logo

Palacinky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Jedno z mojich najobľúbenejších jedál – palacinky. Aj keď obľúbených jedál mám vlastne veľa. Každopádne, palacinky pečiem určite párkrát do mesiaca. Nikdy mi nenapadlo dať vám sem môj recept. Veď recept na palacinky vie predsa každý. Okrem toho ich stále robievam od oka. Najprv mlieko, vajcia, potom prisypávať múku, aby bola konzistencia akurát, keď je hustá, zase priliať trochu mlieka…poznáte to? Tak som si povedala, že to odmerám, aby bol teda aj recept.

Na prípravu cesta používam hladkú múku, plnotučné mlieko a vajíčka. Keď si spomeniem, prilejem lyžicu oleja, nie je to však nutné. Olej používam na vymastenie panvice, odporúčam však aj tak použiť nepriľnavú. Mojou hlavnou tajnou ingredienciou je čas. Že aký? Urobte si cesto a nechajte ho v chladničke odstáť. Hoci len pol hodinky, ale pokojne aj pol dňa. S odstátym cestom sa palacinky pečú oveľa lepšie. U nás sú palacinky väčšinou ako taká rýchla večera, preto keď si poobede spomeniem, rýchlo mixnem cesto a odložím do chladničky. Potom už len vytiahnem a pečiem na panvici. A k stolu volám až vtedy, keď mám upečené aspoň štyri kusy. Potom ich stíham priebežne dopĺňať. Najviac mi chutia s tvarohom. Dole nájdete aj postup, ako robím tvarohovú plnku. Moja mamka dávala do tvarohu aj surové vajíčko.

Tip: Recept na celozrnnú verziu nájdete tu.

Cesto na palacinky:

  • 550 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 1 lyžica oleja do cesta (nemusí byť)

+ olej na vymastenie panvice

Mlieko, vajcia a múku spolu mixneme ponorným mixérom, môžeme pridať aj lyžicu oleja. Cesto necháme odstáť v chladničke aspoň 1/2 hodinu, pokojne aj pol dňa. Palacinky pečieme na dobre rozohriatej naolejovanej panvici na strednom ohni dozlata. Podávame s obľúbenou náplňou. Moja je tvarohová. 

Tvarohová plnka:

  • 1 hrudkovitý tvaroh
  • 1/2 ČL škorice
  • práškový cukor

Ak vyskúšate palacinky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

6 thoughts on “Palacinky”

  1. Cesto bolo uplne tekuté,pridala som viac muky podla konzistencie a následne boli super,ale v tomto pomere to bolo akoby mlieko s troskou muky absolútne to nedržalo a lialo sa,neviem kde je chyba ‍♀️

    • Zdravím Katka, mne tento pomer vyhovuje, mám rada úplne tenké palacinky – práve vďaka tekutejšiemu cestu. Záleží tiež od vajíčok, ak by boli menšie, môžeš použiť aj tri. Je dobré nechať cesto chvíľu postáť. Nech sa podaria! Ela

  2. Ahoj, dnes sme si konecne spravili palacinky!!! Boli uplne uzasne!!! Dakujeme za recept :) ja som dala aj trosku skorice a soda bikarbonu…ani neviem preco…len si pamatam, ze som to tak robiebala pred rokmi…Aj trosku mineralky…ale tu nemam.
    Este rad Dakujeme a pozdravujeme;)

    • Ahoj Gabika, ďakujem za vyskúšanie! Aj ja občas šupnem trochu sody bikarbony, ale nemusí byť. Teším sa že chutili :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.