logo

Jablkový hnetený koláč (jablkové pité)

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Koláč môjho detstva. Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Najlepší koláč na svete… A môžem pokračovať donekonečna. Alebo aký prívlastok by ste dali tomuto jablkovému pokladu vy? Viem, že po Slovensku je väčšinou známy ako jablkové pité, u nás doma to však vždy bol “jablkový hnetený”. Alebo jablčník. Babka ho piekla taký dobrý, že sa musel krájať ešte teplý a pol plechu bolo zachvíľu fuč. Aj keď ešte viac mi chutil trochu odstáty na druhý deň, keď krehké cesto od jabĺčok zmäklo a nadobudlo jemnú piškótovú chuť.

Teraz, keď sme na jeseň prišli k rodičom, upiekla jablkový hnetený koláč moja mamka. Stála som nad plechom, ani som sa neunúvala vziať si tanier a odkrajovala som si z koláča postojačky. Hľadela som von z kuchynského okna. Po dvore pobehoval náš synček, z jabloní padalo farebné lístie a lenivé lúče slnka dopadali šikmo na pestrú jesennú scenériu. Trochu ma to vrátilo späť v čase, keď som bola malé dievča a plech jablkového koláča bol pre mňa vrchol víkendového maškrtenia, zmiešaný so smútkom z nadchádzajúcich krátkych dní a školských povinností. Tá spomienka bola iba krátka. Znova som zdvihla hlavu k oknu. Okno do záhrady… Raz, keď budem plánovať svoju vysnívanú kuchyňu, bude v nej veľké okno. A cez neho, popri mojich kuchynských radostiach, budem pozorovať záhradu od jari do zimy.

Jablkový hnetený koláč (jablkové pité)

  • 1/2 kg hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 celé vajce + 2 žĺtky
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka bourbonskej vanilky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1,5 až 2 kg jabĺk
  • 1 ČL škorice
  • cukor na prisladenie jabĺk (podľa chuti)
  • plech 30×40 cm

Múku zmiešame s práškom do pečiva a cukrom, pridáme ostatné suroviny a uhnetieme cesto. Necháme postáť 1/2 hodinu v chlade. Medzitým si očistíme a nastrúhame jablká. Nastrúhané jablká vyžmýkame od prebytočnej šťavy, zmiešame so škoricou a podľa sladkosti jabĺk pridáme cukor. Zapneme si rúru na 200 st. C. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme na plát podľa veľkosti plechu. Plech vymastíme maslom a vložíme doňho polovicu rozvaľkaného cesta. Uložíme jablká a na ne položíme druhý plát cesta. Cesto popicháme vidličkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 st. C dozlatista (20-30 minút).

Ak vyskúšate jablkový hnetený koláč, prezývaný tiež jablkové pité, podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.