logo

Najlepšie lievance s čokoládovou polevou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

U nás doma sa vždy robili viac palacinky ako lievance, až neskôr som objavila čaro sladkých lievancových raňajok. A tak prišlo aj na skúšanie rôznych receptov. Na blogu nájdete niekoľko spôsobov ako pripraviť lievance, či už rôzne bezlepkové, alebo s banánom a ovsenými vločkami. Tento recept mám zapísaný v kuchárskom zošite už dlho a roky sa k nemu vraciam. Možno aj vy oceníte, že cesto sa dá pripraviť večer vopred a ako bonus si ráno popri pečení lievancov urobíte aj fantastickú domácu čokoládovú polevu. U nás majú úspech a aj preto som ich nazvala – najlepšie lievance :)

Najlepšie lievance s čokoládovou polevou

Cesto potrebuje aspoň polhodinku postáť. Môžete si ho však pripraviť aj večer a šupnúť do chladničky. Množstvo vystačí pre dvoch veľkých hladošov (a jedno dieťa :D )

Na lievance:

  • 2 vajcia
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 180 g hladkej múky
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL škorice
  • 1 plochá ČL prášku do pečiva (vínny kameň)
  • štipka sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • olej alebo ghí na pečenie

Na polevu:

  • 100 g masla
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL cukru
  • 4 PL vody

Všetky suroviny na lievance spolu vymiešame a necháme 30 minút postáť. Cesto si môžeme pripraviť aj večer pred spaním. Panvicu trochu vymastíme a lyžicou kladieme kôpky cesta (nijako ich neformujeme, ani neroztierame), pečieme na miernom ohni z každej strany.

Na čokoládovú polevu si nad parou roztopíme maslo s kakaom, cukrom a vodou. Miešame, kým sa prepoja na hladkú polevu. Čokoládová poleva je zatepla tekutá, ako chladne, postupne tuhne.  V chladničke vydrží aj dva týždne. Pred použitím ju stačí len znova roztopiť nad parou.

Ak vyskúšate moje najlepšie lievance s čokoládovou polevou, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.