logo

Krehké tekvicové taštičky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Poznáte ten čas, keď sa zrazu začne skoro stmievať, rána sú chladné a večery dlhé… Sfarbené lístie šuchoce chodníkmi a v záhrade dozrievajú posledné jablká a hrušky. Čoraz častejšie sa v kuchyniach začína objavovať aj tekvica, ktorá už neslúži len na dekoráciu. A práve krémové polievky, husté prívarky či pečené kúsky tekvice vedia z jesene vyčariť pôvabné ročné obdobie. Čo tak si ku šálke teplého čaju upiecť aj tekvicové taštičky?

Krehké tekvicové taštičky plnené slivkovým lekvárom pripravíte naozaj jednoducho. Ja som ich piekla z tekvice hokkaido. Použila som hladkú celozrnnú špaldovú múku (hodí sa viac ako polohrubá – z tej by už taštičky neboli tak krehké). Môžete použiť aj obyčajnú hladkú múku. Cesto je trochu lepivé, ale stále dosť pružné a najlepšie na tom je, že nepotrebujete žiaden cukor! Domáci slivkový lekvár dosladí koláčiky akurát, upečené ich môžete ešte pofŕkať čokoládou.

Máte radi tekvicu? Upečte si z nej aj tento hrnčekový koláč.

Na tekvicové taštičky potrebujeme:

  • 125 g tekvice hokkaido
  • 125 g masla
  • 200 g (špaldovej) hladkej múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • štipka soli
  • slivkový lekvár

Z tohto množstva vyjde cca 46 kúskov.

Postup:

  1. Surovú tekvicu postrúhame najemno (hokkaido tekvicu netreba šúpať).
  2. Pridáme zmäknuté maslo, preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipku soli.
  3. Suroviny vymiesime v mäkké cesto, ktoré necháme odstáť v chladničke 20 minút.
  4. Vychladené cesto rozdelíme na dve časti (aby sa nám lepšie vaľkalo) a rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm, ak sa trochu lepí, stačí podmúčiť.
  5. Nakrájame na štvorce cca 4x4cm, ukladáme slivkový lekvár a spojíme.
  6. Pečieme 20 minút pri 180°C kým nechytí pečivo zlatistú farbu.

Ak vyskúšate tekvicové taštičky podľa môjho receptu, napíšte mi do komentára.

Ela

Pozrite si aj môj videorecept na tekvicové taštičky.

7 thoughts on “Krehké tekvicové taštičky”

    • :))) môj muž by povedal niečo podobné. nie každý má rád zemité chute tekvice, cvikly, či batátov v koláčoch. aj špaldová múka má svoju typickú chuť, možno zameniť ju za klasickú, pridať do cesta trochu vanilky, taštičky sa môžu posypať aj cukrom…
      každopádne, ďakujem Ingrid za vyskúšanie!

  1. Sú naozaj vynikajúce. Včera som ich piekla z hladkej špaldovej múky, nie celozrnnej a len tak sa za nimi zaprášilo.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.