logo

Ľahká ovocná torta

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak máte s príchodom jarných dní chuť na niečo odľahčené, určite sa vám táto ľahká ovocná torta s malinami bude páčiť. Viem si ju predstaviť aj v jahodovej verzii, alebo v lete s čučoriedkami, alebo s ríbezľami, s višňami či černicami… dajte na ňu, čo máte doma a radi, len si ju prosím vás upečte, lebo je famózna :-) Krém je ako obláčik, aj piškóta je krehká. Nabudúce pečiem korpus rovno z dvojitej dávky, nech je torta vyššia a ak ste aj vy milovníci jemnej piškóty, urobte tak tiež.

Ľahká ovocná torta

Piškóta:

  • 3 vajcia
  • 60 g špaldovej polohrubej múky
  • 60 g trstinového cukru
  • 3 PL repkového oleja (používam dmBio)
  • štipka sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • forma na pečenie Ø 24 cm

Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka šľaháme so štipkou soli v mixéri pri vysokých obrátkach takmer dotuha. Pridáme cukor a šľaháme ďalej cca 4-5 minút, kým je sneh pevný. Na nižších obrátkach striedavo pridávame žĺtko a olej. Metličkou zľahka vmiešame múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Cesto uložíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 150 st. C 30 minút, kým sa oddeľujú okraje, alebo skúška špajlou. (Ak pečiete z dvojitej dávky, treba aj 40 minút.) Korpus necháme vychladnúť na mriežke.

Krém:

  • 200 g stečeného jogurtu* (alebo kúpená smotanová nátierka typu lučina)
  • 250 g ricotty
  • 50 g trstinového cukru
  • 1/2 KL bourbonskej vanilky dmBio

*Stečený jogurt si pripravíme deň vopred – cca 400 g balenie hustého smotanového jogurtu dáme do riedšej utierky alebo gázy a necháme stiecť od srvátky, získame tak asi 200 g hustejšej hmoty (dá sa využiť aj naslano ako nátierka), po 24 hod. v chladničke je to hotové.

Tip: radi si pripravujete domáce produkty? Urobte si domáci jogurt podľa môjho receptu.

Želatína:

  • 400 g ovocia (čerstvé alebo mrazené)
  • 300 ml ovocnej šťavy
  • 1 ČL želatíny agar-agar

Stečený jogurt zmiešame s ricottou, cukrom a vanilkou. Natrieme na piškótu uloženú v tortovej forme, poukladáme ovocie a odložíme do chladničky. Želatínu pripravujem z riasy agar-agar, je veľmi chutná a zdravá. Lyžičku agaru zamiešame do ovocnej šťavy, necháme 30 minút napučať. Potom dáme variť, keď začne vrieť, na slabučkom ohni povaríme 1-2 minúty a necháme chladnúť. Z riedkej tekutiny chladnutím vznikne želatína. Keď už trošku hustne (asi po 20 – 30 min.), nalejeme na tortu s ovocím a je to hotové. Keď veľmi zhustne, stačí znova povariť. Necháme 2 hodinky v chladničke a môžete podávať.

Malá rada – krém na tortu natrite až k bokom tortovej formy, aby vám želatína nikde nevytiekla ako mne :D

Hľadáte viac inšpirácie na domáce torty? Pozrite si moje recepty na torty jednoduché aj slávnostné.

Ak vyskúšate ľahkú ovocnú tortu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Ľahká ovocná torta”

  1. Ahoj Eli,
    tortu som upiekla synkovi na narodkovú oslavu. Neskutočne dobrý je korpus. Tá vláčnosť je vďaka repkovému oleju?
    Reakcie na tortu boli, citujem: mega, brutálna, úžasná
    S krémom som troška experimentovala, dala som tam aj mascarpone. Bol skvelý. Myslíš, že by sa dalo trošku ho viac stvarohovatieť a menej smotanovatieť? Že by sa použil náš slovenský tvaroh, ten mäkký, natierací. V každom prípade naozaj vynikajúca torta. Dokonca som na ňu dostala ponuku na objednávku :DDD. Odkázala som na Tvoju stránku, nebudem sa pýšiť cudzím perím :).
    Ďakujem za ďalší úžasný recept. Čokoľvek hľadám, mrknem najprv k Tebe, lebo odtiaľto je všetko mega.

    • Ahoj milá Magdaléna :) veľmi sa teším, že torta zožala úspech. Nezabúdaj, že recept je len polovica úspechu.. Isto si do nej vložila srdce :) Pokojne namiesto ricotty použi náš tvaroh, (áno ten roztierateľný). A ďakujem za tvoje milé slová, pozdravujem ťa a všetko dobré prajem! Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.