logo

Domáci jogurt – moje skúsenosti s prípravou

ako pripraviť domáci jogurt

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Už dlhšie sa doma snažím o prípravu dobrého jogurtu a tak by som sa s vami chcela podeliť o moje skúsenosti. Jogurty sú u nás obľúbené, jedávame ich s granolou, s džemom a dávam ich aj do nátierok, či vyrábam domácu „lučinu“. Preto ma pri ich vysokej spotrebe lákalo vyskúšať domácu prípravu. Nemám síce jogurtovač, ale nechcela som hneď kupovať nový prístroj, ktorý by po čase stratil využitie, ak by sa domáci jogurt neujal. Študovala som recepty a diskusné fóra, skúšala som rôzne spôsoby udržania teploty a vlastne som zistila, že jogurtovač mi na prípravu domáceho jogurtu netreba. Čo sa však zíde, je teplomer, aspoň ja som zaňho vďačná, že teploty netriafam od oka. Zo začiatku som mala veľké očakávania. Dúfala som, že hneď na prvýkrát bude môj domáci jogurt hustý, krémový a plný chuti, proste reklama na dokonalosť. Tak to sa nekonalo na prvýkrát, ale stačilo pár príprav a som nadšená :)

príprava domáceho jogurtu

Na prípravu domáceho jogurtu vám na začiatok treba mlieko a kúpený jogurt, prípradne očkovaciu jogurtovú kultúru. Keďže mne bolo najjednoduchšie kúpiť jogurt v obchode, išla som na to takto. Jogurt potrebujete klasický biely s probiotickou kultúrou (dávam 3%-ný s krátkou dobou trvanlivosti). Hlavne kúpte nejaký kvalitný. Na ďalšiu prípravu si už vystačíte len s mliekom a svojím domácim jogurtom na niekoľko várok.

Ako si pripraviť domáci jogurt:

  • 1 liter plnotučného mlieka
  • 150 g kvalitný biely jogurt so živou kultúrou

Potrebujeme aj: čisté sklenené poháre s viečkami, teplomer

  1. Mlieko zahrejeme na 90-95°C po dobu 5 minút (kým sa začne tvoriť koža, ale ešte nevrie). Necháme vychladnúť na 45°C (aby sa dal prst podržať 10 sekúnd).
  2. Do časti mlieka vmiešame jogurt a primiešame do celého mlieka. Zmes naplníme do vysterilizovaných pohárov a uzatvoríme.
  3. Uložíme do rúry vyhriatej na 50°C, rúru vypneme.
  4. Necháme pracovať 6-7 hodín, kým je jogurt v pohári tuhý do želanej konzistencie. Počas toho môžeme ešte rúru 3-4x zapnúť na chvíľu na 50°C, aby sa teplota udržala.
  5. Potom necháme chvíľu odstáť pri izbovej teplote a odložíme do chladničky. Vydrží asi 10 dní.

Moje poznámky k príprave:

  • Množstvo použitého jogurtu do mlieka som na prvú dávku dodržala podľa receptu (150 g jogurtu na liter mlieka).
    Postupne som si odsledovala, že na ďalšie prípravy mi stačí 150 g domáceho jogurtu aj na 2 litre mlieka. To je aj dávka, ktorú robím a vydrží nám akurát na 1-2 týždne.
    Domáci jogurt potom môžete na prípravu používať ešte niekoľkokrát, vraj sa nedá donekonečna, ale riaďte sa podľa hotového jogurtu.
  • Vo viacerých receptoch sa teplomer ani nepoužíva a teplota mlieka sa odhaduje.
    Myslím, že to nie je zlý nápad, ja však preferujem mať prípravu pod kontrolou, aby som vedela, prečo sa mi to (ne)podarilo.
  • Udržať teplotu okolo 50°C je pre výslednú konzistenciu jogurtu dôležité.
    Skúšala som nechať poháre prikryté pod dekou, uložené v hrnci s teplou vodou, ktorú som občas zohriala, ale najviac sa mi osvedčilo mať poháre v rúre, pričom ich dám na plech s teplou vodou (to je len taká teplotná poistka, môžete to aj vynechať). Rúru zapnem asi raz za 2 hodiny na 5 minút, aby celkom nevychladla.
  • Čím dlhšie sa jogurt pripravuje, tým je hustejší, ale aj chuťou kyslejší.
    Preto si už sami odsledujte, aká výsledná kombinácia vám vyhovuje.

