logo

Anjelské oči

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V angličtine sú známe ako thumbprint cookies, no preložiť ich názov do slovenčiny bolo pre mňa nemožné. A tak som vás poprosila o pomoc pri ich pomenovaní. Nakoniec som vďaka vám zistila, že v našich končinách sa im vraví aj anjelské oči. Mne sa to veľmi zapáčilo, veď ich pečiem práve na Vianoce. Určite je to krajšie ako džemové či palcové sušienky, však? Myslím, že budú hitom týchto Vianoc, lebo zatiaľ každá návšteva si ich pochvaľovala. Mne sa páči, že narozdiel od iných vianočných koláčikov plnených džemom sa tieto s džemom už pečú a ten džem má potom takú inú, superskú konzistenciu. Pritom je to cesto dosť podobné lineckému. Takže ak sa vám nechce koláčiky vaľkať a vykrajovať, môžete gúľať a tlačiť palce :)

Nevravím, že nie sú prácne, no stoja za to. Treba ich spraviť tak akurát veľké, ani nie drobné, ani nie ozrutánske. Sú také jemné a rozplývajú sa na jazyku, že pri jednom sa nedá ostať. A ak si dáte extra námahu a namiesto klasickej jamky vytvarujete srdiečko, budú navyše aj roztomilé.

Pri ich príprave som sa inšpirovala receptom od Preppy Kitchen. V mojom recepte môžete použiť 2 žĺtky alebo aj 1 celé vajce, podľa toho, ako vám to vyhovuje. Vyskúšala som aj vyšľahať maslo z kryštálovým cukrom, ale zdalo sa mi to zbytočne prácne, a tak vám odporúčam použiť práškový cukor a na cesto len klasicky zmiešať všetky suroviny.

vianočné koláčiky

Anjelské oči

  • 360 g hladkej múky
  • 230 g zmäknutého masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vajce alebo 2 žĺtky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • džem na plnenie (kyslejší ríbezľový sa hodí skvelo, aj marhuľový bol super)

Zo všetkých surovín – okrem džemu – uhnetieme cesto.
Cesto nemusí pred pečením odstáť. Ak si ho však robíte vopred, v chladničke môže postáť 1-2 dni.
Najlepšie sa koláčiky tvarujú, keď je cesto trochu mäkšie. Ak ho máte v chladničke, vyberte ho 1 hodinu v predstihu.
Z cesta odoberáme kúsky, z ktorých tvarujeme guličky. Aby boli koláčiky rovnaké, pomôžeme si váhou – navážime si 10 g kúsky.
Každú guličku sploštíme v dlani a palcom vtlačíme do stredu jamku. Ideálne je palcom vtlačiť jamku sprava aj zľava, aby bola rovnomerná.
(Ak chceme tvarovať srdiečka, robíme to pomocou malíčkov a dolný hrot srdiečka dotvarujeme hrotom noža.)
Do pevného sáčku dáme pár lyžíc džemu, odstrihneme rožtek a džemom plníme jamky v koláčikoch.
Naplnené koláčiky môžeme dať do chladu, kým sa vyhreje rúra, ale nie je to nevyhnutné.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. C asi 14-16 minút dozlata.
Pred servírovaním môžeme ešte poprášiť cukrom.

Ak vyskúšate anjelské oči podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.