logo

Marlenka guličky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tieto medovníkové guľky som zvykla robiť medzi sviatkami. V chladničke zvyšné salko, v dóze zvyšné medovníčky, marlenka guličky boli raz – dva na svete. No tento rok sme s deťmi upiekli tri várky medovníčkov, ktoré chlapci hneď zjedli. Normálne som nechápala, kam tie perníčky miznú. A moje guľky boli v nedohľadne… Musela som konať, a tak som z ďalšich medovníčkov rýchlo odobrala, aby som ich pretvorila na moje milované guličky. Nabudúci rok už tuším radšej upečiem medové pláty, aby som sa ku guličkám dostala do Troch kráľov :)

A ako je to u vás? Zvyknú medovníčky zvýšiť, alebo sa zjedia ako prvé? Na Vianoce robím ešte jedne nepečené guľky a to tieto kokosové s čokoládou. Milujeme ich všetci!

Marlenka guličky

/cca 60 ks/

  • 450 g medovníkov / medových plátov
  • 1 sladené kondenzované mlieko (salko)
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 80 g zmäknutého masla

Medovníky rozmixujeme, odoberieme si z nich asi 50 g na obaľovanie. Zvyšné podrvené medovníky zmiešame so salkom, mletými orechmi a zmäknutým maslom. Rukou prehnetieme do kompaktnej hmoty. Necháme chvíľu odstáť v chladničke.

Odoberáme kúsky cesta a tvarujeme guľky. Môžeme si pomôcť váhou, aby boli rovnaké – ja robím menšie, asi 15 g guľky. Z tohto množstva mi vyšlo 64 guličiek.

Guľky obalíme v rozmixovaných medovníkoch, uložíme do košíčkov a držíme v chladničke.

Ak vyskúšate marlenka guličky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.