Toto sa vám bude páčiť. Jednoduchý a rýchly jablkový koláč je veľmi variabilný a dá sa pripraviť na niekoľko spôsobov. Nie je náročný na suroviny a podľa chuti si ho môžete upraviť. Mne veľmi chutil s krémom z bielej čokolády, ale aj s klasickou tmavou bol výborný. Vďaka jablkám v ceste je šťavnatý a ľahký. Je to taký univerzálny koláč ku káve. Alebo so šálkou čaju. Tak vyberte mixér a poďte už na to :)
Moje postrehy ako na jablkový koláč:
- Koláč som piekla z hrubej aj polohrubej múky.
- Polovicu múky môžete nahradiť najemno rozmixovanými ovsenými vločkami.
- Do koláča môžete navyše pridať trochu kakaa či perníkového korenia.
- Navrch upečeného koláča môžete natrieť džem a čokoládu alebo pripraviť krém z bielej čokolády.
Máš veľa jabĺk? Pozri si aj tieto jablkové recepty.

Rýchly jablkový koláč
/forma na pečenie 30x40cm/
- 500 g neošúpaných jabĺk
- 300 g hrubej alebo polohrubej múky (polovica sa môže nahradiť najemno rozmixovanými ovsenými vločkami)
- 2 ČL kypriaceho prášku
- trochu pravej vanilky alebo vanilkový cukor
- 5 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 100 g mletých orechov
- 100 g hrozienok/brusníc
- 2 ČL kakaa (nemusí byť)
Krém z bielej čokolády
- 200 g bielej čokolády
- 200 g kyslej smotany
Alebo tmavá čokoládová poleva
- 200 g horkej čokolády (aspoň 52%)
- 1-2 PL rastlinného oleja bez chuti
- + džem na potretie koláča
Ako na to:
Rúru si zapneme na 180 st.C.
Jablká ošúpeme nastrúhame na hrubom strúhadle.
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny, asi 6-8 minút. Zľahka vareškou po častiach vmiešame mleté orechy, nastrúhané jablká a múku zmiešanú s kypriacim práškom.
Pridáme hrozienka a cesto vylejeme na plech (30×40 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 st. C 25-30 minút dozlata. Koláč necháme vychladnúť na mriežke.
Ak robíme krém z bielej čokolády, tak si vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu, premiešame. Do bielej čokolády vmiešame kyslú smotanu a natrieme na koláč. Môžeme ešte posypať karamelizovanými orechami.

Ak robíme tmavú čokoládovú polevu, roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu s lyžicou rastlinného oleja. Koláč natrieme džemom (môžeme ešte teplý) a po vychladnutí vylejeme čokoládu. Necháme stuhnúť.

Ak vyskúšate rýchly jablkový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela