logo

Kysnutý tvarohový koláč – poplanok

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Hoci je už po Vianociach a koláčikov možno máte vyše hlavy, takto oneskorene musím ešte pridať jeden vianočný recept, ktorý však môžete vyskúšať kedykoľvek počas roka. Je to recept  na náš tradičný domáci kysnutý tvarohový koláč, ktorý na východe voláme „poplanok“ a pečieme ho každý rok na štedrovečerný stôl.

Pri tomto tradičnom koláči je dôležité dobre vymiesiť cesto a takisto použiť kvalitný plnotučný hrudkovitý tvaroh, najlepšie priamo od farmára. Tvaroh musí byť čerstvý, určite nepoužite mrazený, lebo by sa po upečení mohol vysušiť.

Recept na kysnutý tvarohový koláč

Na kysnuté cesto:

  • 330 g bielej špaldovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 14 g droždia (1/3 kocky)
  • 30 g masla
  • 30 g trstinového cukru
  • 1 vajce+1 žĺtok do cesta
  • štipka prášku do pečiva
  • 2 štipky soli

Tvarohová plnka:

  • 700-1000 g plnotučného hrudkovitého tvarohu (ideálne domáceho)
  • 1 celé vajce + 1 bielko do tvarohu
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/2 ČL pravej vanilky
  • 2 PL trstinového cukru
  • +1 vajce na na potretie cesta

Z droždia, cukru a mlieka zarobíme kvások (nechať 10-15 minút postáť). Všetky suroviny na cesto dáme do misy, pridáme kvások a zahnetieme cesto, kým sa oddeľuje od stien misy. Na teplé miesto dáme vykysnúť asi na 1 hodinu.

Všetky suroviny na tvaroh zmiešame. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na podložke na veľkosť plechu. Plech vyložíme papierom na pečenie, uložíme vyvaľkané cesto, ktoré potrieme vyšľahaným vajíčkom. Tvarohovú plnku navrstvíme na cesto. Pečieme pri 170 st. C približne 20-25 minút, kým okraje zhnednú.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.