Poznáte ten čas, keď sa zrazu začne skoro stmievať, rána sú chladné a večery dlhé… Sfarbené lístie šuchoce chodníkmi a v záhrade dozrievajú posledné jablká a hrušky. Čoraz častejšie sa v kuchyniach začína objavovať aj tekvica, ktorá už neslúži len na dekoráciu. A práve krémové polievky, husté prívarky či pečené kúsky tekvice vedia z jesene vyčariť pôvabné ročné obdobie. Čo tak si ku šálke teplého čaju upiecť aj tekvicové taštičky?
Krehké tekvicové taštičky plnené slivkovým lekvárom pripravíte naozaj jednoducho. Ja som ich piekla z tekvice hokkaido. Použila som hladkú celozrnnú špaldovú múku (hodí sa viac ako polohrubá – z tej by už taštičky neboli tak krehké). Môžete použiť aj obyčajnú hladkú múku. Cesto je trochu lepivé, ale stále dosť pružné a najlepšie na tom je, že nepotrebujete žiaden cukor! Domáci slivkový lekvár dosladí koláčiky akurát, upečené ich môžete ešte pofŕkať čokoládou.

Máte radi tekvicu? Upečte si z nej aj tento hrnčekový koláč.
Na tekvicové taštičky potrebujeme:
- 125 g tekvice hokkaido
- 125 g masla
- 200 g (špaldovej) hladkej múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- štipka soli
- slivkový lekvár
Z tohto množstva vyjde cca 46 kúskov.
Postup:
- Surovú tekvicu postrúhame najemno (hokkaido tekvicu netreba šúpať).
- Pridáme zmäknuté maslo, preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipku soli.
- Suroviny vymiesime v mäkké cesto, ktoré necháme odstáť v chladničke 20 minút.
- Vychladené cesto rozdelíme na dve časti (aby sa nám lepšie vaľkalo) a rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm, ak sa trochu lepí, stačí podmúčiť.
- Nakrájame na štvorce cca 4x4cm, ukladáme slivkový lekvár a spojíme.
- Pečieme 20 minút pri 180°C kým nechytí pečivo zlatistú farbu.
Ak vyskúšate tekvicové taštičky podľa môjho receptu, napíšte mi do komentára.
Ela
[…] som nedávno piekla krehké tekvicové taštičky, zvýšilo mi trochu cesta. Lepšie povedané, došiel mi slivkový lekvár a dobrovoľne sa […]
Vynikajúce ! Nabudúce pečiem rovno dvojitú dávku :)
Evi ďakujem za komentár, mám radosť že chutili! :)
Upecene…uplne bez chuti.. ako lekvar v drevotrieske..
:))) môj muž by povedal niečo podobné. nie každý má rád zemité chute tekvice, cvikly, či batátov v koláčoch. aj špaldová múka má svoju typickú chuť, možno zameniť ju za klasickú, pridať do cesta trochu vanilky, taštičky sa môžu posypať aj cukrom…
každopádne, ďakujem Ingrid za vyskúšanie!