logo

Naša Štedrá večera

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Je pár dní pred Vianocami a my sa už doma chystáme na prípravu Štedrej večere. Pár rokov vám postupne pridávam moje obľúbené vianočné recepty. Chcela by som vám však v jednom článku porozprávať aj o tom, ako vyzerá celá naša Štedrá večera.

Pochádzam zo Strážskeho, čo je malé mesto na východnom Slovensku. Manžel je tiež východniar. Vždy som sa tešila, že naše štedrovečerné menu je rovnaké a nemusíme robiť kompromisy. No čím som staršia, tak si uvedomujem, že by ma iné chute a variácie jedál celkom obohatili. Už len v rámci východného Slovenska sa jednotlivé chody Štedrej večere líšia. A ako je to teda u nás?

Naša Štedrá večera sa chystá od rána

Odmala som milovala vône, ktoré sa už od rána začali vznášať našim domovom. Kysnuté cesto na bobaľky a koláče, polievka z kyslej kapustovej šťavy „rosolu“, šúpanie cesnaku k oplátkam… to všetko sú Vianoce. Na kapra so šalátom sme chodili potom k babke. Keď som sa vydala, chceli sme s manželom prvé Vianoce stráviť dvaja spolu. Pripravila som kyslú „kozarovu“ (hubovú) polievku, bobaľky aj rybu so šalátom. Odvtedy sme si trochu odľahčili menu a rybu namiesto vyprážania pripravujeme na masle.

Oplátky s medom a cesnakom

Štedrú večeru začíname modlitbou. Po nej urobím medom krížik na čelo našich detí aj manželovi. Dáme si oplátky s medom a cesnakom.

oplatky med vianoce stromček štedraá večera

Kyslá kozarova polievka

Naša tradičná vianočná polievka je asi menej známa. Väčšina Slovákov na Vianoce jedáva kapustnicu. Z okolia Bardejova poznám mačanku. U nás sa varí kyslá kozarova polievka. Hríby, po zemplínsky „kozare“, sa namočia do vody. Potom sa varia spolu so šťavou z kyslej kapusty. Samotná kapusta sa však do polievky vôbec nedáva. Mamka občas dala do polievky aj uvarenú klobásu. Tradičná kyslá kozarova polievka sa však podávala kedysi bez mäsa, keďže sa Štedrý deň sa ešte mäso nejedlo.

Kysnuté koláče

Keď som bola dieťa, podávali sa u nás ku kyslej kozarovej polievke vždy sladké kysnuté koláče. Najväčšia klasika bol čistý koláč, jedli sme okrem polievky aj na raňajky. Okrem neho mamka upiekla záviny – makovník a orechovník. Nesmel chýbať tvarohový poplanok – kysnuté cesto rozvaľkané na plech bohato posypané sladkým tvarohom. U manžela sa zas k polievke zajedali bobaľky.

Bobaľky

Kysnuté cesto v podobe buchtičiek, zaliate maslom, posypané makom a cukrom, toto bol odmala môj vianočný sen :) Mak milujem doteraz. Bobaľky musia byť domáce. Keď som ich s mamkou piekla, odjedala som z čerstvo upečeného plechu ešte teplé kúsky. Teraz mi pomáhaju naši synovia. A odjedajú rovnako, ako kedysi ja.

Ryba so zemiakovým šalátom

Pôvodne vyprážaný kapor s majonézovým šalátom sa v našej domácnosti postupne premenil na filety na masle s ľahším šalátom bez majonézy. Doteraz si rada dám aj ten tradičný šalát s majonézou, no najčastejšie na hostine u rodičov. Doma pripravujeme náš viedenský zemiakový šalát. Je rovnako chutný a k rybe sa skvelo hodí, je však o čosi ľahší. Pri rybe si stačí dať pozor na kvalitu. Na Vianoce kupujeme vždy čerstvé ryby, najčastejšie filety bez kostí. Výborne pevné mäso má tmavá treska či sumček africký, deti tiež majú radi filety lososa.

Páči sa vám naša Štedrá večera? Aká je tá vaša? A odkiaľ pochádzate? Podeľte sa o vaše tradičné vianočné jedlá v komentároch. Budem sa tešiť!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.