logo

Vianočka aj brioška – maslové cesto z kvásku

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keďže vianočka u nás nie je synonymom Vianoc, nepečiem ju nejako pravidelne. Občas na ňu príde chuť počas roka, zatiaľ som však nemala nejaký overený kváskový recept. Rada ale skúšam niečo nové a tak som posledné týždne testovala toto maslové cesto z kvásku. Pre mňa veľké nadšenie, že mám konečne dobré cesto, z ktorého je chutná vianočka či brioška a tak som veľmi zvedavá, čo naňho poviete. My sme si dnes pochutnali na mäkkej trojdňovej vianočke a poviem vám, nikto neprotestoval. Podľa tohto receptu upečiete jednu naozaj veľkú vianočku, alebo si cesto môžete rozdeliť na dve menšie. Ak sa vám nechce zapletať a máte podlhovastú formu, urobte si briošku. Cesto sa hodí aj na lúpačky (makovky), skrátka jeden recept a veeľa možností.

Toto maslové cesto z kvásku je konzistenciou trochu hutné, nech vás to však neodradí. Práve preto sa vám podarí vytvarovať peknú vianočku, ktorá bude držať tvar a nerozleje sa.

Pre jednoduché plnené koláče a buchty pozrite aj toto univerzálne kváskové cesto na koláče.

Vianočka aj brioška /maslové cesto z kvásku/:

  • 150 g lievito madre (nakŕmené 6-10 hodín pred pečením)*
  • 500 g preosiatej hladkej múky
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 180 ml mlieka izbovej teploty
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 80 g masla izbovej teploty

    *Pšeničný tuhý kvas Lievito madre si vždy 6-10 hodín pre pečením prikŕmim, aby bol čerstvo nabublaný. Lyžicu lievito madre zmiešam s 50g vody a pridám 100g pšeničnej polohrubej múky. Uhnetiem pevnú guličku cesta, ktorú zvrchu rozkrojím do kríža a vložím do 7dcl fľaše. Keď kvások zväčší svoj objem (cca 2,5 násobne) odoberiem si 150 g do cesta.

V mise zmiešame múku s cukrom a soľou, pridáme kvások, žĺtky a jogurt a začneme miešať do konzistencie omrviniek. Prilievame mlieko a miesime (ručne alebo v robote), kým vznikne kompaktné hutné cesto. Po kúskoch pridávame zmäknuté maslo a stále miesime, aby sa maslo postupne vpracovalo do cesta. Celé miesenie trvá aspoň 15 minúť, výsledkom má byť hladké elastické hutnejšie cesto

Cesto môžeme následne nechať kysnúť pri izbovej teplote alebo v chladničke, kým zdvojnásobí svoj objem. Doslova sa nafúkne :) 

Pri izbovej teplote asi 4 hodiny, v chladničke asi 12 hod., záleží to od sily kvásku. Ak nestíhame cesto spracovať ďalej, prehnetieme ho a odložíme do chladničky, kým znova zdvojnásobí svoj objem.

Vianočka:

Po vykysnutí cesto prehnetieme a rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Vytvarujeme guličky, z ktorých ušúľame rovnako dlhé šúľky. Upletieme vianočku a potrieme ju rozšľahaným vajcom. Prikryjeme a necháme kysnúť asi 4 hodiny pri izbovej teplote, kým takmer zdvojnásobí svoj objem. Pred pečením znova potrieme vajíčkom.

Rúru si v predstihu rozohrejeme na 220 st.C. 

Vianočku pečieme prvých 10 minút na 200 st.C, potom znížime teplotu na 170 st.C a pečieme 40-50 minút, kým je dobre prepečená zo strán aj zdola.

Necháme celkom vychladnúť na mriežke a až tak krájame.

Vianočku pletiem zo šiestich prameňov podľa tohto videa:

Brioška:

Cesto rozdelíme na 4-5 rovnakých dielov, vytvarujeme guličky a postupne zrolujeme na valčeky. Jednotlivé valčeky ukladáme do maslom vymastenej podlhovastej formy (25 cm). Ak chceme, aby sa po upečení jednotlivé časti rozdeľovali, môžeme ich potrieť olejom alebo rozpusteným maslom. Necháme pri izbovej teplote nakysnúť, kým takmer zvojnásobia objem. Pečieme rovnako ako vianočku. Necháme celkom vychladnúť :)

Z cesta môžeme pripraviť aj malé guľaté buchtičky (malé briošky) alebo lúpačky (makovky).

Na fotkách brioška z polovičnej dávky v malej forme.

Ak vyskúšate maslové cesto z kvásku podľa môjho receptu, napíšte mi do komentára, ako sa vám recept páčil. Máte nejaké otázky či vylepšenia? Podeľte sa v komentároch!

Ela

 

12 thoughts on “Vianočka aj brioška – maslové cesto z kvásku”

    • Ahoj Daniela, nemám to ešte vyskúšané. Ale spravila by som tak, že ražný kvások dokrmiť 100 g polohrubej múky a 50 g vody, nechať z toho urobiť rozkvas a takto použiť ako základ namiesto LM.
      Neviem však zaručiť nadýchanosť a celkový výsledok. Keby si to vyskúšala, určite sa podeľ prosím :)
      Ela

  1. Recept na vianocku je výborný, dobre sa s nim pracovalo,finalne kvasila v komore cca 12 hod, mam tam 14 st, obavala som sa, ci neprekysne, ale chvalabohu nie. Namiesto mlieka som dala kokosový nápoj, lebo som mlieko nemala, ale na chuti sa nic nezmenilo :-)

    • Dobrý deň Ivana, jogurt môžete nahradiť kyslou smotanou, príp. menším množstvom smotany na šľahanie (kvôli tekutosti menej) alebo len priliať trochu mlieka. Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.