Čistý koláč má u nás doma svoj príbeh. Pečieme ho každý rok na Vianoce a Veľkú noc. Pôvodný recept od mojej babky bol na páperový čistý koláč z droždia a nájdete ho tu. Odkedy som začala kváskovať, samozrejme som aj tento „biely koláč“ chcela prerobiť do kváskovej verzie. Prvá verzia je na blogu už pár rokov a toto je môj ďalší recept.
Medzi týmito dvoma kváskovými verziami je rozdiel v rozkvase. V prvom recepte som ako tekutinu do rozkvasu dala vodu, tentoraz mlieko. Okrem toho som v tomto recepte použila menej rozkvasu a dala klasickú pšeničnú múku. Ak máte tú, kde píše „na kysnuté cesto“ o to lepšie, ale nemusí byť. Ja som niekedy piekla len zo špaldovej múky, preto je aj prvý kváskový recept zo špaldovej múky. Teraz používam aj pšeničnú. Samozrejme, aj v prvom recepte môžete namiesto špaldovej použiť pšeničnú. Ak si nie ste niečim istí, svoje otázky pridajte do komentárov, rada vám odpoviem.
Rozkvas si pripravíme z 2 PL materského kvásku, 100 g hladkej múky a 100 ml mlieka. Necháme kvasiť 6-9 hodín, kým narastie cca 2,5 násobne.
Na kváskový čistý koláč potrebujeme:
- 250 g rozkvasu
- 750 g hladkej múky (na kysnuté cesto)
- 500 ml mlieka
- 70 g masla
- 1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
- 4 PL cukru
- 9 g soli
Všetky suroviny na cesto dáme do misy a ručne alebo robotom vymiesime hladké a pružné cesto. Necháme kysnúť pri izbovej teplote 3-5 hodín, cesto môžeme raz-dvakrát poprekladať. (Alebo necháme kysnúť v chladničke 8-12 hodín). Cesto si rozdelíme na 4 časti a upletieme vrkoč. Vložíme do formy vymastenej maslom a necháme kysnúť ešte cca 2 hodiny. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru rozohrejme na 230 st. C. Koláč pečieme prvých 20 minút na 200 st. C, potom znížime na 170 st. a pečieme ďalších 35-40 minút.
Ak vyskúšate kváskový čistý koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
DObry den, do tohto receptu mozem pouzit aj razny kvasok? 1 PL? a ktory vas recept by ste odporucili aby som sa co najviac priblizila originalu na vychode? dakujem velmi pekne za radu :-) Janka
Dobrý deň Janka, áno môžete použiť aj ražný kvások. Recepty sú oba podobné, tento druhý kvasí pomalšie, keďže je tam menšie množstvo rozkvasu, tak aj podľa toho si môžete vybrať :) Múku môžete použiť aj do prvého pšeničnú. Nech sa vydarí! Ela
Dobry den ! Prosim Vas a da sa biely kolac pripraviť aj z lievito madre ? Ak ano prosim mohli by ste mi blizsie vysvetlit rozklad z tohto druhu kvasku,som v tom zčiatočník. Dakujem velmi pekne.
Zdravím Katka, áno dá sa použiť lievito madre, dávam 1-2 lyžice (aby bolo tých 50 gramov) a rozmiešam v 100 ml mlieka. Potom primiešam 100 g hladkej múky a nechám kvasiť. Takýto pšeničný kvások rastie väčšinou rýchlejšie ako ražný, vykvasený môže byť tak za 6-9 hodín. Pozor na prekysnutie, potom by mohlo upečené cesto chutiť kyslo.
Ďakujem Vám za recept!!!
Trochu som sa ho bala,ale vysiel fakt užasne!Krásne sviatky prajem:)
Zdravím Zlatka, to som rada, že tak dobre vyšiel! krásne sviatky aj Vám :) Ela
Dobrý deň❤️
Materský kvások mate na mysli ražný kvások? Alebo ten stvordnovy kvas? Pretože na nete mi vo vyhľadávaní našlo pod týmto pojmom klasický kvások.
Dakujem ❤️
Dobrý deň Mony, materský kvások myslím akýkoľvek zrelý klasický kvások, s ktorým pečiete. Môže byť ražný, ale aj pšeničný, lievito madre..
Je úžasný. Ďakujem za recept ❤️
To mám radosť Soni! :)
Zdravím, prosím Vás tento čistý biely koláč je vlastne Vianočka? Ďakujem.
Radka je to podobné, ale nie úplne – vianočka je maslovejšia, jemnejšia.
Môj recept na kváskovú vianočku: https://www.zosrdcadohrnca.sk/2020/01/17/vianocka-aj-brioska-maslove-cesto-z-kvasku/
Skvelý recept, cesto ideálne elastické, koláč mäkkučký ako vatička. A ako chutííí…
Vrele odporúčam!
Prosim vas do rozkvasu ide 100ml mlieka,nie100g?
Janka to je jedno, niekedy vážim na gramy a niekedy meriam na objem, podľa mňa je to rovnako