logo

Rýchly jablkový koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Toto sa vám bude páčiť. Jednoduchý a rýchly jablkový koláč je veľmi variabilný a dá sa pripraviť na niekoľko spôsobov. Nie je náročný na suroviny a podľa chuti si ho môžete upraviť. Mne veľmi chutil s krémom z bielej čokolády, ale aj s klasickou tmavou bol výborný. Vďaka jablkám v ceste je šťavnatý a ľahký. Je to taký univerzálny koláč ku káve. Alebo so šálkou čaju. Tak vyberte mixér a poďte už na to :)

Moje postrehy ako na jablkový koláč:

  1. Koláč som piekla z hrubej aj polohrubej múky.
  2. Polovicu múky môžete nahradiť najemno rozmixovanými ovsenými vločkami.
  3. Do koláča môžete navyše pridať trochu kakaa či perníkového korenia.
  4. Navrch upečeného koláča môžete natrieť džem a čokoládu alebo pripraviť krém z bielej čokolády.

Máš veľa jabĺk? Pozri si aj tieto jablkové recepty.

Rýchly jablkový koláč

/forma na pečenie 30x40cm/

  • 500 g neošúpaných jabĺk
  • 300 g hrubej alebo polohrubej múky (polovica sa môže nahradiť najemno rozmixovanými ovsenými vločkami)
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • trochu pravej vanilky alebo vanilkový cukor
  • 5 vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g hrozienok/brusníc
  • 2 ČL kakaa (nemusí byť)

Krém z bielej čokolády

  • 200 g bielej čokolády
  • 200 g kyslej smotany

Alebo tmavá čokoládová poleva

  • 200 g horkej čokolády (aspoň 52%)
  • 1-2 PL rastlinného oleja bez chuti
  • + džem na potretie koláča

Ako na to:

Rúru si zapneme na 180 st.C.
Jablká ošúpeme nastrúhame na hrubom strúhadle.
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny, asi 6-8 minút. Zľahka vareškou po častiach vmiešame mleté orechy, nastrúhané jablká a múku zmiešanú s kypriacim práškom.
Pridáme hrozienka a cesto vylejeme na plech (30×40 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 st. C 25-30 minút dozlata. Koláč necháme vychladnúť na mriežke.

Ak robíme krém z bielej čokolády, tak si vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu, premiešame. Do bielej čokolády vmiešame kyslú smotanu a natrieme na koláč. Môžeme ešte posypať karamelizovanými orechami.

Ak robíme tmavú čokoládovú polevu, roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu s lyžicou rastlinného oleja. Koláč natrieme džemom (môžeme ešte teplý) a po vychladnutí vylejeme čokoládu. Necháme stuhnúť.

Ak vyskúšate rýchly jablkový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.