logo

Kváskový čistý koláč II.

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Čistý koláč má u nás doma svoj príbeh. Pečieme ho každý rok na Vianoce a Veľkú noc. Pôvodný recept od mojej babky bol na páperový čistý koláč z droždia a nájdete ho tu. Odkedy som začala kváskovať, samozrejme som aj tento „biely koláč“ chcela prerobiť do kváskovej verzie. Prvá verzia je na blogu už pár rokov a toto je môj ďalší recept.

Medzi týmito dvoma kváskovými verziami je rozdiel v rozkvase. V prvom recepte som ako tekutinu do rozkvasu dala vodu, tentoraz mlieko. Okrem toho som v tomto recepte použila menej rozkvasu a dala klasickú pšeničnú múku. Ak máte tú, kde píše „na kysnuté cesto“ o to lepšie, ale nemusí byť. Ja som niekedy piekla len zo špaldovej múky, preto je aj prvý kváskový recept zo špaldovej múky. Teraz používam aj pšeničnú. Samozrejme, aj v prvom recepte môžete namiesto špaldovej použiť pšeničnú. Ak si nie ste niečim istí, svoje otázky pridajte do komentárov, rada vám odpoviem.

Rozkvas si pripravíme z 2 PL materského kvásku, 100 g hladkej múky a 100 ml mlieka. Necháme kvasiť 6-9 hodín, kým narastie cca 2,5 násobne.

Na kváskový čistý koláč potrebujeme:

  • 250 g rozkvasu
  • 750 g hladkej múky (na kysnuté cesto)
  • 500 ml mlieka
  • 70 g masla
  • 1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
  • 4 PL cukru
  • 9 g soli

Všetky suroviny na cesto dáme do misy a ručne alebo robotom vymiesime hladké a pružné cesto. Necháme kysnúť pri izbovej teplote 3-5 hodín, cesto môžeme raz-dvakrát poprekladať. (Alebo necháme kysnúť v chladničke 8-12 hodín). Cesto si rozdelíme na 4 časti a upletieme vrkoč. Vložíme do formy vymastenej maslom a necháme kysnúť ešte cca 2 hodiny. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru rozohrejme na 230 st. C. Koláč pečieme prvých 20 minút na 200 st. C, potom znížime na 170 st. a pečieme ďalších 35-40 minút.

Ak vyskúšate kváskový čistý koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

15 thoughts on “Kváskový čistý koláč II.”

  1. DObry den, do tohto receptu mozem pouzit aj razny kvasok? 1 PL? a ktory vas recept by ste odporucili aby som sa co najviac priblizila originalu na vychode? dakujem velmi pekne za radu :-) Janka

    • Dobrý deň Janka, áno môžete použiť aj ražný kvások. Recepty sú oba podobné, tento druhý kvasí pomalšie, keďže je tam menšie množstvo rozkvasu, tak aj podľa toho si môžete vybrať :) Múku môžete použiť aj do prvého pšeničnú. Nech sa vydarí! Ela

      • Dobry den ! Prosim Vas a da sa biely kolac pripraviť aj z lievito madre ? Ak ano prosim mohli by ste mi blizsie vysvetlit rozklad z tohto druhu kvasku,som v tom zčiatočník. Dakujem velmi pekne.

        • Zdravím Katka, áno dá sa použiť lievito madre, dávam 1-2 lyžice (aby bolo tých 50 gramov) a rozmiešam v 100 ml mlieka. Potom primiešam 100 g hladkej múky a nechám kvasiť. Takýto pšeničný kvások rastie väčšinou rýchlejšie ako ražný, vykvasený môže byť tak za 6-9 hodín. Pozor na prekysnutie, potom by mohlo upečené cesto chutiť kyslo.

  2. Dobrý deň❤️
    Materský kvások mate na mysli ražný kvások? Alebo ten stvordnovy kvas? Pretože na nete mi vo vyhľadávaní našlo pod týmto pojmom klasický kvások.
    Dakujem ❤️

    • Dobrý deň Mony, materský kvások myslím akýkoľvek zrelý klasický kvások, s ktorým pečiete. Môže byť ražný, ale aj pšeničný, lievito madre..

  3. Skvelý recept, cesto ideálne elastické, koláč mäkkučký ako vatička. A ako chutííí…
    Vrele odporúčam!

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.