Už dávnejšie som vám recept na tento slaný cuketový koláč pridávala na FB a pre lepšie vyhľadanie ho dávam aj sem na blog. Mal veľký úspech a viacerí ste mi písali, že vám veľmi chutil. Recept mám od čitateľky Ľubky, s malými obmenami sme ho doma piekli už viackrát.U mňa fungovala kombinácia s čerstvými domácimi paradajkami, jedla som ho rovno z plechu. :D
Koláč je lepšie upiecť v tenšej vrstve, je chutnejší ako keď je veľmi vysoký. Piekla som na pekáči s rozmermi 30×20 cm.
Na slaný cuketový koláč potrebujeme:
- 400 g cukety
- 100 g syra (dala som grana padano)
- zväzok jarnej cibuľky (nemusí byť)
- hrsť petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- 100 g kyslej smotany
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 150 g múky (použila som 60 g ovsenej + 60 g polohrubej špaldovej +30 g cícerovej)
Ako na to:
Cuketu nastrúhame nahrubo aj so šupkou, necháme postáť 10 minút a vyžmýkame od vody. K cukete pridáme nastrúhaný syr, pokrájanú cibuľku a petržlenovú vňať. V ďalšej miske rozšľaháme vajcia so smotanou, pridáme múku a sódu, dochutíme soľou korením a zmiešame s cuketou. Vylejeme na vymastený plech/zapekaciu misu a pečieme pri 180 st.C cca 45-50 minút.
Ak vyskúšate slaný cuketový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Fantasticke Dakujem za recept, robievala som ho cele leto. Pouzivala som iba spaldovu muku a vzdy som dala celu 200g smotanu. Je super
to mám radosť Bea :)
Najlepší koláčik zo všetkých slaných cuketovych koláčov. Vyskúšala som už veľa receptov, ale tento je super. Ta kyslá smotana je v ňom úžasná. Ďakujem. Dnes ho znova pečiem :)
Ahoj Klára, som rada, že ti koláčik tak chutí. Ďakujem za tvoju spätnú väzbu :)
Výborný, tiež som dala 200g smotany a 1 vajce navyše a super. Toto budeme piecť často :)
parada, tesim sa ze chutilo Veronika :)