logo

Bezlepkový tekvicový koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

S tekvicou sa u nás doma roztrhlo vrece. Úplne som prepadla oranžovým obrom a testujem, ako dlho nám táto tekvicová domácnosť vydrží. Drobné poučenie si nesiem už z leta, keď bolo u nás koncom sezóny embargo na baklažány. Malá rada pre podobne snaživé kuchárky: schovajte tekvicu tam, kde by ju manžel nečakal. 

Finta je v tom, že v koláči tekvicu fakt necítiť. Je vďaka nej však jemný a nadýchaný, prevoňaný škoricou a prirodzene bezlepkový vďaka pohankovej múke. Chuť dotvára orechovo-kokosová posýpka… a mizne rýchlosťou blesku :-) Vyskúšajte!

Bezlepkový tekvicový koláč

Na cesto potrebujeme:

  • 2/3 hrnčeka pohánkovej múky (cca 130 g)
  • 1 ČL škorice
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 2/3 hrnčeka tekvicového pyré*
  • 2/3 hrnčeka trstinového cukru
  • 5 PL mlieka
  • 5 PL roztopeného masla alebo kokosového oleja
  • vanilka
  •  1 ČL sódy bikarbóny

*tekvicové pyré získate tak, že tekvicu upečiete, olúpete z nej kožu a dužinu rozmixujete dohladka (ak máte hokkaido, rozmixujte aj so šupkou)

Na posýpku:

  • 2/3 hrnčeka drvených orechov (mandle, vlašské orechy,…)
  • 6 PL kokosu
  • 2-3 PL trstinového cukru
  • 1/2 ČL škorice
  • 4-5 PL  zmäkknutého masla alebo kokosového oleja

Piekla som na malom plechu s rozmermi 30×20 cm, ktorý som vystlala papierom na pečenie.

(Na klasický veľký plech množstvo surovín zdvojnásobte.)

Postup:
  1.  V jednej mise zmiešame všetky suché suroviny na cesto: pohankovú múku, škoricu, soľ, trstinový cukor, vanilku a sódu bikarbónu. V druhej nádobe spojíme tekvicové pyré, mlieko, roztopené maslo a vajcia.
  2. Všetky suroviny spolu zľahka vymiešame. Dostaneme tekuté cesto, ktoré vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Posýpku pripravíme spojením podrvených orechov, kokosu, škorice a trstinového cukru so zmäknutým maslom. Vznikne drobivá pasta, ktorou posypeme pripravené cesto.
  4. Pečieme pri 175°C 30 minút.

Ak vyskúšate bezlepkový tekvicový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca

Alebo mi napíšte komentár tu dole :)

Ela

 

 

29 thoughts on “Bezlepkový tekvicový koláč”

  1. Odteraz moj favorit medzi kolacmi! Zboznujem mrkvove, ale toto je este lepsie. Uzasne jemnucky, co som pri pohankovej muke necakala, kedze s nou nemam skusenosti. Dakujem za super recept! :-) :-)

  2. Ahoj Ela, chcem sa opýtať dala by sa pohánkova múka nahradiť hladkou špaldovou? Alebo poprípade nejakou inou? Ražnou celozrnou poprípade klasickou hladkou? Ďakujem za odpoveď :)

    • Ahoj Ivana, myslím, že som ho piekla aj s klasickou hladkou múkou, to by nemal byť problém. Ražná celozrnná by však asi bola príliš výrazná, neviem..

  3. Ahojte, tak toto je jeden za najlepsich receptov na bezlepkovy kolac, aky sme doma piekli, vsetkym neuveritelne chuti. Ja som mala taku vodnatejsiu tekvicu (neviem prvy krat sa mi to stalo) tak som dala este 2 lyzice ryzovej muky, lebo som mala prilis tekute cesto a nabuduce dam trosicku menej toho trstinoveho cukru co mam lebo nam pride trosicku prisladky (ale kazdy cukor je iny) a inak ta posypka je tak famozna, ze si ju zapisujem ako samostatny recept a viem si to predstavit aj na inom kolaci….DAKUJEM za tento recept!

  4. Perfektny kolac vlacny vonavy, dala som este trochu kypriaceho prasku do pernika. Navrch som mala iba lieskovce vo vanilkovej kruste takej cukrovej tak som ich nasekala a nedavala cukor. Muku som pouzila nejaku univerzalnu bezlepkovu a lacto free mlieko a obycajny olej slnecnicovy namiesto masla :-)

    • Zdravím Vierka, ďakujem za vyskúšanie a vylepšenia! Výborný nápad s tým perníkovým korením, v zimnom období dokonalé :)

  5. Tekvicove pyre staci iba naparit tekvicu a potom rozmixovat? (mam detsky phillips avent) alebo je potrebne ju piect a potom rozmixovat?
    Dakujem

  6. Výborný koláč . Dokonca aj naše deti ktoré pohánku nenávidia a vycmuchaju všade ho zjedli . A Tom že je tam hokkaido ani netušili

  7. Neuveriteľné,aký výborný môže byť bezlepkový koláč.Hebký ako páperie a tak dlho mi trvalo,kým som sa odhodlala vyskúšať ho.Nečakajte a pečte, je vynikajúci, nikto u nás nezistil,že tam je tekvica a pohánka

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.