logo

Cviklový šalát

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Mám tu nejakých milovníkov cvikly? Lebo práve takých potrebujem! Na ochutnávku jednej prudko jedlej cviklovej dobroty. Myslím si, že s cviklou je to niekedy ťažké. Alebo teda, že cvikla to má niekedy ťažké s nami. Má jedinečnú, zemito-sladkú chuť, ktorá však nemusí byť každému pochuti. A pritom je to taká vďačná surovina. No chápem, že nie každý ocení jej pôvaby. Ale ak ju ľúbite tak ako ja, tento cviklový šalát si určite pripravte. Je chutný, sýty a výživný, poteší vo všedný deň a oživí aj párty stôl. S chrumkavou hriankou či bagetou doslova spieva. A je veľmi variabilný, tak ako to u mňa poznáte.

Hlavnú zložku tvorí samozrejme uvarená cvikla. K tomu vajíčka a syr a ešte kyslé uhorky a cibuľa. Dochucujem ho jogurtom a nálevom podobne ako zemiakový šalát. Potom už môžete popustiť uzdu fantázii, chuťovým bunkám alebo aktuálnym chladničkovým zásobám. Navyše tu môžete pridať nakrájané jablko či redkvičku, nech to chrumká. Zo syrov môžete použiť obyčajné tvrdé syry ako eidam či goudu, ale pokojne aj balkánsky syr či mozzarellu. Tento šalát často pripravuje moja mamka a keďže mi veľmi zachutil, musela som sa s vami podeliť o recept. Tak verím, že bude chutiť aj vám.

Máte radi cviklu? Tak vyskúšajte aj pečenú cviklu s kozím syrom. A ak cviklu nemáte radi, určite si upečte tieto cviklovo-čokoládové muffiny! Cviklu v nich necítiť, no vďaka nej sú úžasne vláčne :)

Cviklový šalát

  • 600-700 g cvikly
  • 3 vajcia
  • 2-3 stredne veľké kyslé uhorky
  • 1 malá cibuľa (nemusí byť)
  • 200 g syra (eidam, balkánsky syr,…)
  • 150 g bieleho jogurtu (časť možno nahradiť majonézou alebo kyslou smotanou)
  • 1-2 KL horčice
  • 1 PL práškového cukru
  • 2 PL octu
  • 2-3 PL šťavy z kyslých uhoriek
  • soľ, čierne korenie

Neošúpanú cviklu v celku uvaríme domäkka. Podľa veľkosti to trvá 60-90 min.
Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladiť.
Uvarenú cviklu necháme vychladiť a ošúpeme. Pomocou strúhadla ju nakrájame na tenké plátky (tá časť strúhadla ako na uhorkový šalát).
Vajcia ošúpeme a nakrájame nadrobno alebo nastrúhame na hrubom strúhadle.
Rovnako na hrubom strúhadle nastrúhame syr.
Na tenkom strúhadle nastrúhame kyslé uhorky.
Dochutíme práškovým cukrom, octom, horčicou a šťavou z kyslých uhoriek, čiernym korením a podľa chuti dosolíme.
Pridáme biely jogurt a šalát dobre premiešame.
Necháme postáť aspoň hodinu, aby sa chute prepojili. V chladničke vydrží pár dní.

Ak vyskúšate cviklový šalát podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.