logo

Naan

indický chlieb

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Indické chleby sú úplne iná kapitola ako tie naše, slovenské. Majú ale aj iný účel. Vezmite si len také indické karí. Omáčka plná exotických korenín bohatej chuti, ktorá je taká dobrá, že ju v konečnom dôsledku treba z taniera zjesť úplne celú :) A najlepšie to ide mäkkými plackami všetkých tvarov a štruktúr. U mňa si prvé miesto k indickým jedlám získal práve naan práve svojou nadýchanosťou. Je mäkkučký a napufkaný ako perinka. Originálne sa má piecť v špeciálnej tandoori peci, ale skvelú chuť vyčaruje aj domáca príprava v rúre. 

Receptov som už skúsila viac a tento je perfektný, vyskúšaný niekoľkokrát, z mojej obľúbenej knihy indických receptov od Meery Sodha. Ak vašim najbližším upečiete tento indický chlieb ku karí, verte mi, že ho budú pýtať aj ku slovenskej tradičnej fazuľovej na kyslo :D

Pre rýchlejšie nekysnuté placky pozrite napríklad celozrnné chapati.

Naan

  • 500g hladkej múky
  • 4 PL jogurtu
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 zarovnaná ČL kypriaceho prášku
  • 2 ČL cukru
  • 2 ČL soli
  • 275 ml plnotučného mlieka 
  • rastlinný olej
  • maslo a cesnak na dokončenie

Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do ktorej dáme 2 PL oleja, jogurt, droždie, kypriaci prášok, cukor a soľ. Zmiešame prstami, kým sa vytvoria omrvinky a postupne prilievame mlieko izbovej teploty. Uhnetieme pružné a nelepivé cesto. Trvá to asi 15 minút, ja používam robot a domiesim ručne. Vymiesené cesto potrieme trochou oleja a necháme zvojnásobiť objem. 

Rúru si vyhrejeme na 240 st.C, horný a dolný ohrev, spolu s plechom na pečenie.

Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 4 časti. Tri si zatiaľ odložíme. Prvý kúsok vytvarujeme na guličku a potom rozvaľkáme na trojuholníkový tvar (cca 25 cm dĺžka aj 25 cm šírka v najširšej časti). 

Naan uložíme na papier na pečenie a vložíme dáme na plech. Pečieme na 240 st. C 5 minút na najvyššej polohe v rúre.

Naan sa nafúkne, bude mäkký, nadýchaný a prepečený. 

Potrieme maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a odložíme do tepla (alobal, utierka), kým upečieme postupne všetky naany.

indický chlieb

Podávame k indickým karí, kde si mäkkučký naan môžeme máčať do omáčky plnej chuti :) Za mňa odporúčam klasiku – kuraciu tikka masala, alebo jednoduché karí s kokosovým mliekom. Viac exotických receptov nájdete aj v sekcii inšpirované Áziou.

Ak vyskúšate naan podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

6 thoughts on “Naan”

    • Zdravím Stanka, kváskový naan som nerobila. Ale myslím, že by mohlo fungovať – k ostatným surovinám namiesto droždia pridať 50-100 g čerstvého kvásku a nechať vykysnúť na dvojnásobok. Čas teda bude treba dlhší, ako hodinu… ak vyskúšate, dajte vedieť :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.