Mak a slivky sú podľa mňa nepriestrelná kombinácia. Pre mňa je to viac ako čokoláda. Ale to vy už viete, ak môj blog sledujete dlhšie, že koláče s ovocím mám radšej, než tie čokoládové. Nie že by som niekedy čokoládový koláč odmietla, to teda pozor, pozor! Ale mak a slivky, aaach. Mak a slivky. To sú buchty na pare plnené slivkami a posypané makom. To sú slivkové gule so štedrou makovou posýpkou. Ale aj krehké maslové cesto so sladkou makovou náplňou a kyselkavými slivkami. A tak tajne verím, že táto slivková galetka s makom dostane aj vás. Ja ju milujem :)
Galetky sú super v tom, že ich príprava je veeeľmi jednoduchá. Jedným dychom dodávam, že okrem valčeka nebudete potrebovať žiadne špeci náčinie. Cesto sa robí iba rukami. Dá sa tiež pripraviť v predstihu. Ja si ho občas aj mrazím. Takže šup šup pripraviť cesto. Keď to na vás príde, stačí uvariť makovú náplň a obložiť slivkami! A samozrejme upiecť :)
Slivková galetka s makom
Cesto:
- 160 g hladkej múky (50g môžete nahradiť celozrnnou)
- 110 g studeného masla
- 1/2 PL cukru
- pár lyžíc studenej vody
Tip: Na bezlepkovú verziu použite 50 g mandľovej múky, 50 g ovsenej bezlepkovej a 60g tapiokovej múky, zvyšok ako hore.
Maková náplň:
- 100 g mletého maku
- 1-2 PL práškového cukru
- 0,5-1 dcl mlieka
- 400 g sliviek
- džem podľa chuti
Postup:
Rukami rýchlo spracujte suroviny cesto, podľa potreby pridajte trochu studenej vody a odložte oddýchnuť do chladničky.
Mak uvarte v troche mlieka s cukrom (mlieko prilievať postupne podľa hustoty) a nechajte vychladnúť.
Cesto rozvaľkajte, natrite džemom, uvarený mak natrite na cesto a poukladajte navrch slivky. Okraje nechajte voľné 3-4 cm, aby sa dali zahnúť.
Pečte pri 175 st.C približne 30-35 minút.
Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
Pre viac slivkových receptov kliknite sem.
Ak vyskúšate slivkovú galetku s makom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v kometároch.
Ela
Vynikajuci kolac:) kedze milujem maslove cesto, mak a slivky, chcelo by to upiect z dvojitej davky do cesta som pouzila spaldovu hladku (100g) a celozrnnu muku (cca 80g) – dala som zopar lyzic vody, takze som potrebovala pridat este kusok muky, ale s cestom sa krasne pracovalo. V chladnicke som cesto nechala len kym som si pripravila slivky a makovu napln.
Ahoj Evi, ďakujem pekne za tvoje skúsenosti! Mám radosť, keď moje recepty chutia :)
Dobrý deň, ja som dnes robila podľa vášho receptu a vyšiel parádne!! Nič som neupravovala! Ďakujem Vám!!!
teší ma že chutil :)
Ahojte :)
Za mňa absolútne dokonalý koláč – maslo, mak, slivky, šťavnatý, krehký – krása.. som viac marhuľové než slivkové dievča, tak robievam často s marhuľami namiesto sliviek.
Ďakujem moc.
Ahoj Ivka, ďakujem za vyskúšanie! aj ja som viac marhuľové dievča :D keby tak tie marhule boli po celý rok!