logo

Ríbezľový koláč s penou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ríbezle sme na záhrade pestovali odjakživa. V lete sme si dali ku kríkom malý hokerlík a oberali dozreté tmavočervené ríbezle do vajlingu – veľkej bielej misy. Hneď sa piekol kysnutý koláč s posýpkou. Z ríbezlí sa pripravoval tiež skvelý sirup. Tento rok som ho pripravila tiež a recept vám sem pridám.

O tomto koláči som snívala už dlho. Pamätám si ho ešte z detstva, piekla ho babka a milovala som ten kontrast chrumkavej sladkej peny a kyslých ríbezlí. Keď som sa teraz v lete dostala k ríbezliam, splnila som si svoj ríbezľový sen. Upiekla som nielen tento ríbezľový koláč s penou, ale ríbezle som dala aj na ovocný koláč s posýpkou. Vlastne neviem, ktorý mi chutí viac! Ale teda, keďže sezóna ríbezlí je teraz v plnom prúde, odporúčam vám niektorý z nich si vybrať. Ak máte radi hrnčekové koláče bez práce, možno sa vám budú páčiť tieto ríbezľové muffiny.

Ríbezľový koláč s penou

Cesto:

  • 200 g zmäknutého masla
  • 4 PL práškového cukru
  • 4 žĺtky
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 250 ml mlieka izbovej teploty

Pena:

  • 4 bielky
  • 230 g krupicového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu (napr. Zlatý klas)
  • 300 g očistených ríbezlí

Plech na pečenie 30×40 cm vymastený maslom a vysypaný múkou.

Rúru si zapneme na 180 st.C. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, po jednom pridávame žĺtka a nakoniec zľahka vmiešame na striedačku mlieko a múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech 30×40 cm vymastený a vysypaný múkou. Pečieme pri 180 st.C asi 20 minút. Medzitým očistíme a osušíme ríbezle od vody. Bielky vyšľaháme do polotuha, postupne po častiach pridávame cukor. Vyšľaháme pevný sneh. Pridáme doňho 2 lyžice Zlatého klasu. Sneh zmiešame s ríbezľami a natrieme na predpečené cesto. Dopečieme pri 160 st. C ešte asi 15 minút, kým pena chytí farbu. Necháme celkom vychladnúť a nakrájame.

Ak vyskúšate ríbezľový koláč s posýpkou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

16 thoughts on “Ríbezľový koláč s penou”

  1. Ahoj Eli, prave som dopiekla kolacik a aj musela ochutnat. Uzasny je, stavnaty, akurat sladky, a ako si spominala sladka chut snehu a ribezli je mnamka. Dakujem za vyborny recept.

  2. Práve dopečený koláčik, je vynikajúci, ďakujem za receptik. Odkladám ríbezle do mrazničky, určite takyto koláčik upečieme znova

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.