logo

Marhuľový džem

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Sama som neverila, že stihnem tento rok uvariť marhuľový džem. Mala som pocit, že som premeškala sezónu marhúľ, nakoniec som ich však našla na trhu na Žilinskej. Zavarila som marhuľový džem z dvoch kíl, potom som sa vrátila na trh a postup zopakovala :D Aj vy tak milujete domáce džemy?

Nebojte sa, nie že by som za rok stihla spotrebovať dvadsať fliaš džemu. Ale ten pocit, že si môžem zavariť vlastný a nemusím kupovať džemy z obchodu, je na nezaplatenie. A čo môže byť lepší darček, ako džemy vlastnej výroby? Moji najbližší sa takýmto drobnostiam vždy potešia.

Marhule sú osviežujúce ovocie, potrebujú však viac cukru na zavarenie. Podľa sladkosti marhúľ dávam 500-600 g cukru na kilo ovocia. A nič viac. Na džem použite dozreté marhule bez kazov, treba rátať s odpadom v podobe kôstok. Kilo očistených marhúľ dostanete z približne 1,4 kg celých marhúľ.

Na marhuľový džem potrebujeme:

  • 1 kg očistených odkôstkovaných marhúľ
  • 500-600 g cukru (podľa sladkosti marhúľ)

Marhule nakrájame na štvrtky. Na striedačku zasypeme cukrom (vrstva marhúľ, vrstva cukru,..) zakryjeme a necháme v chladničke odstáť cez noc, max 24 hodín. Cukor sa rozpustí. Mixérom rozmixujeme marhule na jemno, trochu marhúľ môžete pokrájať na kúsky. Džem varíme na panvici postupne, vždy odoberieme 1-2 naberačky a miešame pár minút, kým zhustne a tvorí sa cestička (pozri foto a postup v recepte tu). Horúci džem postupne plníme do suchých čistých fliaš, ihneď zatvoríme, otočíme dole dnom a pod dekou necháme celkom vychladnúť.

Ak vyskúšate marhuľový džem podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch! :-)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.