logo

Bezlepkový tekvicový koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

S tekvicou sa u nás doma roztrhlo vrece. Úplne som prepadla oranžovým obrom a testujem, ako dlho nám táto tekvicová domácnosť vydrží. Drobné poučenie si nesiem už z leta, keď bolo u nás koncom sezóny embargo na baklažány. Malá rada pre podobne snaživé kuchárky: schovajte tekvicu tam, kde by ju manžel nečakal. 

Finta je v tom, že v koláči tekvicu fakt necítiť. Je vďaka nej však jemný a nadýchaný, prevoňaný škoricou a prirodzene bezlepkový vďaka pohankovej múke. Chuť dotvára orechovo-kokosová posýpka… a mizne rýchlosťou blesku :-) Vyskúšajte!

Bezlepkový tekvicový koláč

Na cesto potrebujeme:

  • 2/3 hrnčeka pohánkovej múky (cca 130 g)
  • 1 ČL škorice
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 2/3 hrnčeka tekvicového pyré*
  • 2/3 hrnčeka trstinového cukru
  • 5 PL mlieka
  • 5 PL roztopeného masla alebo kokosového oleja
  • vanilka
  •  1 ČL sódy bikarbóny

*tekvicové pyré získate tak, že tekvicu upečiete, olúpete z nej kožu a dužinu rozmixujete dohladka (ak máte hokkaido, rozmixujte aj so šupkou)

Na posýpku:

  • 2/3 hrnčeka drvených orechov (mandle, vlašské orechy,…)
  • 6 PL kokosu
  • 2-3 PL trstinového cukru
  • 1/2 ČL škorice
  • 4-5 PL  zmäkknutého masla alebo kokosového oleja

Piekla som na malom plechu s rozmermi 30×20 cm, ktorý som vystlala papierom na pečenie.

(Na klasický veľký plech množstvo surovín zdvojnásobte.)

Postup:
  1.  V jednej mise zmiešame všetky suché suroviny na cesto: pohankovú múku, škoricu, soľ, trstinový cukor, vanilku a sódu bikarbónu. V druhej nádobe spojíme tekvicové pyré, mlieko, roztopené maslo a vajcia.
  2. Všetky suroviny spolu zľahka vymiešame. Dostaneme tekuté cesto, ktoré vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Posýpku pripravíme spojením podrvených orechov, kokosu, škorice a trstinového cukru so zmäknutým maslom. Vznikne drobivá pasta, ktorou posypeme pripravené cesto.
  4. Pečieme pri 175°C 30 minút.

Ak vyskúšate bezlepkový tekvicový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca

Alebo mi napíšte komentár tu dole :)

Ela

 

 

4 thoughts on “Bezlepkový tekvicový koláč”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.