logo

Slivková nutela

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V poslednom období robím často palacinky. Najradšej si do nich dávam domáci džem alebo tvaroh, no navrch sa mi občas žiada nejaká čokoládová poleva. Mám svoj obľúbený recept, ale treba ju vždy pripraviť čerstvú pred podávaním. Pri varení s deťmi si však už zjednodušujem, čo sa dá, a tak sú palacinky bez polevy :) Jasné, poviete si, prečo si nejakú nekúpim. Lenže mne tie kupované až tak nechutia. Fajn sú kvalitné orieškové maslá, lenže toho neviem zjesť veľa bez pocitu ťažkosti. A tak ma túžba po čoko poleve a veľa domácich sliviek prinútili uvariť túto dobrotu.

Slivková nutela u mňa totálne zapadla do predstavy ideálnej nátierky alebo polevy na lievance či palacinky. Má príjemnú konzistenciu, v chladničke nestuhne na kameň, takže sa dá natrieť kedykoľvek. Chuťovo je veľmi príjemne čokoládová. Samozrejme cítiť aj ovocie, mne osobne to však vyhovuje. Nie som fanúšikom klasickej nutelly, ale táto akože náhrada je presne podľa mojej chuti. Ak neviete, čo so slivkami, alebo len rovnako smutne ako ja túžite po domácej čoko nátierke, skúste tento recept :)

Slivková nutela

  • 2 kg odkôstkovaných sliviek
  • 500 g kryštálového cukru (alebo viac podľa chuti)
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g kakaa
  • 100 g horkej čokolády (aspoň 50%nej)
  • 2 hrste lieskových orieškov (voliteľné)

Odkôstkované slivky nakrájame na štvrťky a dáme variť do hrnca. Keď sa rozvaria (asi po polhodine), rozmixujeme ich tyčovým mixérom. Pridáme cukor a necháme rozpustiť. Nakoniec pridáme kakao a nalámanú čokoládu.

Ak máme lieskovce, môžeme pridať nasekané a ešte raz nátierku rozmixovať.

Horúcu nátierku nalejeme do zaváracích pohárikov. Sterilizujeme 15 min. Otočíme dole vrchnákom a necháme celkom vychladnúť.

Tip: Máte radi sladké domáce nátierky? Na zužitkovanie úrody zo záhrady sa vám možno bude hodiť môj recept na jablkové maslo. Táto výborná škoricou prevoňaná nátierka sa dá skvele využiť na lievance, palacinky, či do rannej kaše. A vie byť aj milý darček.

Ak vyskúšate slivkovú nutelu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

20 thoughts on “Slivková nutela”

  1. Ešte som nikdy nič nesterilizovala sama, len s mamou vo veľkom hrnci s teplomerom. Čo znamená „sterilizujeme 15 minút“…prosím stručne popis neznalej….či to je to prevrátenie dole vrchnákom? Vďaka

    • Ahoj Eli, ja to robím takto – naplnené, dobre zatvorené zaváraninové fľaše vložím do širšieho hrnca so zovretou vodou. Voda nech siaha aspoň do 2/3 fľaštičiek. Nechám 15 minút slabulinko bublať, nemá to veľmi vrieť. Hneď potom vyberiem a otočím dole vrchnákom. Zakryjem utierkou a nechám celkom vychladnúť. Tak robí moja mamka, tak som sa naučila.

    • Zdravím Adriana, slivky netreba dávať do vody, len samé slivky do hrnca, budú sa dusiť vo vlastnej šťave, treba premiešať. Ela

  2. Je to univerzálna MŇAMKA k ranajkam na toust, na lievance alebo potriet pernik či len tak samotnu vyjedat lyžičkou Merci za recept Ela

  3. Ahoj, vcera som robila nutelu. Vyborna. Len ju nemam taku hustu ako ty na foto. Pred sterilizaciou bola ako tak husta a ked som to dala do pary tak uplne riedke vtych poharoch. Kde som prosim spravila chybu? Dakujem

    • ahoj Zuzka, neviem či mohla niekde nastať chyba. Moja nutela je pred plnením do pohárikov vždy riedšia. Až keď vychladne a najmä keď ju držím v chladničke, má super konzistenciu, takú hustejšiu, ale akurátnu na natieranie. Chystám aj videorecept na youtube, možno pomôže. Ela

  4. Akurát som dorobila nutelu..je to mňamka.deti sa nevedia dojest ..5r.syn povedal že je lepšia ako z obchodu ..

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.