logo

Linecké pečivo

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Možno sa tu budem opakovať, ale niektoré vianočné koláčiky som si zamilovala až nedávno. Napríklad také linecké pečivo som na vianočnom stole obchádzala oblúkom. Suché koláčiky ma nelákali a radšej som si vyberala také s plnkou. Alebo plnené figúrky z vianočného stromčeka. Plnka musí byť :D Ale vekom sa chute asi menia a ja si dnes dám linecké veľmi rada. A tak som ich napiekla aj pre vás a prinášam vám náš tradičný recept na jemné a krehké linecké pečivo. Plním ich domácim ríbezľovým džemom, ktorý je trochu kyslý a perfektne sa s koláčikmi dopĺňa. Žiadna veda, zvládnete to aj s deťmi a že vám pri pečení rady pomôžu! Aspoň u nás doma sa teda synček nevie odlepiť od cesta a vykrajovať obľúbenými formičkami je preňho ako za odmenu.

Pečivo je trvanlivé a dá sa upiecť dopredu, ale stíhate to aj pár dní pred Vianocami. Ak vás doma nie je veľa, môžete koláčiky napiecť len z polovičnej dávky. Vianoce predsa nemusia byť o prejedaní, aj keď si chceme dopriať tradičné chute :)

Pre ďalšie tipy na vianočné pečivo pozrite sekciu Vianočné recepty. Okrem tradičných koláčikov tu nájdete aj recepty na čokoládový likér, vianočný punč či naše vianočné menu od polievky, cez bobaľky až po rybu.

Linecké pečivo

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra
  • štipka soli

Zo surovín vymiešame kompaktné cesto, ktoré necháme odležať v chladničke 2 hodiny, ideálne do druhého dňa. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme natenko a formičkami vykrajujeme tvary. Pečieme pri 175 st. C asi 8 minút dozlata (podľa hrúbky). Necháme vychladnúť a kyslým džemom lepíme po dva. Poprášime práškovým cukrom a skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Ak vyskúšate linecké koláčiky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.