logo

Čučoriedkový džem

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tento rok sa mi podarilo byť u rodičov práve v čase, keď dozrievali čučoriedky. Tak som to hneď využila a okrem vyjedania čerstvých čučoriedok a čučoriedkového koláča som urobila aj čučoriedkový džem. Milujem domáce džemy, idú u nás na dračku celý rok. Veď to poznáte, jogurt, palacinky, lievance, či na tortové korpusy. Tiež tak ľúbite džem? Prečo si ho teda neurobiť doma, zo základných surovín. Potrebujete len čučoriedky a cukor, džem pekne zhustne a drží (a držíííí :D) 

Na kilo čučoriedok som dala 300 g cukru, moje čučoriedky boli sladké. Ak máte menej sladké ovocie, môžete cukru pridať. Ja veľmi presladené nemusím. Z kila ovocia som zavarila 7 ks 1,5 dcl fľašiek.

Výbornou fintou na chutný džem je staré známe presýpanie ovocia cukrom. Očistené nakrájané ovocie na vrstvy zasypeme cukrom a necháme postáť cez noc, ideálne 24 hodín, cukor sa rozpustí. Z takto spracovaného ovocia bude džem viac „šťavnatý“ a získa krajšiu farbu, ako keď by ste priamo uvarili ovocie s cukrom.

Na čučoriedkový džem potrebujeme:

  • 1 kg čučoriedok
  • 300-500 g cukru
  1. Zrelé čučoriedky dôkladne očistíme od nečistôt a umyjeme. Rukami ich popučíme a na vrstvy zasypeme cukrom. Necháme v chladničke postáť 12-24 hodín, cukor sa postupne rozpustí.
  2. Ponorným mixérom rozmixujeme čučoriedky, môžeme nechať aj celé kúsky.
  3. Postupne na panvici varíme po 1-2 naberačky čučoriedkovej hmoty.
  4. Miešame vareškou, džem mení farbu zo svetlejšej na tmavofialovú. Hotový je, keď zhustne a ostáva po prejdení vareškou cestička (že na chvíľu vidno dno panvice). Mne to trvalo cca 3-4 minúty. Ak si nie ste istí hustotou, kvapnite trochu džemu na tanier. Hneď vychladne a viete odhadnúť konzistenciu.
  5. Horúci džem plníme do suchých čistých fliaš.
  6. Otočíme dole viečkom, prikryjeme dekou a necháme celkom vychladnúť.

džem je zo začiatku svetlý

Varením zhustne a vareškou na chvíľu vytvoríte "cestičku".

Z jedného kila ovocia som naplnila sedem fľaštičiek s objemom 150 ml.

Ak vyskúšate čučoriedkový džem podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch! :-)

Ela

9 thoughts on “Čučoriedkový džem”

  1. Zdravím, hľadám hustý čučoriedkový dzem recept a tento ma upútal. Dalo by sa to variť celé množstvo v hrnci? Vieš, že sa tak niekedy varilo davnejšie na panvici alebo v hrnci, ale takto som ho ja ešte nevarila. Potrebujem, aby bol fakt hustý, aby som dokázala džem naplniť buchty na pare alebo knedlíky, preto hladám recept na čučoriedkový dzem.
    Ďakujem za radu, Ivet

    • Zdravím Ivet, keď sa varí celé množstvo v hrnci, trvá príliš dlho, kým sa voda odparí a džem zhustne. To by ti asi nepomohlo.
      Ja ho robím len takto na panvici po častiach, len tu zas treba dávať pozor na tú hustotu, lebo keď zhustne až priveľmi, môže byť skôr ako pripečený, skaramelizovaný. Neviem či sa dá aj z čučoriedok spraviť taký akože lekvár..možno niekto skúsenejší poradí..

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.