logo

Kváskové palacinky

palacinky, ovocie, džem

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

S kváskovaním prišiel do našej rodiny nielen chutný chlieb, ale aj prebytky kvásku. Za tie roky, čo kváskujem, som sa o svoj kvások starala rôzne, kým sme si našli spoločný rytmus. A ono sa to vlastne aj časom mení, lebo počas materskej mám viac času počas dňa na dokŕmenie, zatiaľ čo ako pracujúca som ledva stihla postarať sa o kvások počas týždňa. Keďže pečiem z ražného kvásku aj z kvásku lievito madre, občas ma hnevali prebytky kvásku. Vždy si vravím, že nechcem byť otrokom kváskovania a preto ten zvyšný kvások väčšinou vyhadzujem. No ak ho dokrmujem častejšie počas týždňa, pridávam ho do lievancov alebo robím kváskové palacinky. U nás sú palacinky aj každý týždeň, deti ich milujú a máme ich buď ako sladký obed či večeru, alebo sladkú bodku za obedom :) Takže ak máte tiež prebytky kvásku a potrebujete presný recept, skúste moje kváskové palacinky. Chuťovo sú jemnejšie ako klasické. A ja ich v poslednej dobe robím aj častejšie. Dole pod receptom nájdete moje ďalšie recepty na palacinky – klasické a celozrnné.

Kváskové palacinky

  • 500 ml mlieka
  • 100-120 g zvyšného kvásku lievito madre
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky /pridávať postupne/

Vo vyššej nádobe zmiešame ponorným mixérom všetky suroviny. Múku pridávame postupne do požadovanej hustoty. Cesto je riedšie. Necháme postáť na linke asi hodinu a môžeme piecť. Cesto môžeme odložiť do chladničky aj na pár hodín.

Ak si cesto na palacinky chceme pripraviť vo väčšom predstihu, zmiešame v mise len kvások, mlieko a múku. Cesto odložíme do chladničky na 10-12 hodín a pred pečením už len primiešame vajcia.

Palacinky pečieme na rozohriatej palacinkovej panvici potretej olejom. Odporúčam piecť pri viac ako strednej teplote. U mňa je to na varnej doske 6-7 stupeň z 9.

Ak máte chuť na palacinky, ale nemáte zvyšný kvások, vyskúšajte aj môj recept na klasické palacinky alebo tieto celozrnné palacinky.

Dobrú chuť!

Ak vyskúšate kváskové palacinky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.