Indické karí by som mohla jesť každý deň. Toto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov, v ktorom lahodné kokosové mlieko nádherne zjemňuje pikantnú chuť omáčky. Príprava je veľmi jednoduchá a na toto kuracie karí s kokosovým mliekom zoženiete suroviny už v každom väčšom obchode. Samozrejme je na vás, koľko chilli použijete. Ja ako veľký fanúšik štipľavého už len pri pomyslení na tieto diabolské papričky slintám ako Pavlovov pes.
Väčšinou karí pripravovala z kuracích pŕs. Korenie mäsom pekne prejde a prsia v omáčke neostanú suché. Avšak minule som vyskúšala vykostené kuracie stehná a s výsledkom som bola veľmi spokojná. Ak máte k dispozícii celé kurča a viac stravníkov, pokojne použite prsia aj stehná spolu.
Na kuracie karí s kokosovým mliekom potrebujeme:
/pre 4 osoby/
- 3 PL ghee
- 4 ks vykostených kuracích stehien, alebo 4 ks kuracích pŕs (cca 750 g)
- 6 ks kardamónu
- 6 ks klinčeka
- 5 cm kúsok škorice
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 cm kúsok čerstvého zázvoru
- 4 PL citrónovej šťavy
- 3 zelené chilli
- 1 ČL kurkumy
- 1 plechovka kokosového mlieka
Postup
- Kuracie mäso si nakrájame na väčšie kusy.
- Na rozpálenej panvici roztopíme 1 PL ghee a mäso sprudka opečieme, odložíme bokom.
- Na panvicu pridáme zvyšné ghee a vložíme klinčeky, škoricu a kardamón, minútu opečieme.
- Pridáme cibuľu a pražíme do zmäknutia.
- Postupne pridávame postrúhaný zázvor, cesnak, chilli, kurkumu a citrónovú šťavu, 5 minút podusíme.
- Z kokosového mlieka si oddelíme hornú krémovú časť, zvyšnú kokosovú vodu môžete použiť napr. na prípravu smoothie.
- Kokosové mlieko prilejeme na panvicu, dosolíme podľa chuti a necháme prevrieť 2 minúty.
- Vložíme orestované kuracie mäso a necháme variť 15-20 minút.
- Podávame posypané čerstvým koriandrom, s basmati ryžou.
Ak vám toto kuracie karí s kokosovým mliekom chutilo, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagmi #zosrdcadohrnca a #inspirovaneAziou a pokojne aj tu v komentoch! :)