Mala som predstavu o hustej krémovej polievke, ktorá bude jemná na jazyku, ale zároveň chuťovo výrazná, zahreje, povzbudí a uvedie ma do jesene. Presne taká sa mi podarila až na tretíkrát, tak som si rýchlo zapísala recept a tu je – tekvicová polievka na spríjemnenie jesene:)
Z tekvíc pri varení najviac používam maslovú alebo hokkaido. Maslová tekvica má tvrdšiu šupku, preto ju pred varením vždy ošúpte. Hokkaido použite pokojne aj so šupkou.
Máte radi husté polievky? Tak potom vyskúšajte aj túto krémovú patizónovú!
Tekvicová polievka
Suroviny:
- 1/2 maslovej tekvice (alebo jednu menšiu hokkaido)
- 1-2 mrkvy
- 1/2 konzervy paradajok
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 5 cm kúsok zázvoru
- 1 chilli paprička
- 1 ks celej škorice
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 ČL rímskej rasce
- 1-2 PL ghee
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- voliteľné: 100-150 ml kokosového mlieka na záver na zjemnenie
Ako na to:
V hrnci roztopíme ghee, pridáme posekanú cibuľu, opečieme dosklovita. Pridáme pretlačený cesnak, postrúhaný zázvor, posekanú chilli papričku, minútu opečieme. Pridáme mletý koriander, rímsku rascu a škoricu, opečieme ešte minútu. Tekvicu a mrkvu posekáme na kocky a orestujeme, zalejeme paradajkami, vývarom a varíme 35 minút, kým zelenina zmäkne. Vyberieme škoricu a rozmixujeme. Na záver môžeme na zjemnenie pridať trochu kokosového mlieka. Podávame s chrumkavými cesnakovými krutónmi.

Ak vyskúšate tekvicovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Tekvicová polievka […]