logo

Ovocný koláč s posýpkou

koláč s jahodami, rebarborou a posýpkou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keď sa ukážu prvé jahody, dostanem chuť na svieže koláče plné ovocia. Samozrejme, dajú sa pripraviť počas celého roka z mrazničkových zásob, ale v lete majú skrátka svoju jedinečnú chuť. A tak, či už začnete kombináciou jahody – rebarbora, ako ja v tomto recepte, alebo využijete višne, čučoriedky, či marhule, bude pre vás ovocný koláč s posýpkou skvelým sladkým dezertom počas celého leta.

Ovocím odporúčam nešetriť, preto dávam aj trištvrť kila. Cesto je maslové, podobné bábovke. Nie je to krehká bublanina a  dlhšie vydrží bez toho, aby priveľmi zvlhlo. Ak by ste mali chuť aj na letnú bublošku, nájdete u mňa recepty na túto špaldovú, výbornú bublaninu s tvarohom alebo aj najobyčajnejšiu klasickú verziu.

Čo vy a letné koláče? Radi pečiete aj počas teplejších dní? Pre viac letných inšpirácií nielen na dezerty pozrite kategóriu Letné recepty.

koláč s jahodami a rebarborou

Ovocný koláč s posýpkou

  • 3 vajcia
  • 100 g masla
  • 120 g cukru
  • 125 ml mlieka
  • 250 g polohrubej múky (časť môžete nahradiť celozrnnou)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • citrónová kôra
  • štipka pravej vanilky
  • 750 g ovocia

Posýpka:

  • 2 PL hrubej múky alebo krupice
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 PL mäkkého masla

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, pridávame po jednom celé vajce. Postupne aj mlieko, citrónovú kôru, vanilku a nakoniec  múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme do väčšej tortovej alebo hranatej formy (použila som 30×20 cm). Navrch rozložíme nakrájané ovocie. Na posýpku prstami zmiešame zmäknuté maslo s múkou a cukrom a posypeme koláč. Dáme do vopred vyhriatej rúry na 180°C na 45 minút. Krájame až keď celkom vychladne.

Ak vyskúšate ovocný koláč s posýpkou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Ovocný koláč s posýpkou”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.