logo

Cestoviny so syrovou omáčkou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V lete mi veľmi idú na chuť rýchle recepty. Jednak sa mi v horúčave nechce dlho postávať v kuchyni a okrem toho je v lete vždy čo robiť. Aj domáce zaváranie chce svoj čas, a kde sú ešte všetky krásne letné aktivity, ktoré s kuchyňou nemajú nič spoločné, však :) Každopádne tento rýchly recept vám dobre padne nielen v lete, ale kedykoľvek počas roka. Kedysi som sa zdráhala pridávať sem jednoduché inšpirácie ako sú aj tieto cestoviny so syrovou omáčkou. Vy ste ma však presvedčili, že aj takéto obyčajné recepty máte radi. Tak skúsim v tomto banálnom postupe zhrnúť aspoň zopár mojich tipov navyše, nech sú aj rýchle cestoviny so syrovou omáčkou domácim chuťovým zážitkom!

Aka na chutné cestoviny so syrovou omáčkou?

  • Odporúčam cestoviny z tvrdej pšenice, ktoré sa nerozvaria.
  • Pri syre sa oplatí nešetriť. Kúpte buď kvalitnejší eidam, goudu, alebo tvrdý taliansky grana padano či parmezán. Lacné syry sa môžu v smotane zraziť. Od kvality syra sa odvíja chuť a konzistencia hotovej omáčky.
  • Omáčka chceme pri varení tekutejšiu. Nechajte zohriať smotanu a syr pridávajte postupne. Keď ju spojíte s cestovinami, začne tuhnúť, preto s tým pri varení rátajte. Ak je vďaka syru omáčka už príliš hustá, pridajte ešte trochu smotany alebo mlieka.
  • Hotové cestoviny je najlepšie zjesť čerstvé. Ak sa vám však zvýšia, zohrejte si ich v panvici s trochou smotany.
  • Extra tip: pre bezmäsitú verziu pridajte namiesto kuracích pŕs krátko opečené plátky cukety alebo kúsky dochrumkava obvarenej brokolice.

Potrebujeme:

/4-5 porcií/:

  • 1 balenie cestovín
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 150 g nastrúhaného syra 
  • 2 ks kuracie prsia
  • 1 konzerva kukurice
  • Bylinky podľa chuti (oregano, tymián, bazalka..)
  • Olivový olej
  • Soľ

Cestoviny uvaríme v slanej vode podľa návodu. Medzitým mäso nakrájame na slížiky, dochutíme trochou byliniek, soli a olivovým olejom. Opečieme pár minút sprudka na panvici, odložíme bokom. 

V malej rajnici zohrejeme smotanu a do horúcej pridáme nastrúhaný syr. Omáčka má byť dostatočne tekutá, ak treba, prilejeme ešte trochu smotany alebo mlieka. Dochutíme bylinkami. 

Uvarené cestoviny zmiešame s mäsom, kukuricou, prelejeme syrovou omáčkou a ihneď podávame. Dobrú chuť! 

Tip: namiesto kuracích pŕs môžeme použiť šunku nakrájanú na pásiky.

Ak vyskúšate cestoviny so syrovou omáčkou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.