logo

Hrnčekový cuketový perník

hrnčekový cuketový perník

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Už sa veľmi teším na domácu úrodu cukety. Aj u vás je v lete na dennom jedálničku? Neomrzí ma grilovaná, do cestovín, do slaného koláča a najnovšie takto nasladko. Veď cuketa je všestranná a chuťovo celkom neutrálna. Dajú sa z nej robiť placky, či lievance, tak prečo nie koláč :) Verím, že aj vám zachutí tento hrnčekový cuketový perník. Je vláčny vďaka cukete, chrumkavý od orechov a prevoňaný škoricou, anízom, badiánom a klinčekmi. Kto povedal, že perník patrí iba k zime? Keď treba v lete spotrebovať kilá cukety, verte, že vám recept na hrnčekový cuketový perník padne vhod. A ak máte radi koláče, kde sa dá schovať zelenina, vyskúšajte aj moje cviklové muffiny, tekvicový koláč alebo batátové brownies bez lepku. Častokrát je to totiž iba o predsudkoch, keď niekto povie, že tekvicu, cuketu či cviklu nemusí. V koláči sa však postarajú o vláčnosť, pridajú na výživovej hodnote a vaši ochutnávači ani len nezistia, že vo vláčnom perníku je okrem vajec, múky a cukru aj poriadna dávka cukety :)

Koláč po upečení môžete potrieť džemom a poliať čokoládou. Výborne sa hodí napríklad marhuľový džem.

Ak máte radšej čokoládový perník, môžete si ho pripraviť podľa tohto receptu.

hrnčekový cuketový perník

Hrnčekový cuketový perník

  • 2 hrnčeky nastrúhanej vyžmýkanej cukety (3-4 stredne veľké cukety)
  • 2 hrnčeky múky
  • 1/2 hrnčeka cukru (alebo viac podľa chuti)
  • 3/4 hrnčeka oleja
  • 3 vajcia
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • štipka sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1/2 hrnčeka orechov (dala som pistácie, môžu byť aj vlašské)
  • 1/2 hrnčeka hrozienok alebo brusníc (nemusí byť)

+ plech na pečenie 30×40 cm alebo veľká tortová forma (priemer 26 cm)

Vymiešame vajcia s cukrom, pridáme ostatné mokré suroviny, nakoniec vmiešame suchú zmes. Vylejeme na plech a pečieme pri 180°C 45 minút.

hrnčekový cuketový perník

Ak vyskúšate cuketový perník podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.