logo

Medovníčky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Odkedy mám doma malého pomocníka, keksíky, sušienky a drobné suché pečivo sa u nás pečie častejšie. Teraz pred Vianocami je to radosť preveľká, lebo stále vytiahnem z chladničky nejaké cesto a pečieme vo veľkom. Náš synček miluje cesto. Šuľkať, vaľkať, vykrajovať a stále dokola. Myslím, že väčšina detí má v týchto veciach záľubu. Ono to síce trvá dvakrát tak dlho, ale tá radosť je na nezaplatenie:)

Tieto medovníčky som pripravovala z obyčajnej pšeničnej hladkej múky. Skúšala som aj verziu zo špaldovej múky, kde som časť múky použila celozrnnej a medovníčky boli stále mäkké. A inak, mäkké sú hneď po upečení. Takže či už sa do nich pustíte v predstihu, alebo tesne pred sviatkami, stále budú rovnako dobré. Ja som ich rozvaľkala na hrúbku asi 3 mm a boli riadne bucľaté. Piekla som ich 10 minút. Ak ich chcete viac, môžete rozvaľkať aj tenšie a piecť trošku kratšie. Celkový počet som však nezrátala, jeden malý pomocník z nich totiž stále ujedal :) Verím, že sa vám vydaria podľa predstáv a že vám spríjemnia Vianoce.

Pre ďalšie tipy na vianočné pečivo pozrite sekciu Vianočné recepty. Okrem tradičných koláčikov tu nájdete aj recepty na čokoládový likér, vianočný punč či naše vianočné menu od polievky, cez bobaľky až po rybu.

Medovníčky

  • 400 g hladkej múky (100 g môžete nahradiť celozrnnou múkou)
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL škorice

Všetko zmiešať, vymiesiť kompaktné cesto a nechať v chladničke aspoň 2 hodiny (alebo cez noc). Cesto rozvaľkáme na 2-3 mm a vykrajujeme tvary. Pečieme pri 180 st.C 8-10 minút podľa hrúbky. Upečené horúce perníčky hneď po vytiahnutí z rúry môžeme potrieť vaječným bielkom, aby boli lesklé. Necháme vychladnúť a skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Prípravu medovníkov si pozrite aj na mojom videu:

Ak vyskúšate medovníčky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

8 thoughts on “Medovníčky”

  1. Vaše medovníčky boli prvé, ktoré som kedy piekla a sú veru fajnové, prvá dávka zjedená ešte pred Vianocami;) …použila som aj celozrnnú múku a tiež trstinový práškový cukor. Sú ozaj super a mäkkučké:) ĎAKUJEM a prajem pekné sviatočné dni:)

    • Zdravím Katka, mám radosť, že medovníčky vyšli podľa predstáv! Ďakujem za vyskúšanie a vám tiež prajem krasne sviatky, hoc trošku oneskorene :) Ela

  2. Eli, bude cesto fungovať aj bez vajíčok? Neviem sa rozhodnúť, či ich nahradiť obligátnym jablkovým pyré (koľko?) alebo nedať nič. Ako by si to riešila? Nerobila som ešte medovníkové cesto, vždy na mňa vyšlo linecké a vanilkové rohlíčky, tento rok budem robiť prvýkrát.
    A prajem Ti krásny advent :)

    • Ahoj Magdalena, bez vajíčok som neskúšala. Odporúčam urobiť z polovičnej dávky bez vajca, keď to nebude ono, skús s lyžicou jablkového pyré. Môžeš potom napísať, ako vyšlo.
      Ďakujem aj tebe krásny advent!
      P.S.: Aj ja som dnes zarobila na tieto medovníčky:)

      • … Takže hlásim, že bezvaječná verzia s jablkovým pyré dopadla famózne! Zajtra budem robiť tretiu dávku, všetko mi zjedol malý vykrajovač :D
        Práve si tu skúšam naštudovať vianočku…Veľmi by som to chcela skúsiť. Ale musí byť bez vajec, masla, jogurtu, mlieka… :( tak sa nejak vytrápim a prípadne podám potom report. Krásne sviatky v zdraví..!

        • vaau to sa velmi tesim, ze si to takto vytunila! parada a vdaka za tvoju skusenost:)
          noo vianocka bez vsetkych tych zivocisnych veci myslim ze sa da. neviem ci planujes kvaskovu alebo z drozdia? pripadne mi napis mail, napisem ti moje postrehy

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.