Keď sa ukážu prvé jahody, dostanem chuť na svieže koláče plné ovocia. Samozrejme, dajú sa pripraviť počas celého roka z mrazničkových zásob, ale v lete majú skrátka svoju jedinečnú chuť. A tak, či už začnete kombináciou jahody – rebarbora, ako ja v tomto recepte, alebo využijete višne, čučoriedky, či marhule, bude pre vás ovocný koláč s posýpkou skvelým sladkým dezertom počas celého leta.
Ovocím odporúčam nešetriť, preto dávam aj trištvrť kila. Cesto je maslové, podobné bábovke. Nie je to krehká bublanina a dlhšie vydrží bez toho, aby priveľmi zvlhlo. Ak by ste mali chuť aj na letnú bublošku, nájdete u mňa recepty na túto špaldovú, výbornú bublaninu s tvarohom alebo aj najobyčajnejšiu klasickú verziu.
Čo vy a letné koláče? Radi pečiete aj počas teplejších dní? Pre viac letných inšpirácií nielen na dezerty pozrite kategóriu Letné recepty.
Ovocný koláč s posýpkou
- 3 vajcia
- 100 g masla
- 120 g cukru
- 125 ml mlieka
- 250 g polohrubej múky (časť môžete nahradiť celozrnnou)
- 1/2 prášku do pečiva
- citrónová kôra
- štipka pravej vanilky
- 750 g ovocia
Posýpka:
- 2 PL hrubej múky alebo krupice
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 PL mäkkého masla
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, pridávame po jednom celé vajce. Postupne aj mlieko, citrónovú kôru, vanilku a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme do väčšej tortovej alebo hranatej formy (použila som 30×20 cm). Navrch rozložíme nakrájané ovocie. Na posýpku prstami zmiešame zmäknuté maslo s múkou a cukrom a posypeme koláč. Dáme do vopred vyhriatej rúry na 180°C na 45 minút. Krájame až keď celkom vychladne.
Ak vyskúšate ovocný koláč s posýpkou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
U nás doma sa pečie podľa ELY a všetko sedí! Vychytané všetko!
ďakujem pekne Miňo, to ma veľmi teší :)