Málokto nemá rád čokoládu. S cviklou je to skôr naopak. Ale keď oboje spojíte dokopy, dostanete vláčne cviklovo-čokoládové muffiny, ktoré si získaju deti aj dospelých. Cviklu v nich veľmi necítiť, sú vďaka nej však šťavnaté a čokoláda sa zas postará o lahodný chuťový zážitok. Prepašovať do koláčov trochu zeleniny nebolo nikdy jednoduchšie. :-)
Na cviklovo-čokoládové muffiny potrebujeme:
- 2 menšie cvikly, uvarené a rozmixované alebo postrúhané (cca 3/4 hrnčeka)
- 1 hrnček hladkej (špaldovej) múky
- 1 PL bezfosfátového prášku do pečiva (vínny kameň)
- 2 PL kakaa
- štipka soli
- 2 veľké vajcia
- 1 hrnček mlieka (alebo bieleho jogurtu, príp. kyslej smotany)
- 1/2 ČL sódy bikarbóny (ak použijeme jogurt alebo kyslú smotanu)
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- vanilka
- 6 PL rozpusteného masla / kokosového oleja
- 50-60 g nasekanej čokolády
Postup
- V dvoch miskách zmiešame zvlášť suché a mokré suroviny.
- Všetko zľahka spojíme dokopy a vylejeme do košíkov – stačí naplniť do 3/4, ešte trocha podrastú.
- Pečieme pri teplote 180°C približne 25 minút.
Testovala som aj použitie ďalších múk a tieto muffinky sú výborné aj v kombinácii 1/2 hrnčeka hladkej špaldovej múky, 1/4 hrnčeka pohánkovej múky a 2 lyžice ľanovej a 1 lyžicu amarantovej múky. Kto nie je zvyknutý, trochu prekvapí, že sú hutnejšie, no veľmi chutné a výživné.
Ak vyskúšate cviklovo-čokoládové muffiny podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca. Alebo mi napíšte komentár tu dole :)
Ela
[…] Vyskúšajte aj čokoládové muffiny, do ktorých som schovala cviklu! […]
[…] keby som do cesta na koláč neprihodila kúsok zeleniny :D Ale ak ste už skúšali napríklad moje mafiny či túto skvelú tortu dobre viete, že práve takéto sladkosti sú zdravšie a hodnotnejšie, […]