logo

Kysnutý čučoriedkový koláč s posýpkou (aj z kvásku)

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pri písaní tohto receptu mi sústavne tečú slinky a intenzívne premýšľam, kedy si zopakujem tento čučoriedkový zážitok. Či už pečiete z kvásku, alebo uprednostníte rýchlejšie pečenie z kvasníc, bohatá čučoriedková náplň a chrumkavá posýpka robia z tohto koláča právom letný hit. Ak ste si čučoriedky aj zamrazili, pripomeniete si leto kedykoľvek počas roka. A hoci preferujem kváskovú variantu, keď moja mamka upečie ručne vymiesený klasický kysnutý koláč, jednoducho neodolám. Samozrejme ak máte poruke iné ovocie, môžete použiť slivky, ríbezle, či marhule. 

Kysnutý čučoriedkový koláč /z kvasníc = z droždia/:

/na 1 plech/

  • 300 g polohrubej múky
  • 1/3 čerstvého droždia
  • 1 žĺtko
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL cukru (alebo viac podľa chuti)
  • 2 PL oleja
  • 30 g masla
  • štipka soli

+ 300 g čučoriedok

+ Posýpka: 2 PL hrubej múky + 1 PL masla +  kryštálový cukor

+ vajíčko na potretie

Droždie rozmiešame v teplom mlieku s trochou cukru, necháme 15 min. vzísť kvások. Všetky suroviny na cesto zmiešame a rukou (alebo mixérom) uhnetieme pružné cesto. Podľa potreby môžeme dosypať trochu múky, ale cesto by malo byť trochu redšie. Necháme hodinu vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Rozvaľkáme na podložke na veľkosť plechu (klasický veľký plech). Prenesieme na plech vymastený maslom. Navrch poukladáme čučoriedky, od okraja necháme 2 cm voľné. Na posýpku prstami zmiešame múku s maslom a cukrom, kým je drobivá, podľa potreby pridáme maslo ak je veľmi suchá, alebo trochu múky, ak sa nedrobí. Posýpku prstami rozdrobíme na koláč. Pečieme pri 175 st. C cca 15-20 minút.

Kváskový čučoriedkový koláč:

/na 1 plech/

  • 100 g rozkvasu (špaldového alebo pšeničného)
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • 1 žĺtko
  • 1 PL cukru (alebo viac podľa chuti)
  • 2 PL oleja
  • 300 g čučoriedok + posýpka ako vyššie
  • vajíčko na potretie okrajov

Všetky suroviny na cesto vymiesime na pružné cesto. Odložíme do chladničky cez noc, resp. na 6-8 hodín. Po vybratí z chladničky preložíme a necháme pri izbovej teplote ešte 2-3 hodiny. Zľahka prehnetieme, rozvaľkáme na veľkosť plechu a posypeme čučoriedkami a posýpkou. Necháme kysnúť ešte hodinu. Rúru predhrejeme na 200 st. C. Pečieme pri 175 st. C približne 15-20 minút.

Ak vyskúšate čučoriedkový koláč s posýpkou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch,

Ela

2 thoughts on “Kysnutý čučoriedkový koláč s posýpkou (aj z kvásku)”

  1. Dobry den, kolacik vyskusany, cesto je velmi chutne, take jemne :) ale velmi by mozno pomohlo napisat aj rozmer plechu, mne z toho totiz vznikol taky tenucky kolacik jak posuch, a to si nemyslim, ze mam nejake velke plechy, myslela som, ze klasicke :) alebo som potom chybu urobila niekde v peceni, lebo cesto aj krasne nakyslo ( robila som verziu z drozdia ), aj sa s nim vyborne robilo. Urcite este budem robit, prajem vela uspechov a dakujem za recept.

    • Ďakujem pekne za vyskúšanie Adriana:) Tuším to bolo pečené na plechu 30×40 cm. Ak bolo cesta na váš plech málo, urobte nabudúce 1,5 dávky. Cesto na plechu ešte podrastie, ale zas nie nejako príliš. AJ ja mám radšej keď je cesta dosť, nie len ako posúch :) Pozdravujem! Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.