logo

Linecké pečivo

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Možno sa tu budem opakovať, ale niektoré vianočné koláčiky som si zamilovala až nedávno. Napríklad také linecké pečivo som na vianočnom stole obchádzala oblúkom. Suché koláčiky ma nelákali a radšej som si vyberala také s plnkou. Alebo plnené figúrky z vianočného stromčeka. Plnka musí byť :D Ale vekom sa chute asi menia a ja si dnes dám linecké veľmi rada. A tak som ich napiekla aj pre vás a prinášam vám náš tradičný recept na jemné a krehké linecké pečivo. Plním ich domácim ríbezľovým džemom, ktorý je trochu kyslý a perfektne sa s koláčikmi dopĺňa. Žiadna veda, zvládnete to aj s deťmi a že vám pri pečení rady pomôžu! Aspoň u nás doma sa teda synček nevie odlepiť od cesta a vykrajovať obľúbenými formičkami je preňho ako za odmenu.

Pečivo je trvanlivé a dá sa upiecť dopredu, ale stíhate to aj pár dní pred Vianocami. Ak vás doma nie je veľa, môžete koláčiky napiecť len z polovičnej dávky. Vianoce predsa nemusia byť o prejedaní, aj keď si chceme dopriať tradičné chute :)

Pre ďalšie tipy na vianočné pečivo pozrite sekciu Vianočné recepty. Okrem tradičných koláčikov tu nájdete aj recepty na čokoládový likér, vianočný punč či naše vianočné menu od polievky, cez bobaľky až po rybu.

Linecké pečivo

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra
  • štipka soli

Zo surovín vymiešame kompaktné cesto, ktoré necháme odležať v chladničke 2 hodiny, ideálne do druhého dňa. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme natenko a formičkami vykrajujeme tvary. Pečieme pri 175 st. C asi 8 minút dozlata (podľa hrúbky). Necháme vychladnúť a kyslým džemom lepíme po dva. Poprášime práškovým cukrom a skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Pre viac sviatočných receptov si pozrite celú sekciu Vianočné recepty.

Ak vyskúšate linecké koláčiky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

4 thoughts on “Linecké pečivo”

  1. Zdá sa nám, že lepšie sme nikdy nejedli ☺️ kedysi mi linecké vôbec nešli na chuť,je to klasika. Počas Vianoc sú snáď u každého doma :) tak som ich nikdy nepiekla. V poslednej dobe prichádzam takémuto pečivku na chuť a tak som skúsila tieto vaše sú fantastické a naozaj je náročné, držať sa od nich . S cestom sa mi horšie pracovalo, čo som nečakala, lepilo sa mi na valček aj som premýšľala, či som neurobila chybu, ale výsledok stojí fakt za to. Ďakujem

    • Ahoj Katka, to ma velmi tesi, ze boli linecke chutne :) Pri tomto ceste sa mozes riadit konzistenciou, ked sa velmi lepi, pridaj este muku, alebo castejsie podmuc. Mne sa naposledy stalo ze bolo cesto praveze suchsie a pridavala som trochu masla. To preto, ze kazda muka inak saje a ja som svoju este aj preosiala.
      Krasne a pokojne Vianoce prajem! Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.