logo

Chapati

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď som k indickým jedlám pripravovala väčšinou chlieb naan, v poslednej dobe nám zachutili placky chapati. Narozdiel od naan chleba ich netreba dlho miesiť a nechať kysnúť, a tak je celá príprava rýchlejšia a omnoho jednoduchšia. Práve v chapati plackách chutí celozrnná múka úplne najlepšie. A keď si tieto mäkké tenké placky namočíte do štipľavého indického karí, zistíte, čo je dokonalá harmónia chutí.
Chapati je ideálne kombinovať s krémovými karí omáčkami, my sme si ich naposledy dali k tomuto krevetovému karí.

Na 4 chapati placky potrebujeme:
  • 1 šálka celozrnnej pšeničnej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka horúcej vody
  • soľ

Múku vsypeme do misy, zmiešame so soľou. V strede si vytvoríme jamku, do ktorej vlejeme olivový olej a rukou postupne zapracujeme do cesta, kým sa vytvoria „omrvinky“. Vlejeme vodu a vypracujeme pružné nelepivé cesto, čo trvá približne 7 minút. Ak je cesto príliš hutné, pridajte trošku vody a naopak. Na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme valček, ktorý rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú vyformujeme do guličky. Guličku vyváľame v múke a valčekom vyvaľkáme tenké placky. Pečieme na horúcej panvici 30 – 40 sekúnd z každej strany a ukladáme do utierky, aby zostali teplé. Chapati majú byť mäkké a pružné, ak by ste ich piekli príliš dlho alebo veľmi sprudka, môžu sa vysušiť. Podávame k indickým jedlám.

3 thoughts on “Chapati”

  1. Robila som dnes ku karí a velmi sa vydarili! Take jednoduche a chutne, najlepsie su este teple a mne chutili tie chrumkavejsie :)
    Dakujem za recept a inspiraciu, urcite budem robit zase, aj na sladko si ich viem predstavit :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.