logo

Čokoládový veniec z kvásku

čokoládový veniec z kvásku

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď sa čokoládový veniec môže zdať zložitý na prípravu, opak je pravdou. Základom je dobré kváskové cesto. Samotné tvarovanie venca nie je ťažké, vyzerá však efektne. Posledné týždne som testovala univerzálne kváskové cesto na koláče a použila som ho aj v tomto recepte. Vyhovuje mi svojou konzistenciou, je tvárne a dá sa použiť na buchty, uzly, šatôčky, no skrátka na čokoľvek. Snažila som sa vyhrať aj s optimálnym pomerom náplne a cesta, tak verím, že sa vám môj recept na čokoládový veniec z kvásku bude páčiť. Ak ho vyskúšate, dajte mi vedieť, ako vám chutil. U nás doma sa dlho neohreje :)

Čokoládový veniec

  • 200 g rozkvasu (100 g pšeničná hladká múka + 100 ml voda/mlieko a 1 PL materského kvásku)
  • 500 g múky na kysnuté cesto (alebo klasickej hladkej múky špeciál)
  • 260 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajce
  • 3 PL cukru
  • 0,5 dcl oleja
  • 1/2 ČL soli
  • 125 g zmäknutého masla
  • 6 PL kakaa
  • 6 PL práškového cukru

Rozkvas si pripravíme 9-12 hodín vopred. Keď je rozkvas hotový, v mise zmiešame všetky suroviny a mixérom alebo ručne vymiesime tuhšie hladké cesto. Trvá to približne 15 minút.
Cesto necháme kysnúť buď pri izbovej teplote 3-5 hodín (v závislosti od teploty/ročného obdobia) alebo v chladničke 12 hodín.
Po vykysnutí prehnetieme a rozvaľkáme na obdĺžnik.
Mäkké maslo zmiešame s kakaom a cukrom a natrieme na celú plochu cesta.
Tesne zrolujeme a pozdĺžne rozkrojíme tak, že na jednom konci ostane cesto spojené. Oba chvosty cesta prepletieme cez seba rezom hore a zatočíme do venca.

Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme podkysnúť 1-2 hodiny (podľa izbovej teploty).
Pečieme vo dobre  vyhriatej rúre na 180 st. C cca 40 min. (podľa skúseností s rúrou).
Necháme vychladnúť a nakrájame. Dobrú chuť!

Radi pečiete z kvásku? Vyskúšajte jednoduché pečené buchty alebo sa inšpirujte ďalšími kváskovými receptami.

Ak vyskúšate čokoládový veniec podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

26 thoughts on “Čokoládový veniec z kvásku”

    • Ďakujem za spätnú väzbu Mária!
      Zapletanie možno chce trochu cviku, ale na chuti to neuberá:) Keď sa k tomu dostanem, pridám aj video.
      Teším sa že chutilo ;)

      • Prosim pridajte video zapletania resp.prekladania na plech. Lebo ja som si ho krasne zaplietla, no pri prekladani na papier som si ho trochu pokazila

          • Dobrý den, najdem niekde to video? Recept uzasny, len to moje pletenie katastrofa. Dakujem

          • Dobrý deň Zuzka, ešte ho tu nemám nahodené, ale sľubujem, že už čoskoro bude pripojené k receptu :)

  1. Ja mám problém s cestom, ale to nie len s týmto, že sa mi vracia pri vaľkaní. Mala som to na konci tenké a v strede hrubé,tým pádom som nemala veniec ale nejaký hybrid :). Ale chuťovo veľmi dobré, určite odporúčam vyskúšať.

    • Peti skús nabudúce cesto pred vaľkaním nechať postáť na doske 10-15 minút, malo by byť “vláčnejšie” a lepšie tvarovateľné..
      Ale som rada že veniec chutil :)
      Ela

  2. výborný recept, ja som sa v poslednom čase namotala na také kakaové rožky z obchodu a teraz som zistila, že už si môžem aj sama upiecť niečo obdobné. Nabudúce musím trošku skrátiť dobu pečenia aspoň o 5 minút v mojej rúre a teda neviem ako iným ale nám sa to veru ťažko natieralo na cesto, s dcérou sme mali nakoniec celé ruky čokoládové :-D

    • Ahoj Silvi, áno dobu pečenia si samozrejme uprav podľa seba, každá rúra inak pečie. Tú čoko plnku natieram takou špachtličkou na zdobenie torty. Ale zas tie ruky od čokolády sa dajú pooblizovať :D

  3. Fantasticky kolac. Vcera som ho robila a nedozil sa ani 24hodin :-)
    Idem ho robit znovu len sa chcem spytat, ze necham cesto kysnut v chladnicke mam ho po vybrati nechat este “oteplit” alebo mozem s nim hned pracovat dalej? Dakujem

    • haha to je super, teším sa Lenka :) cesto môžeš hneď po vybratí z chladničky ďalej spracovať, aspoň ja to tak robím. dobrú chuť! Ela

        • ahoj Lenka, ak máš zdravý kvások a rozkvas bol ok, tak potom len nechaj cesto ďalej kysnúť pri izbovej teplote, aby sa naštartovalo. Nech sa podarí :)

          • Rozkvas bol v pohode plny bubliniek, aj kvasok by mal byt ok. No uvidim, snad sa podari :-) dik

  4. Ja nemam este matersky kvasok len zdedeny nemozem pouzit aj to mam lm a razny ak áno ktorý a v akom pomere.? Vase recepty su uzasne robila som uz pizzu vianocku vsetko vyslo tip top

  5. Ela ahoj,sim len začiatočník v pečení z kvásku, prosím Ťa, do rozkvasu – akú pšeničnú múku? Vďaka. Už sa neviem dočkať :) …

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.