logo

Kuracia Tikka Masala

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Lahodnú indickú špecialitu, akou je kuracia Tikka Masala, hádam ani netreba predstavovať. Stala sa populárnou po celom svete a aj u nás na Slovensku ju okrem orientálnych reštaurácií ponúkajú čoraz častejšie aj bežné podniky. Kuracia Tikka sa pripravuje z vykosteného kuracieho mäsa ochuteného jogurtom a korením, ktoré grilujeme pre zvýraznenie chutí a nakoniec ponoríme do krémovej korenistej omáčky Masala. Ak ste ešte kuraciu Tikka Masala nevarili, určite si ju zamilujete aj vďaka rýchlej príprave a najmä pre jej dokonalú chuť.

Pri príprave kuracej Tikka Masala existuje niekoľko variánt, dôležité je dodržať dva hlavné postupy – marinované mäso najprv ugrilovať a potom ho povariť v pripravenej omáčke Masala.

Mäso je dobré marinovať deň vopred. Použite kuracie prsia alebo vykostené stehná. Počas letných grilovačiek si časť mäsa môžete iba ugrilovať ako kuraciu Tikku a podávať so zeleninovým šalátom. S omáčkou je to však dokonalá súhra…

Marináda – kuracia Tikka

  • 150 g hustého smotanového jogurtu
  • 1 PL čerstvého strúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1/2 ČL mletého chilli
  • 1 ČL mletého koriandra
  • šťava z 1/2 citróna
  • soľ
  • 2 PL olivového oleja
  • 750 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien /nakrájaných na väčšie kusy/

Omáčka Masala

  • grilovaná kuracia Tikka
  • 1-2 PL ghee alebo oleja
  • 2 väčšie cibule nakrájané sa tenké plátky
  • 1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 6 ks kardamónu
  • 2 ČL korenia garam masala
  • 2 ČL mletého koriandra
  • chilli mleté alebo 1-2 ks nasekané čerstvé
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2-3 PL paradajkového pyré
  • 4 PL horúcej vody
  • 1/2 ČL cukru
  • 1/2 ČL soli
  • čerstvý koriander na ozdobu

Postup

  1. Na marinádu zmiešame mletý koriander, chilli, postrúhaný zázvor, pretlačený cesnak, soľ, olej a jogurt. Kuracie mäso pokrájame na väčšie kusy a naložíme. Marinujeme cez noc.
  2. Kuracie kúsky grilujeme na grile alebo v rúre z oboch strán spolu 20-25 minút.
  3. Na omáčku Masala: cibuľu si nakrájame na tenké plátky a podusíme na rozpálenom ghee. Pridáme pretlačený cesnak a postrúhaný zázvor.
  4. K cibuľovému základu pridáme nasekané chilli, mletý koriander, zmes garam masala, kardamón a minútku opečieme.
  5. Pridáme soľ, cukor, horúcu vodu, paradajkové pyré a prilejeme smotanu. Privedieme do varu a varíme 10-15 minút.
  6. Na záver pridáme kúsky grilovanej Tikky a ešte chvíľu povaríme.
  7. Podávame s ryžou alebo indickou plackou Naan.

Ak vám bude chutiť kuracia Tikka Masala podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.