logo

Fazuľová polievka na kyslo

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Domáca fazuľová polievka na kyslo s krajcom tmavého chleba, to je detstvo. U nás doma sme ju volali “podbitá fazuľová” a keďže je riadne sýta, stačila mi na obed aj bez druhého jedla. Výbornú robieva môj otec, tak akurát hustú, akurát kyslú a výborne dochutenú. Tak som sa ho pýtala na všetky finty a aj som ich v tomto recepte použila. Len tú vegetu som oci vynechala, veď je to najdrahšia soľ, žepravda? :) Ak vám prišla na chuť poctivá fazuľová polievka na kyslo, uvarte si ju podľa môjho postupu. Je taká sýta, že vám s krajcom chleba bude stačiť aj bez druhého jedla. Akurát, že je aj taká dobrá, že si ju naberiete dvakrát.

Najčastejšie sa u nás robí zo strakatej fazule. Tú som práve nemala, ostala mi len drobná biela a tak som ju použila. Podľa toho, aká je fazuľa veľká, sa bude polievka aj dlhšie variť. Takto môžete pripraviť aj polievku zo zelenej fazuľky. Tú samozrejme netreba predmáčať cez noc a varte ju už rovno so zemiakmi.

Fazuľová polievka na kyslo

  • 200 g suchej fazule
  • 2-3 menšie mrkvy
  • 1 petržlen alebo kúsok zeleru
  • 2 cibule
  • 4-5 ks zemiakov
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL hladkej múky
  • 1-2 PL octu
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ
  • kúsok masla
  • 1-2 ČL mletej červenej papriky
  • rastlinný olej

Fazuľu vopred namočíme do studenej vody na 8-12 hodín. Vodu zlejeme, fazuľu vsypeme do hrnca a zalejeme novou vodou. Pridáme očistenú mrkvu, petržlen, cibuľu a bobkový list s čiernym korením. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme, kým je fazuľa takmer mäkká. Od veľkosti fazule to môže byť pol až trištvrť hodiny. Medzitým si ošúpeme zemiaky, nakrájame a pridáme do polievky, teraz polievku osolíme.  Varíme, kým zemiaky a fazuľa zmäknú. Smotanu zmiešame s hladkou múkou, prilejeme naberačku polievky a môžeme pridať aj trochu zemiakov a fazule na väčšie zahustenie. Rozmixujeme dohladka a vlejeme k polievke. Dochutíme octom. Druhú cibuľu si ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na troške oleja speníme cibuľu, keď je sklovitá, pridáme kúsok masla a necháme roztopiť. Pridáme štipku soli a červenú papriku podľa chuti. Popraženú cibuľu dáme do hotovej polievky, povaríme ešte 5 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Ak vyskúšate fazuľovú polievku na kyslo podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.