logo

Jablkový koláč s penou

koláč, tart, sneh, jablkový koláč s penou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Na tento koláčik som mala chuť už veľmi dlho. S príchodom babieho leta a dodávkou jabĺk do našej domácnosti prišiel jeho čas. Aj keď najväčšia je na ňom pena navrchu, jabĺk tam spotrebujete dosť. Ja som dala vyše jedného kila a vôbec to nebolo veľa. Takže ak sa potrebujete zbaviť jabĺčok, odporúčam môj jablkový koláč s penou. Pripravila som ho z krehkého cesta, kde som časť bielej múky nahradila celozrnnou. Jablká som ochutila škoricou a keby som mala vlašské orechy, dám ich tam tiež. Keďže samotný sneh z bielok drží hlavne vďaka tone cukru, do jabĺk už veľa cukru nedávajte. Keď sa potom preboríte kopou sladkého snehu k sviežej kyselkavej jablkovej plnke, uvidíte (a ucítite na jazyku :)) ako skvelo sa dopĺňajú.

Sneh som vyšľahala zo štyroch bielok, ktoré som mala zvyšné. Bielka si odkladám do mrazničky, keď mi ostanú z pečenia napríklad tejto vianočky. Ak však nemáte bielka nazvyš a rozbíjate celé vajíčka, zo žĺtkov sa dá pripraviť lahodné crème brûlée.

A ešte jeden tip. Ak máte chuť na klasický jablkový koláč, z receptára mojej mamky som sem minulú jeseň pridala tradičné jablkové pité.

koláč, tart, sneh, jablkový koláč s penou

Jablkový koláč s penou

Na cesto:

  • 180 g hladkej múky (z toho 40 g som nahradila celozrnnou)
  • 110 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 40 g cukru
  • štipka soli

Jablková náplň:

  • 1 kg jabĺk (pokojne aj trochu viac)
  • cukor podľa chuti
  • 1/2 ČL škorice

Sneh:

  • 4 bielka
  • 160 g kryštálového cukru (ideálne krupicový)

Najprv pripravíme cesto. Múku premiešame s cukrom a soľou, pridáme vajíčko a nadrobno nakrájané studené maslo. Cesto rukami rýchlo spracujeme a dáme do chladničky (môžeme ho pripraviť aj deň vopred).

Jablká ošúpeme, nastrúhame a vyžmýkame od prebytočnej šťavy. Podusíme ich so škoricou a podľa chuti pridáme trochu cukru (stačí aj pol lyžice, v pene bude cukru až-až :)

Cesto vyberieme z chladničky, počkáme kým trošku povolí a rozvaľkáme ho na kruh. Vystelieme ním formu veľkosti 22-24 cm. Na cesto dáme papier na pečenie a nasypeme strukovinu, aby sa pri pečení nezdvíhalo (blind baking). Pečieme pri 170°C 15 minút, potom dáme papier so strukovinou preč a pečieme ďalších 5 minút dozlata.

Na cesto rozložíme podusené jablká a pečieme ďalších 10 minút.

Medzitým vyšľaháme sneh zo 4 bielkov do polovice, postupne prisypávame cukor, kým sa zrnká cukru celkom rozpustia. Sneh musí byť tuhý a medzi prstami hladký. Vyšľahaný sneh natrieme na koláč a dopečieme dozlata 6-7 minút.

Koláč necháme celkom vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!

koláč, tart, sneh, jablkový koláč s penou

Ak vyskúšate jablkový koláč s penou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Jablkový koláč s penou”

  1. Velmi dobry kolac, mame radi toto maslove cesto, ked je vela cerstvych jablk zvykneme ich postruhat a zavarit alebo zamrazit a teraz v zime, ked mi ostali bielka z vajecneho likeru sa tento recept hodil. Dakujeme :) mozno Vas este poprosim o radu ako dosiahnut, aby sneh po vybrati z truby nesplesol?

    • Zdravím Andrea, tak to mám radosť, že koláčik chutí. Čo sa týky peny – vyšľahať bielka do polovice, prisypávať cukor pomaly po častiach. Šľahať nie úplne na najvyšších otáčkach a vyšľahať celkom dotuha, nech necítiť zrnká cukru v snehu. Držím palce :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.