Kysnutý čučoriedkový koláč s posýpkou (aj z kvásku)

Pri písaní tohto receptu mi sústavne tečú slinky a intenzívne premýšľam, kedy si zopakujem tento čučoriedkový zážitok. Či už pečiete z kvásku, alebo uprednostníte rýchlejšie pečenie z kvasníc, bohatá čučoriedková náplň a chrumkavá posýpka robia z tohto koláča právom letný hit. Ak ste si čučoriedky aj zamrazili, pripomeniete si leto kedykoľvek počas roka. A hoci preferujem kváskovú variantu, keď moja mamka upečie ručne vymiesený klasický kysnutý koláč, jednoducho neodolám. Samozrejme ak máte poruke iné ovocie, môžete použiť slivky, ríbezle, či marhule. 

Kysnutý čučoriedkový koláč /Z kvasníc = z droždia/:

/na 1 plech/

  • 300 g polohrubej múky
  • 1/3 čerstvého droždia
  • 1 menšie vajíčko alebo 1 žĺtko
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL cukru
  • 30 g masla
  • štipka soli

+ 300 g čučoriedok

+ Posýpka: 1 PL hrubej múky + 1/2 PL masla + trochu kryštálového cukru

+ vajíčko na potretie

Droždie rozmiešame v teplom mlieku s trochou cukru, necháme 15 min. vzísť kvások. Všetky suroviny na cesto zmiešame a rukou (alebo mixérom) uhnetieme pružné cesto. Podľa potreby môžeme dosypať trochu múky, ale cesto by malo byť trochu redšie. Necháme hodinu vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Rozvaľkáme na podložke na veľkosť plechu (klasický veľký plech). Prenesieme na plech vymastený maslom. Navrch poukladáme čučoriedky, od okraja necháme 2 cm voľné. Na posýpku prstami zmiešame múku s maslom a cukrom, kým je drobivá, podľa potreby pridáme maslo ak je veľmi suchá, alebo trochu múky, ak sa nedrobí. Posýpku prstami rozdrobíme na koláč. Pečieme pri 175 st. C cca 15-20 minút.

Kváskový čučoriedkový koláč:

/na 1 plech/

  • 80-100 g rozkvasu (špaldového alebo pšeničného)
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • 1 menšie vajíčko (alebo žĺtok)
  • 1 PL cukru
  • 300 g čučoriedok + posýpka ako vyššie
  • vajíčko na potretie okrajov

Všetky suroviny na cesto vymiesime na pružné cesto. Odložíme do chladničky cez noc, resp. na 6-8 hodín. Po vybratí z chladničky necháme pri izbovej teplote ešte 2-3 hodiny. Zľahka prehnetieme, rozvaľkáme na veľkosť plechu a posypeme čučoriedkami a posýpkou. Necháme kysnúť ešte hodinu. Rúru predhrejeme na 200 st. C. Pečieme pri 180 st. C približne 20-30 minút.

pre toto milujem leto <3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.