logo

Krémová patizónová polievka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Čo s patizónom? Hovorím si a napadli mi tri veci. Polievka, placky alebo zapiecť. Vyhrala polievka, lebo tie sú u nás na dennom poriadku. Patizón je vlastne taká tekvica. Nemá výraznú chuť a síce som ho šúpala, ale potom som sa dočítala, že sa ani nemusí. Môj patizón mal niečo vyše kila a stačil nám na dva polievkové dni. Krémová patizónová polievka je vlastne ten typ polievky, do ktorej sa dá schovať všeličo, lebo sa nakoniec celá rozmixuje. Okrem patizónu som prihodila zemiak a dochutila aj cesnakom, preto mi nakoniec pripomenula cesnačku. Čo sa týka korenín, použila som take “slovenské”, že rasca a červená paprika. Navyše som dala trochu údenej mletej papriky. Veľmi príjemne dochutí či už polievky alebo mäso. Vždy ju kombinujem s mletou červenou paprikou, sama o sebe je dosť výrazná. No a takú krémovú polievku odporúčam podávať s krutónmi. Stačí starý chlebík nakrájať a opiecť na panvici dochrumkava.

Ak ste polievkové typy, skúste aj iné polievky z môjho blogu. Kedysi sme mávali mäsové vývary aj každý týždeň, teraz si už viac ideme najmä zeleninové polievky. Tak sa postupne rozšírila táto sekcia receptov. A teraz už poďme na ten patizón!

patizón

Krémová patizónová polievka

  • 1 väčší patizón (môj mal 1200 g)
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky (nemusí byť)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 bobkový list
  • 1 strúčik cesnaku
  • trochu rasce, červenej papriky, údenej papriky
  • soľ
  • olej

Patizón ošúpeme a zvnútra očistíme od jadierok. Nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak. Na cibuľovom základe orestujeme patizón. Pridáme rascu, červenú papriku, bobkový list a zalejeme vývarom. Privedieme do varu. Môžeme pridať nakrájané zemiaky. Dochutíme soľou. Po 30 minútach rozmixujeme polievku dohladka. Podľa chuti pridáme smotanu. Podávame s krutónmi.

Ak vyskúšate patizónovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.