logo

Bublanina

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Klasika spomedzi letných receptov a spôsob, ako využiť tony čerstvého ovocia v sezóne, bublanina. Aký s ňou máte vzťah? Ja prudko jedlý :) Dobrá, jemná a nadýchaná bublanina je jeden z tých koláčov, ktoré sa skrátka vždy zjedia. Ako však na to, aby bola skutočne vydarená? Poďme si to rozobrať na drobné.

Ako na nadýchanú bublaninu?

Tieto rady sa oplatí dodržať pri väčšine sladkých receptov. Pre bublaninu, bábovku, či ľahké piškótové cesto sú však nad zlato.

1.Vajcia od šťastných sliepok

Domáce vajcia od farmára, či kupované z voľného výbehu nesmú v mojej chladničke chýbať. Ako zákazník sa vždy môžem rozhodnúť, či kúpim najlacnejšie vajcia z nešetrného klietkového chovu, alebo podporím poctivý prístup. Za mňa určite to druhé.
Vyberte ich z chladničky v predstihu, nech majú izbovú teplotu.

2. Mixér na vyšľahanie cesta

Často dostávam prosbu na jednoduché recepty v štýle “zmiešame v jednej mise” a bez mixéra. Aj ja mám rada hrnčekové koláče a zopár ich u mňa nájdete. Ale dobré cesto na bublaninu musí byť perfektne vyšľahané. Žĺtky s cukrom šľahám v mixéri do peny aj päť minút a bielky tak, že nespadnú, keď otočím misu hore dnom. Šľahať to všetko ručne, na to nemám silu ani trpezlivosť. A preto je pre mňa kuchynský robot neodmysliteľný pomocník.

3. Sito na preosievanie múky 

Toto je zdanlivo nenápadná, ale dôležitá finta. Kilo múky ucapkané v papierovom sáčku sa z mlyna do obchodu určite nedostalo v bielych rukavičkách. Dajte zomletým zrnkám múky priestor na poriadný nádych cez sito, odmenia sa vám kyprým cestom.

4. Rozohriata rúra

Pri pečení piškótového cesta je dôležité, aby rúra už mala dostatočnú teplotu. Preto si ju zapínam, keď začínam šľahať cesto. Len tak mám istotu, že nadýchané cesto naliate na plech nespadne, kým sa moja rúra ešte len začne nahrievať.

5. Chladnutie

Čerstvo upečený koláč v sebe nesie určitú vlhkosť. Až úplným vychladnutím máte istotu, že cesto bude stále jemné na druhý deň. Sú samozrejme situácie, keď sa koláč druhého dňa nedožije. Vtedy môžete krájať aj za horúca. Za boľavé brucho však neručím :)

Zabudla som na niečo? Aké sú vaše triky na skvelú bublaninu? Podeľte sa dole v komentároch.

Bublanina

/na plech 30 x 40 cm/

  • 6 vajec (rozdeliť na žĺtky a bielky)
  • 180 g cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok (bez fosfátov)
  • 1 dcl oleja
  • 1 dcl vody alebo mlieka
  • 400 g ovocia

Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny (aj 5 minút), pridáme postupne olej, vodu. Vmiešame múku s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahané bielky. Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Ovocie nakrájame na menšie kúsky a rozhádžeme do cesta. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 180 st. C 30-35 minút. kým sa oddeľuje od okrajov. Necháme vychladnúť a nakrájame. Dobrú chuť.

Pečiete radi z celozrnných múk? Upečte si túto špaldovú bublaninu.

Ak vyskúšate bublaninu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Bublanina”

  1. Konečne som na to prišla-nijaký koláč mi nenarastie a pritom mám novú rúru na pečenie. Najviac som sa tešila z nej, že si upečiem dobré a vysoké koláče. Tak až dnes som na základe vášho opisu nevyhnutnosti dobre vyhriatej rúry vyskúšala, čo to znamená upiecť nadýchaný koláč-bublaninu. Ďakujem za rady v úvode, všetky som doteraz uplatňovala okrem tej jednej, lebo som tomu nerozumela-tak dlho mať zapnutú rúru, aby sa dostatočne vyhriala…ale je to pravda. Bublanina sa vydarila, koláč narástol a z toho sa naozaj teším, lebo už nebudem piecť z kvalitne vymiešaného cesta nenarastené koláče.
    Vďaka, vďaka!
    PS: Toto si človek totiž nikde nenaštuduje…to vás môže len iná kuchárka naučiť svojou radou.
    Ivka P.

    • Ivka, ďakujem krásne za spätnú väzbu! Veľmi sa teším, že sa vám podarilo upiecť dobrú bublaninu, a že aj moje rady pomohli. Nech sa vám v novej rúre pečú už len takéto nadýchané koláčiky :) Pozdravujem, Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.