logo

Jeseň a recepty z tekvice

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Celkom presne si pamätám, aký vzťah som mala k tekvici celé detstvo. Môj otec si ju vždy na jeseň piekol v rúre, len tak pokvapkanú olivovým olejom. Veľmi mi to vtedy nevoňalo a vždy, keď nás núkal, som ohŕňala nosom. A to už nehovorím o tekvicovom prívarku, ten som nemohla ani cítiť. Je sranda, že teraz sa pečenej tekvice neviem dojesť, robím z nej placky aj koláče. K zmene v našom vzťahu došlo v čase, keď som experimentovanie v kuchyni povýšila na pravidelnú záľubu. To vám už dôjdu nápady na kuracie prsia na sto spôsobov a potešíte sa aj takej tekvici.

jeseň, lístie, stromyJeseň nikdy nepatrila medzi moje obľúbené ročné obdobia. Najskôr to bolo pre návrat do školy po prázdninách, v práci sme zasa po letných dovolenkách doháňali čo sa dalo a pracovné tempo sa do Vianoc už len zrýchľovalo. Tento rok je iný. Vďaka materskej a môjmu zlatému synčekovi sme takmer každý deň na prechádzke v prírode.

V priamom prenose sledujem príchod jesene a všetky krásne odtiene žltej, červenej a hnedej, ktoré postupne nahrádzajú živú zeleň lesa. Dni už nie sú horúce, som však vďačná, ak sú slnečné a občas pri kočíkovaní sŕkam horúci čaj. Napriek tomu, že ako čerstvá mama veľa vecí nestíham, počas našich prechádzok mám čas spomaliť a popremýšľať. Aj preto si jeseň zrazu viac vážim a už sa teším ako budeme s Viktorkom takto o rok zbierať farebné listy a suché šišky.

Ale keďže som vám sľúbila recepty a zatiaľ sa len rozpisujem, poďme na ne :) Na blogu sa už nazbieralo niekoľko chutných tekvicových receptov naslano aj na koláčový spôsob. Najmä moje sladké recepty z tekvice majú u najbližších úspech a tak sa k týmto tekvicovým sladkostiam každý rok na jeseň rada vraciam. Dúfam, že si vyberiete z jednych aj druhých!

 

Slané recepty z tekvice:

Z tekvice si ľahko pripravíte tekvicové placky, polievku či chutné tyčinky na chrumkanie. A pečená tekvica je u nás na jeseň už stálica.

Tekvicové placky

 

Slané tekvicové tyčinky

Tekvicovo-cícerový šalát

Tekvicová polievka

Pečené stehná so zeleninou z jedného pekáča

Sladké recepty z tekvice:

Vďaka svojej neutrálnej chuti sa tekvica ľahko schová aj do koláčov. Môžete ju použiť surovú – nastrúhanú pridať do cesta, ako do tejto orechovej torty, či krehkých taštičiek. Alebo z nej pripraviť tekvicové pyré a takto ďalej pridať do koláča.

Tekvicové pyré

Pripravujem z tekvice pečenej alebo varenej.

  • Z varenej tekvice: tekvicu nakrájanú na kocky vložím do hrnca s vodou a privediem do varu. Varím asi 10-15 minút, kým tekvica zmäkne. Vodu zelejem a tekvicu rozmixujem.
  • Z pečenej tekvice: tekvicu nakrájam na mesiačiky a rozložím na plechu. Pečiem v rúre na 180°C asi 20-30 minút domäkka. Potom rozmixujem na hladkú kašu.

Ak používate tekvicu hokkaido, môžete ju použiť aj so šupkou. Iné druhy tekvice treba ošúpať.

Šťavnatá orechová torta

Krehké tekvicové taštičky

Bezlepkový tekvicový koláč

Čokoládové brownies so skrytou tekvicou

Páčil sa vám tento článok? Poteší ma, ak ho budete zdieľať ďalej.

Do komentára mi napíšte, ktorý recept by ste radi vyskúšali.

Ela

 

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.