Tip na záver: domáca „lučina“

Ak hotový jogurt vylejete do sitka vystlaného gazou a necháte 12-24 hodín stiecť v chladničke, získate hustú krémovú nátierku podobnú lučine. Jogurt môžete vopred ochutiť trochou soli, prípadne si do hotovej nátierky vmiešať bylinky, nastrúhaný chren, alebo čo máte radi. Využiť sa dá naslano aj nasladko. Ja ju používam aj na krém do torty, alebo na ovocné poháre.

ako pripraviť domáci jogurt

Ak si vyskúšate pripraviť domáci jogurt podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch. Máte skúsenosti a vylepšenia, ktoré pomôžu pri výrobe domáceho jogurtu ostatným? Neváhajte ich tiež napísať dole. Budem sa tešiť na vašu spätnú väzbu.

Ela

 

16 thoughts on “Domáci jogurt – moje skúsenosti s prípravou”

  1. Davam 2 PL lyzice jogurtu a trosku srvatky (vahovo spolu asi 100g) na takmer 4 litre mlieka. Skuste, mozno to bude stacit aj vam (teraz ste skusili 150g na 2 litre). Potom precedim cez hustu tkaninu a vlejem spat cast srvatky, aby som ziskala konzistenciu, ktora nam vyhovuje. Okrem ineho sa da experimentovat aj pridanim sladeneho mlieka. Ozaj, ak si chcete ulahcit pracu, mozete si pripravit jogurt v tzv pomalom hrnci, ktore su uz dostupne na SK trhu. Okrem toho vyuzivam funkciu v elektrickej rure na inkubaciu (po vlozeni jogurtovej kultury do mlieka). Verim, ze ste sa drzali receptu pri priprave, ale chcem sa podelit o moju skusenost: mlieko staci zahriat na cca 83C a podrzat aspon 15 minut na danej teplote. Nechat vychladnut. A pocas inkubacie pokojne staci teplota mlieka okolo 42/43C. Som rada, ze ste sa pustili do pripravy domaceho jogurtu, ja ho zboznujem a chut je omnoho lepsia ako akykolvek kupeny

  2. Recept pre lenivých: zmiešať jogurt s UHT plnotučným mliekom, naliať do pohárov a nechať v rovnakej teplote okolo 45 stupňov cca 6 hodín.

    • Takto presne robim ja. Len este pridam 200ml UHT smotany 12%. Takto robim uz roky. A jeden kupensky jogurt „tocim“ aj 3 mesiace… :-)

    • Chcem aj skúsiť domavi jogurt,len sa chcem opýtať, keď by som chcela dať do neho niejake ovocie,tak až do hotového, alebo môžem dať na spodok ovocie a naliať jogurt a dať do rúry?

  3. Jogurt vysiel, nemala som sice teplomer, ale chutovo mnam! Tesim sa, ze nemusim kupovat plastove kelimky pre syna z obchodu (jediny skleneny je Maly gazda a ten stoji okolo 1 eura, co ide pri detskej spotrebe celkom do penazi).

    • Ahoj Vero, je super že sa ti podaril aj bez teplomeru. Presne ako píseš, menšia spotreba plastov poteší :)

  4. Prosím, myslíte, že môžem použiť kombináciu kozie mlieko domáce a kravský jogurt? Alebo radšej nekombinovať a dať buď obe suroviny kozie alebo obe kravské? Ďakujem

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.