logo

Čokoládový veniec z kvásku

čokoládový veniec z kvásku

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď sa čokoládový veniec môže zdať zložitý na prípravu, opak je pravdou. Základom je dobré kváskové cesto. Samotné tvarovanie venca nie je ťažké, vyzerá však efektne. Posledné týždne som testovala univerzálne kváskové cesto na koláče a použila som ho aj v tomto recepte. Vyhovuje mi svojou konzistenciou, je tvárne a dá sa použiť na buchty, uzly, šatôčky, no skrátka na čokoľvek. Snažila som sa vyhrať aj s optimálnym pomerom náplne a cesta, tak verím, že sa vám môj recept na čokoládový veniec z kvásku bude páčiť. Ak ho vyskúšate, dajte mi vedieť, ako vám chutil. U nás doma sa dlho neohreje :)

Čokoládový veniec

  • 200 g rozkvasu (100 g pšeničná hladká múka + 100 ml voda/mlieko a 1 PL materského kvásku)
  • 500 g múky na kysnuté cesto (alebo klasickej hladkej múky špeciál)
  • 260 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajce
  • 3 PL cukru
  • 0,5 dcl oleja
  • 1/2 ČL soli
  • 125 g zmäknutého masla
  • 6 PL kakaa
  • 6 PL práškového cukru

Rozkvas si pripravíme 9-12 hodín vopred. Keď je rozkvas hotový, v mise zmiešame všetky suroviny a mixérom alebo ručne vymiesime tuhšie hladké cesto. Trvá to približne 15 minút.
Cesto necháme kysnúť buď pri izbovej teplote 3-5 hodín (v závislosti od teploty/ročného obdobia) alebo v chladničke 12 hodín.
Po vykysnutí prehnetieme a rozvaľkáme na obdĺžnik.
Mäkké maslo zmiešame s kakaom a cukrom a natrieme na celú plochu cesta.
Tesne zrolujeme a pozdĺžne rozkrojíme tak, že na jednom konci ostane cesto spojené. Oba chvosty cesta prepletieme cez seba rezom hore a zatočíme do venca.

Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme podkysnúť 1-2 hodiny (podľa izbovej teploty).
Pečieme vo dobre  vyhriatej rúre na 180 st. C cca 40 min. (podľa skúseností s rúrou).
Necháme vychladnúť a nakrájame. Dobrú chuť!

Radi pečiete z kvásku? Vyskúšajte jednoduché pečené buchty alebo sa inšpirujte ďalšími kváskovými receptami.

Ak vyskúšate čokoládový veniec podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.