logo

Jablkový hnetený koláč (jablkové pité)

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Koláč môjho detstva. Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Najlepší koláč na svete… A môžem pokračovať donekonečna. Alebo aký prívlastok by ste dali tomuto jablkovému pokladu vy? Viem, že po Slovensku je väčšinou známy ako jablkové pité, u nás doma to však vždy bol „jablkový hnetený“. Alebo jablčník. Babka ho piekla taký dobrý, že sa musel krájať ešte teplý a pol plechu bolo zachvíľu fuč. Aj keď ešte viac mi chutil trochu odstáty na druhý deň, keď krehké cesto od jabĺčok zmäklo a nadobudlo jemnú piškótovú chuť.

Teraz, keď sme na jeseň prišli k rodičom, upiekla jablkový hnetený koláč moja mamka. Stála som nad plechom, ani som sa neunúvala vziať si tanier a odkrajovala som si z koláča postojačky. Hľadela som von z kuchynského okna. Po dvore pobehoval náš synček, z jabloní padalo farebné lístie a lenivé lúče slnka dopadali šikmo na pestrú jesennú scenériu. Trochu ma to vrátilo späť v čase, keď som bola malé dievča a plech jablkového koláča bol pre mňa vrchol víkendového maškrtenia, zmiešaný so smútkom z nadchádzajúcich krátkych dní a školských povinností. Tá spomienka bola iba krátka. Znova som zdvihla hlavu k oknu. Okno do záhrady… Raz, keď budem plánovať svoju vysnívanú kuchyňu, bude v nej veľké okno. A cez neho, popri mojich kuchynských radostiach, budem pozorovať záhradu od jari do zimy.

Jablkový hnetený koláč (jablkové pité)

  • 1/2 kg hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 celé vajce + 2 žĺtky
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka bourbonskej vanilky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1,5 až 2 kg jabĺk
  • 1 ČL škorice
  • cukor na prisladenie jabĺk (podľa chuti)
  • plech 30×40 cm

Múku zmiešame s práškom do pečiva a cukrom, pridáme ostatné suroviny a uhnetieme cesto. Necháme postáť 1/2 hodinu v chlade. Medzitým si očistíme a nastrúhame jablká. Nastrúhané jablká vyžmýkame od prebytočnej šťavy, zmiešame so škoricou a podľa sladkosti jabĺk pridáme cukor. Zapneme si rúru na 200 st. C. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme na plát podľa veľkosti plechu. Plech vymastíme maslom a vložíme doňho polovicu rozvaľkaného cesta. Uložíme jablká a na ne položíme druhý plát cesta. Cesto popicháme vidličkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 st. C dozlatista (20-30 minút).

Ak vyskúšate jablkový hnetený koláč, prezývaný tiež jablkové pité, podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

9 thoughts on “Jablkový hnetený koláč (jablkové pité)”

  1. Milá Ela,
    recept som ešte neskúšala. Ešte totiž neviem, čím nahradím kyslú smotanu kvôli alergii. Zdá sa mi tam dosť dôležitá a rastlinné smotany tam nechcem dávať. To už sme v inom type varenia aj chutí. Ale iné som chcela. Včera v noci som čítala Tvoj blog recept za receptom. Len tak, namiesto knižky. Máš k receptom krásne texty, ktorými každému receptu vdýchneš dušu. Nie je to iba recept, je to akýsi celostný zážitok. Pekného čítania, nádherných a pritom prirodzených fotiek a všetky tie hrnce posväcuje to srdce :) Jediné, čo mi chýba, je preniesť toto všetko na papier do knižky, lebo neľúbim displeje :).
    Tak toľko som chcela, i keď to úplne nebolo k receptu :)

    • Milá Magda, toto ma veľmi dojalo. Ďakujem ti za tvoje povzbudivé slová, ani nevieš, ako ma to v týchto dňoch potešilo. Možno raz nazbieram dosť odvahy, myšlienok a kuchynských príbehov aj na knihu :)
      Kyslú smotanu môžeš vynechať, dá sa nahradiť troškou masla navyše, alebo aj lyžicou orechového masla. Tiež ju nemám vždy poruke. Budem sa tešiť, ak niekedy vyskúšaš. Všetko dobré! Ela

  2. Ela, Váš recept ma opäť nesklamal!
    Včera som podľa Vás upiekla toto pité, pridala som len cca 80 g LM, ktoré by som inak vyhodila a bolo výbornéééé! Toto mi dnes potvrdila aj moja 81- ročná maminka. Vraj vytlač mi recept, lebo také dobré a jemné som dlho nemala! Ďakujem za skvelé recepty, ktoré stoja za vyskúšanie a hlavne stoja za zaradenie do stáleho repertoáru!

    • Uaau to je skvelý nápad, s kváskom som to ešte nerobila, tak v jablkovej sezóne vyskúšam. Ďakujem Andrea :)

  3. Uuuuzasny kolacik. Vyborny po dopeceni, a este lepsi odstaty, proste mnaaaam A len pre info: nemala som tolko obycajneho masla tak som skusila heru, standardne som dala menej cukru a vajcia som dala 2 cele

    • to sa teším Martina :) och áno, aj mne najviac chutí, keď cesto trochu povolí, len nie vždy u nás koláčik tak dlho vydrží :D

  4. Zdravím Vás Ela, ďakujem za Vaše Zosrdcadohrnca i za Vaše skvelé recepty.♥️
    Tento koláčik je vynikajúci a krásne vonia.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.