logo

10 receptov pre ľahký štart do nového roka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Dávate si na Nový rok predsavzatia? Ja vlastne ani neviem. Síce si nenapíšem na papier zoznam vecí, ktoré chcem na sebe zlepšiť, v hlave však na prelome rokov vždy podvedome bilancujem a premýšľam, na čom popracovať. A tak sa po sviatkoch snažím aj vylepšiť jedálniček, pridať viac zeleniny, ‚už naozaj‘ dodržať pitný režim a nezabúdať na cvičenie.

Domáce müsli tyčinky môžu nahradiť kupované sladkosti.

Je pravdou, že všetky naše predsavzatia a ciele vyzerajú na papieri či v hlave ušľachtilo, no keď príde k ich plneniu, v realite narážame na prekážky. Moja skúsenosť je taká, že keď sa plánujem niečoho vzdať, musím mať pripravenú náhradu, ktorou „oklamem mozog“, kým si odvykne. A tak keď som si zmyslela, že nebudú doma žiadne kupované sladkosti, poctivo som pripravila každý týždeň domáci koláč alebo nejaký nepečený dezert. Lebo vždy je jednoduchšie vytiahnuť tabuľku čokolády, ako v danej chvíli chystať suroviny, misky a začať piecť.

Iba zákazy nám nepomôžu

Ak si chcete v novom roku vypestovať návyk jesť zdravšie, nestačí vyškrtať z jedálnička obľúbené snacky, ale nájsť k nim zdravšiu náhradu.

Napríklad takto:

  • namiesto vyprážaných hranoliek sa dajú upiecť batátové či zelerové hranolky,
  • kupované keksíky nahradiť domácimi müsli tyčinkami
  • dopekané kupované pečivo pochybnej kvality vymeniť za kváskový chlieb,
  • hotové krémové dezerty (miláčik, maznáčik, pribináčik, integráčik a kol.) za biely jogurt s domácou granolou,
  • zahustenie polievok a omáčok klasickou múkou vymeniť za zahustenie rozmixovanou zeleninou alebo tapiokou,…

Znie to odstrašujúco? Ak máme veľa stravovacích „zlozvykov“, ktoré chceme prekopať, odporúčam sa zamerať na pár základných, vďaka ktorým postupne zlepšíme aj ďalšie. V prvom rade je dobré zlikvidovať z dosahu potraviny, ktoré nás pokúšajú najviac. Podľa mňa sú to kupované sladkosti, chipsy, chrumky, polotovary, sladené nápoje, skrátka všetky „blbosti“, ktoré nám majú akože spestriť život a namiesto toho nám ho vlastne strpčujú.

V ďalšom kroku je fajn urobiť si základný nákup potravín a jedálniček alebo stravovací plán na daný týždeň. Ak chcete zakomponovať do stravy aj nové potraviny, pripravte si k nim recept. Predídete tak zbytočnému plytvaniu surovín a vlastne si aj vyskúšate, či vám to chutí alebo nie. Aj ja som pol roka pozerala na kuskus v špajzi, kým som sa ho konečne rozhodla vyskúšať.

Ktoré potraviny sa oplatí mať poruke: ryžu (jasmínová, basmati), bulgur, kuskus (na rýchle šaláty), pšeno, ovsené vločky (na ranné kaše), paradajky v konzerve, kvalitný tvrdý syr, panenský olivový olej, sezónnu zeleninu, strukoviny (niektoré sú rýchlo uvarené, napr. červená šošovica)… Nezabúdajte na pravidelný príjem rýb (aj mrazené z dobrého zdroja sú lepšie ako žiadne) a mäso si doprajte z overeného chovu.

Ako je to u nás doma?

Naša domácnosť si prešla rôznymi fázami. Od tej, keď som vypekala bravčové rezne a parila domáce buchty, po skúšanie rôznych stravovacích štýlov cez nízkosacharidovú stravu, vegetariánstvo, ako aj úplné vyradenie bielej múky a cukru a ich postupné rehabilitovanie:) Nemyslím si, že výživa je tak komplikovaná, aby sme ju museli študovať pol života, avšak základný prehľad je dôležitý.

Aj keď je dnes už veľa možností stravovania vonku, poctivá strava pripravená doma by mala byť základom nášho jedálnička.

Preto si nájdite zopár dôveryhodných zdrojov, vďaka ktorým budete v obraze. Ako inšpiráciu vám odporúčam odborníčky Silviu Horeckú z Terapia jedlom alebo Margit Slimákovú, ktoré vedia zrozumiteľne a jednoducho uplatniť základné princípy výživy aj súčasné poznatky. Nájdete u nich viacero foriem vzdelávania vo výžive, či už prostredníctvom článkov, videí, alebo seminárov či workshopov.

A tu je niekoľko mojich zásad, ktorých sa pri každodennom varení snažím držať:

  • nakupovať jednodruhové potraviny, čo najmenej polotovarov
  • variť zo sezónnych a lokálnych surovín
  • mäso pripravovať maximálne 3x do týždňa
  • konzumovať pravidelne zeleninu a kyslomliečne výrobky
  • stravovať sa striedmo (lebo „cica, nežer!“ je príliš sparťanské :)

Ale aby sme neostali len pri rečiach, ponúkam vám mojich 10 receptov pre ľahký štart do nového roka. Verím, že vám poslúžia kedykoľvek, nielen na začiatku snaženia o zlepšenie životosprávy.

1. Kuskusový šalát

Ľahký kuskusový šalát

2. Teplý cícerový šalát s mrkvou a paradajkami

3. Šalát Tabouleh

Šalát Tabouleh

4. Červená šošovica s kokosovým mliekom

Červená šošovica s kokosovým mliekom

5. Cviklový šalát s kozím syrom

Cviklový šalát s kozím syrom

6. Pečená zelenina Briam

Pečená zelenina Briam

7. Mrkvový šalát s cícerom a divokou ryžou

Mrkvový šalát s cícerom a divokou ryžou

8. Zeleninový bulgur s údeným syrom

Zeleninový bulgur s údeným syrom

9. Tekvicovo – cícerový šalát

Tekvicovo-cícerový šalát

10. Šalát so surovej zeleniny a hummus

Šalát zo surovej zeleniny a recept na hummus

Ďakujem, že ste si môj článok prečítali. Ak sa vám páčil, môžete ho zdieľať medzi svojimi priateľmi.

Ak vyskúšate niektorý z 10 receptov pre ľahký štart, podeľte sa o to v komentároch.

 

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.