logo

Čistý koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Klasický kysnutý koláč, na východnom Slovensku známy ako biely alebo čistý koláč pečiem dvakrát do roka, na Vianoce a Veľkú noc. V našej rodine je to tradícia, bily kolačok piekli obidve moje babky, od jednej mám presný recept, druhej som zvykla cesto zapletať do vrkoča. Kysnuté cesto na čistý koláč sa miesi dlho a najlepšie ručne, vtedy je výsledkom páperovo mäkká striedka. Čistý koláč je u nás súčasťou veľkonočného stolovania spolu s hrudkou, šunkou, či cviklou, ale je úžasný aj obyčajne natretý s maslom. 

Vyskúšajte rokmi overený recept na čistý koláč. A nezabudnite, že čím dlhšie a poctivejšie sa miesi cesto, tým je koláč jemnejší.

Ingrediencie:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 750 ml mlieka
  • 1 ks droždie
  • 50 g cukru
  • 75 g masla + trochu na vymastenie
  • 1 vajce do cesta + 1 na potretie koláča
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 50 g sušeného mlieka (voliteľné)
  • hrozienka (voliteľné)

Postup

  1. Zarobíme kvások z droždia, trocha cukru a 2 dcl vlažného mlieka.
  2. Do misy vsypeme všetky sypké suroviny. Keď kvások vykysne, prilejeme ho do misy. Pridáme  zvyšné mlieko, zmäknuté maslo a jedno vajce.
  3. Cesto vymiesime ručne aspoň 1/2 hodiny. Zo začiatku bude riedšie, lepkavé, postupne sa stane elastickým a pružným.
  4. Vymiesené cesto poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť v miske.
  5. Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 bochníky, ktoré znova necháme podkysnúť 15 minút.
  6. Formu na pečenie si vymastíme maslom.
  7. Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, pričom konce zrolujeme trošku tenšie. Upletieme vrkoč a koláč opatrne prenesieme do formy. Znova necháme podkysnúť asi 15 minút.
  8. Koláč niekoľkokrát popicháme špáradlom, potrieme celým vajíčkom a uložíme piecť do dobre vyhriatej rúry na 200°C.
  9. Prvých 20-30 minút pečieme pri 200°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte asi hodinu. Po polhodine pečenia môžeme koláč zľahka zakryť alobalom, aby príliš nezhnedol.
  10. Celková dĺžka pečenia koláča z 1 kg múky je asi 80-90 min., koláč z 2 kg múky pečiem aj 100 min.
  11. Po upečení potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť pod bavlnenou utierkou.

DSC_0052 (1)

2 thoughts on “Čistý koláč”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.