Ak máte s príchodom jarných dní chuť na niečo odľahčené, určite sa vám táto ľahká ovocná torta s malinami bude páčiť. Viem si ju predstaviť aj v jahodovej verzii, alebo v lete s čučoriedkami, alebo s ríbezľami, s višňami či černicami… dajte na ňu, čo máte doma a radi, len si ju prosím vás upečte, lebo je famózna :-) Krém je ako obláčik, aj piškóta je krehká. Nabudúce pečiem korpus rovno z dvojitej dávky, nech je torta vyššia a ak ste aj vy milovníci jemnej piškóty, urobte tak tiež.
Piškóta:
- 3 vajcia
- 60 g špaldovej polohrubej múky
- 60 g trstinového cukru
- 3 PL repkového oleja (používam dmBio)
- štipka sódy bikarbóny
- štipka soli
- forma na pečenie Ø 24 cm
Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka šľaháme so štipkou soli v mixéri pri vysokých obrátkach takmer dotuha. Pridáme cukor a šľaháme ďalej cca 4-5 minút, kým je sneh pevný. Na nižších obrátkach striedavo pridávame žĺtko a olej. Metličkou zľahka vmiešame múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Cesto uložíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 150 st. C 30 minút, kým sa oddeľujú okraje, alebo skúška špajlou. (Ak pečiete z dvojitej dávky, treba aj 40 minút.) Korpus necháme vychladnúť na mriežke.
Na krém a želatínu potrebujeme:
- 200 g stečeného jogurtu*
- 250 g ricotty
- 50 g trstinového cukru
- 1/2 KL bourbonskej vanilky dmBio
- 400 g ovocia (čerstvé alebo mrazené)
- 300 ml ovocnej šťavy
- 1 ČL želatíny agar-agar
*Stečený jogurt si pripravíme deň vopred – cca 400 g balenie hustého smotanového jogurtu dáme do riedšej utierky alebo gázy a necháme stiecť od srvátky, získame tak asi 200 g hustejšej hmoty (dá sa využiť aj na slano ako nátierka), po 24 hod. v chladničke je to hotové.
Stečený jogurt zmiešame s ricottou, cukrom a vanilkou. Natrieme na piškótu uloženú v tortovej forme, poukladáme ovocie a odložíme do chladničky. Želatínu pripravujem z riasy agar-agar, je veľmi chutná a zdravá. Lyžičku agaru zamiešame do ovocnej šťavy, necháme 30 minút napučať. Potom dáme variť, keď začne vrieť, na slabučkom ohni povaríme 1-2 minúty a necháme chladnúť. Z riedkej tekutiny chladnutím vznikne želatína. Keď už trošku hustne (asi po 20 – 30 min.), nalejeme na tortu s ovocím a je to hotové. Keď veľmi zhustne, stačí znova povariť. Necháme 2 hodinky v chladničke a môžete podávať.
Malá rada – krém na tortu natrite až k bokom tortovej formy, aby vám želatína nikde nevytiekla ako mne :D