logo

Bobaľky

bobaľky, mak, ihličie

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Dodnes si pamätám z detstva ten pocit bezmocnosti, keď sme v škole mali pomenovať naše tradičné vianočné jedlá. Hlavným jedlom na Vianoce boli u nás doma vždy bobaľky. Ale to je predsa východniarsky výraz a ako sa to vlastne povie po slovensky? Veď doma sme ich nevolali nikdy inak a to sme vždy rozprávali po slovensky. Asi okrem slova bobaľky :) Tak som teda zistila, že spisovne sa povedia opekance a už som ich tak nikdy nenazvala. Pre mňa to vždy boli, sú, aj budú bobaľky a na Vianoce ich jedávame s makom. Akurát môj otec si ich dáva s dusenou sladkou kapustou :) Na rybu a šalát sme potom vždy išli k babke, ale to už je iný príbeh…

Bobaľky som pre vás pripravila aj ako videorecept:

TIP: Tento recept na bobaľky je s droždím. Pre kváskové bobaľky odporúčam použiť tento recept na univerzálne sladké kváskové cesto.

Na cesto potrebujeme:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky (alebo pol na pol)
  • 1/2 kocky čerstvého droždia alebo 1 balík sušeného droždia
  • 350 ml mlieka
  • 1,5 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajičko
  • vanilka
  • 70 g masla
  • rastlinný olej na vymastenie

Ak použijeme čerstvé droždie, najprv si ho zmiešame s troškou cukru a múky, zalejeme trochou mlieka a necháme vzísť kvások 10-15 minút. Potom pridáme k ostatným surovínam na cesto.
Ak použijeme sušené droždie, všetko rovno spolu zmiešame.
Suroviny na cesto vymiesime rukou alebo v robote hladké a pružné cesto. Miesime približne 10-15 minút.
Cesto necháme vykysnúť pri izbovej teplote asi hodinu.
Rozdelíme na tri časti. Každú časť znova rozdelíme a rukami ušúľame valčeky. Nožom krájame kúsky cesta, ktoré ukladáme na olejom vymastený plech (30×40 cm). Jednotlivé kúsky pri ukladaní na plech potrieme olejom, aby sa pri pečení nezlepili.
Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 180 st. C 15-20 minút do svetlohneda.
Vyberieme z rúry a po 5 minútach (keď trochu vychladnú) rukami pooddeľujeme.

Tip: Takéto hotové bobaľky môžeme použiť počas roka ako dukátové buchtičky, preliate pudingovým krémom.

Bobaľky s makom

si pripravíme tak, že ich zohrejeme (v mikrovlnke alebo nad parou) a sparíme (zalejeme) ich trochou horúceho mlieka, aby zmäkli. Mak zmiešame s práškovým cukrom, maslo prepražíme. Bobaľky posypeme makom, prelejeme maslom a dobre premiešame.

Viac tradičných jedál z mojej vianočnej kuchyne nájdete v sekcii Vianočné recepty.
Ak pripravíte bobaľky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

12 thoughts on “Bobaľky”

  1. Ahoj Ela, manzela mam vychodnara, tak som spoznala bobalky aj ja. Tohto roku sa ich chystam po prvykrat urobit handmade, tak vyskusam podla tvojho receptu. Teoreticky to vyzera nie prilis narocne, a zaroven velmi chutne. Tesim sa na ne :)

    • Ahoj Evka, dakujem ti za mile slova :) Verim ze domacimi bobalkami u manzela zabodujes, aj u nas budu na vianocnom stole. Krasne sviatky prajem! Ela

      • Eli, dakujem za super recept, robili sme ich aj s detmi, vydarili sa a chutili naozaj vyborne, neporovnatelne s tymi z obchodu, recept si ukladam, budem robit uz iba tieto :) Vsetko dobre a vela tvorivosti nadalej…

  2. U nas sa robili bobaľky z 2 dni starych rohlikov. Mak sa chvilu v mlieku povaril a cele sa to prelialo na rohliky. U kamosky sa vzdy piekli a my sme sedeli okolo plechu, mastili a tisli ich k sebe. Zajtra ich chcem skusit upiect, takze vdaka za recept. A na bobaľkach mikujem to ich Ľ, pretoze sa na SK z reci vytraca a mna to neskutocne irituje

    • To je super verzia s tými rohlíkmi:)
      Ďakujem za skúsenosť Viki. Verím, že sa bobaľky vydarili, aj s mäkkým Ľ ;) Ela

  3. Ela dakujem za uzasny recept. Tieto Vianoce som Vas recept robila z troch davok a vsetko sa zjedlo :-) Odkladam aj pre potrebu dukatovych buchticiek. :-)

  4. Vyborny recept, velmi sa mi paci. Viackrat som robila toto cesto, bobalky i dukatove buchty z neho su vyborne. Deti tiez pomahaju a vzdy je to velka zabava. Jedlo im o to viac chuti. Dakujeme Ela.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.