logo

Kváskový čistý koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Možno ste už skúšali môj recept na biely koláč, alebo máte svoj overený recept na túto tradičnú špecialitu, ak ste z východu.  Tento rok som sa odvážila vyskúšať verziu s kváskom a takýto kváskový čistý koláč mi hádam chutí ešte viac. Striedka nie je síce celkom páperová, ale jeho chuť je autentická, domácka a úplne lahodná. 

O špaldovom kvásku som písala v recepte na kváskové bagety, ak s ním nemáte skúsenosť, pozrite tu.

Kváskový čistý koláč:
  • 500 g polohrubej špaldovej múky
  • 250 g aktivovaného špaldového kvásku
  • 300 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 5 g soli
  • 2 PL trstinového cukru
  • 50 g mäkkého masla
  • 1 vajce do cesta + trochu na potretie koláča

  1. Večer pred pečením si dáme aktivovať kvások zmiešaním 150 g špaldovej hladkej múky a 100 ml vody so špaldovým kváskom.
  2. Ráno zamiesime na koláč ručne alebo v kuchynskom robote. Zmiešame všetky suroviny a aspoň 15 minút hnetieme cesto, je pružné, veľmi sa nelepí. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 3 hodiny, môžeme dvakrát preložiť.
  3. Potom uložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na štyri časti, z ktorých vyvaľkáme dlhé šúľky. Upletieme vrkoč (ako na vianočku) a uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej nádoby na pečenie (ja som mala len okrúhlu, preto som cesto stočila, ideálna je podlhovastá), videjko tu :)
  4. Necháme kysnúť ešte cca 2-3 hodiny, kým cesto pekne narastie. Rúru si predhrejeme na 220 st. C Pečieme najprv na 200 st.C, po 20-30 minútach znížime na 180 st.C a pečieme celkom cca 75-80 minút.
  5. Počas pečenia môžeme vrch koláča prikryť alobalom, ak kôrka veľmi hnedne.

13 thoughts on “Kváskový čistý koláč”

  1. Dobrý deň, ak mám len ražný kvások, môžem to skúsiť s nim, že ho dám aktivovať so špaldovou múkou? Či to už nebude ono? :) Ďakujem, Zdenka

    • zdravím Ada, na aktivovanie kvásku stačí odobrať 1-2 polievkové lyžice kvásku. Ak máte čas, môžete si pár dní pred pečením odobrať lyžicu ražného kvásku, do ktorej pridáte lyžicu špaldovej múky a vody. Takto predpripravený kvások už dokŕmite len špaldovou múkou. Neprídete o ražný a zároveň si z neho časť premeníte už na špaldový. Dúfam, že je to zrozumiteľné :)

  2. Dobrý keby som rozdelila cesto na dve prípadne tri aby sa mi pascha zmestila do košíka, myslíte, že by sa mali piecť asi ako dlho? ale aspoň skúsiť šparadlom asi… Ďakujem za recept i prípadnú radu. Pekné sviatky :)

    • dobrý večer Miriam, myslím, že čas pečenia sa môže znížiť na cca 60 minút pri rozdelení do dvoch foriem… je to skôr len taký môj hrubý odhad (napr. podľa kváskovej vianočky). Môžete sa potom v komentári podeliť o svoju skúsenosť :) vopred ďakujem

      • Tak paschy sú krásne, neskutočne narástli. S cestičkom a sa krásne pracovalo, po zamiesení kyslo 2 hodiny na linke, potom kyslo 12 hodín v chladničke, a potom 3 hodinky obe vo forme. Piekla som 15min na 200°C a následne 30min na 165°C moja rúra dosť silno pečie. Skúsila som špáradlom a bolo suchučké tak išli na mriežku chladnúť. Celkovo teda dvom, stočeným do okrúhlej papierovej formy stačilo celkovo 45min na pekné prepečenie. Ďakujem za recept, za radu a prajem krásne Veľkonočné sviatky :)

        • to je skvelé Miriam, mám radosť, že sa vám podarili. vďaka za postrehy a váš postup, aj ja vám prajem pekné prežitie sviatkov :)

  3. Výborné cesto, zaplietla som vrkoc zo 4 a vyborne sa s nim pracovalo. Nepouzila som slaldovu muku, ale pomiesala taku aku som mala doma. Kvasok som mala z celozrnnej psenicnej muky. Do cesta som po vykysnuti pridala brusnice (vopred namocene). Kyslo 6 hodin pri izbovej teplote. Na vrch som dala blansirovane mandle. Piekla sa asi hodinu (s postupnym uberanim teploty). Vianocka nam velmi chutila.

    • Katka ďakujem za komentár a tvoj podrobný postup. Ani ja vždy nemám doma rôzne múky a kombinujem z toho čo nájdem :) S brusnicami to musel byť koláč výborný. Teším sa, že si vyskúšala môj recept! Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.