logo

Krémové krevetové karí

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keď chcem pripraviť niečo špeciálne, čím doma určite zabodujem, tak sú to práve krevety. Väčšinou z nich uvarím štipľavú kokosovú polievku, no tentokrát som chcela prichystať niečo nové. Pre inšpiráciu som zašla na moju poličku plnú voňavých indických korenín a za pol hodiny uvarila krémové krevetové karí. A práve toto ma na indickej kuchyni baví, že stačí spojiť pár korení, doplniť ich chilli papričkami, zjemniť hustým kokosovým mliekom a máte vždy iné farebné a chutné jedlo. 

Korenia som si zvykla kupovať na trhu či v ázijských predajniach, nie vždy som však našla moju obľúbenú značku, či kvalitné kokosové mlieko. Odkedy som objavila chefshop.sk, svoje zásoby korenín si pravidelne nakupujem tu. Okrem klasických jednodruhových korení majú na výber pestré koreniace zmesi, hotové karí pasty a kopec surovín a potrieb nielen pre ázijskú kuchyňu.

Na krémové krevetové karí pre 2 osoby potrebujeme:
  • 500 g lúpaných tigrích kreviet
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 cm kúsok zázvoru
  • 2 zelené chilli papričky
  • 1 a 1/2 ČL mletého koriandra
  • 2 a 1/2 ČL garam masala
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 2-3 PL kokosového oleja
  • soľ na dochutenie

Na horúcom kokosovom oleji opečieme sprudka krevety, odložíme bokom. Z cibule, cesnaku zázvoru a chilli papričiek pripravíme v mixéri pastu, ktorú opečieme na oleji 2-3 minúty. Pridáme garam masalu, mletý koriander a rascu, restujeme ďalšie 2 min. Vlejeme kokosové mlieko, privedieme do varu a varíme asi 5 minút. Dochutíme soľou, vsypeme opečené krevety a varíme ešte 5-7 minút, kým su krevety mäkké, pružné a chytia oranžový nádych. Podávame s basmati ryžou a chapati plackami.

One thought on “Krémové krevetové karí”

  1. […] Aj keď som k indickým jedlám pripravovala väčšinou chlieb naan, v poslednej dobe nám zachutili placky chapati. Narozdiel od naan chleba ich netreba dlho miesiť a nechať kysnúť, a tak je celá príprava rýchlejšia a omnoho jednoduchšia. Práve v chapati plackách chutí celozrnná múka úplne najlepšie. A keď si tieto mäkké tenké placky namočíte do štipľavého indického karí, zistíte, čo je dokonalá harmónia chutí. Chapati je ideálne kombinovať s krémovými karí omáčkami, my sme si ich naposledy dali k tomuto krevetovému karí. […]

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.