logo

Slivková galetka s makom

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Mak a slivky sú podľa mňa nepriestrelná kombinácia. Pre mňa je to viac ako čokoláda. Ale to vy už viete, ak môj blog sledujete dlhšie, že koláče s ovocím mám radšej, než tie čokoládové. Nie že by som niekedy čokoládový koláč odmietla, to teda pozor, pozor! Ale mak a slivky, aaach. Mak a slivky. To sú buchty na pare plnené slivkami a posypané makom. To sú slivkové gule so štedrou makovou posýpkou. Ale aj krehké maslové cesto so sladkou makovou náplňou a kyselkavými slivkami. A tak tajne verím, že táto slivková galetka s makom dostane aj vás. Ja ju milujem :)

Galetky sú super v tom, že ich príprava je veeeľmi jednoduchá. Jedným dychom dodávam, že okrem valčeka nebudete potrebovať žiadne špeci náčinie. Cesto sa robí iba rukami. Dá sa tiež pripraviť v predstihu. Ja si ho občas aj mrazím. Takže šup šup pripraviť cesto. Keď to na vás príde, stačí uvariť makovú náplň a obložiť slivkami! A samozrejme upiecť :)

Slivková galetka s makom

Cesto:

  • 160 g hladkej múky (50g môžete nahradiť celozrnnou)
  • 110 g studeného masla
  • 1/2 PL cukru
  • pár lyžíc studenej vody

Tip: Na bezlepkovú verziu použite 50 g mandľovej múky, 50 g ovsenej bezlepkovej a 60g tapiokovej múky, zvyšok ako hore.

Maková náplň:

  • 100 g mletého maku
  • 1-2 PL práškového cukru
  • 0,5-1 dcl mlieka
  • 400 g sliviek
  • džem podľa chuti

Postup:

Rukami rýchlo spracujte suroviny cesto, podľa potreby pridajte trochu studenej vody a odložte oddýchnuť do chladničky.

Mak uvarte v troche mlieka s cukrom (mlieko prilievať postupne podľa hustoty) a nechajte vychladnúť.

Cesto rozvaľkajte, natrite džemom, uvarený mak natrite na cesto a poukladajte navrch slivky. Okraje nechajte voľné 3-4 cm, aby sa dali zahnúť.

Pečte pri 175 st.C približne 30-35 minút.
Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

Pre viac slivkových receptov kliknite sem.

Ak vyskúšate slivkovú galetku s makom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v kometároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.