logo

Medovníčky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Odkedy mám doma malého pomocníka, keksíky, sušienky a drobné suché pečivo sa u nás pečie častejšie. Teraz pred Vianocami je to radosť preveľká, lebo stále vytiahnem z chladničky nejaké cesto a pečieme vo veľkom. Náš synček miluje cesto. Šuľkať, vaľkať, vykrajovať a stále dokola. Myslím, že väčšina detí má v týchto veciach záľubu. Ono to síce trvá dvakrát tak dlho, ale tá radosť je na nezaplatenie:)

Tieto medovníčky som pripravovala z obyčajnej pšeničnej hladkej múky. Skúšala som aj verziu zo špaldovej múky, kde som časť múky použila celozrnnej a medovníčky boli stále mäkké. A inak, mäkké sú hneď po upečení. Takže či už sa do nich pustíte v predstihu, alebo tesne pred sviatkami, stále budú rovnako dobré. Ja som ich rozvaľkala na hrúbku asi 3 mm a boli riadne bucľaté. Piekla som ich 10 minút. Ak ich chcete viac, môžete rozvaľkať aj tenšie a piecť trošku kratšie. Celkový počet som však nezrátala, jeden malý pomocník z nich totiž stále ujedal :) Verím, že sa vám vydaria podľa predstáv a že vám spríjemnia Vianoce.

Pre ďalšie tipy na vianočné pečivo pozrite sekciu Vianočné recepty. Okrem tradičných koláčikov tu nájdete aj recepty na čokoládový likér, vianočný punč či naše vianočné menu od polievky, cez bobaľky až po rybu.

Medovníčky

  • 400 g hladkej múky (100 g môžete nahradiť celozrnnou múkou)
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL škorice

Všetko zmiešať, vymiesiť kompaktné cesto a nechať v chladničke aspoň 2 hodiny (alebo cez noc). Cesto rozvaľkáme na 2-3 mm a vykrajujeme tvary. Pečieme pri 180 st.C 8-10 minút podľa hrúbky. Upečené horúce perníčky hneď po vytiahnutí z rúry môžeme potrieť vaječným bielkom, aby boli lesklé. Necháme vychladnúť a skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Ak vyskúšate medovníčky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Medovníčky”

  1. Vaše medovníčky boli prvé, ktoré som kedy piekla a sú veru fajnové, prvá dávka zjedená ešte pred Vianocami;) …použila som aj celozrnnú múku a tiež trstinový práškový cukor. Sú ozaj super a mäkkučké:) ĎAKUJEM a prajem pekné sviatočné dni:)

    • Zdravím Katka, mám radosť, že medovníčky vyšli podľa predstáv! Ďakujem za vyskúšanie a vám tiež prajem krasne sviatky, hoc trošku oneskorene :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.