logo

Krehké tekvicové taštičky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Poznáte ten čas, keď sa zrazu začne skoro stmievať, rána sú chladné a večery dlhé… Sfarbené lístie šuchoce chodníkmi a v záhrade dozrievajú posledné jablká a hrušky. Čoraz častejšie sa v kuchyniach začína objavovať aj tekvica, ktorá už neslúži len na dekoráciu. A práve krémové polievky, husté prívarky či pečené kúsky tekvice vedia z jesene vyčariť pôvabné ročné obdobie. Čo tak si ku šálke teplého čaju upiecť aj tekvicové taštičky?

Krehké tekvicové taštičky plnené slivkovým lekvárom pripravíte naozaj jednoducho. Ja som ich piekla z tekvice hokkaido. Použila som hladkú celozrnnú špaldovú múku (hodí sa viac ako polohrubá – z tej by už taštičky neboli tak krehké). Cesto je trochu lepivé, ale stále dosť pružné a najlepšie na tom je, že nepotrebujete žiaden cukor! Domáci slivkový lekvár dosladí koláčiky akurát, upečené ich môžete ešte pofŕkať čokoládou.

Máte radi tekvicu? Upečte si z nej aj tento hrnčekový koláč.

Na tekvicové taštičky potrebujeme:

  • 125 g tekvice hokkaido
  • 125 g masla
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • štipka soli
  • slivkový lekvár

Z tohto množstva vyjde cca 46 kúskov.

Postup:

  1. Surovú tekvicu ošúpeme a postrúhame najemno.
  2. Pridáme zmäknuté maslo, preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipku soli.
  3. Suroviny vymiesime v mäkké cesto, ktoré necháme odstáť v chladničke 20 minút.
  4. Vychladené cesto rozdelíme na dve časti (aby sa nám lepšie vaľkalo) a rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm, ak sa trochu lepí, stačí podmúčiť.
  5. Nakrájame na štvorce cca 4x4cm, ukladáme slivkový lekvár a spojíme.
  6. Pečieme 20 minút pri 180°C kým nechytí pečivo zlatistú farbu.

Ak vyskúšate tekvicové taštičky podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca
Alebo mi napíšte komentár tu dole :)

Ela

5 thoughts on “Krehké tekvicové taštičky”

    • :))) môj muž by povedal niečo podobné. nie každý má rád zemité chute tekvice, cvikly, či batátov v koláčoch. aj špaldová múka má svoju typickú chuť, možno zameniť ju za klasickú, pridať do cesta trochu vanilky, taštičky sa môžu posypať aj cukrom…
      každopádne, ďakujem Ingrid za vyskúšanie!

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.