logo

Najlepšie lievance s čokoládovou polevou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

U nás doma sa vždy robili viac palacinky ako lievance, až neskôr som objavila čaro sladkých lievancových raňajok. A tak prišlo aj na skúšanie rôznych receptov. Na blogu nájdete niekoľko spôsobov ako pripraviť lievance, či už rôzne bezlepkové, alebo s banánom a ovsenými vločkami. Tento recept mám zapísaný v kuchárskom zošite už dlho a roky sa k nemu vraciam. Možno aj vy oceníte, že cesto sa dá pripraviť večer vopred a ako bonus si ráno popri pečení lievancov urobíte aj fantastickú domácu čokoládovú polevu. U nás majú úspech a aj preto som ich nazvala – najlepšie lievance :)

Najlepšie lievance s čokoládovou polevou

Cesto potrebuje aspoň polhodinku postáť. Môžete si ho však pripraviť aj večer a šupnúť do chladničky. Množstvo vystačí pre dvoch veľkých hladošov (a jedno dieťa :D )

Na lievance:

  • 2 vajcia
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 180 g hladkej múky
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL škorice
  • 1 plochá ČL prášku do pečiva (vínny kameň)
  • štipka sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • olej alebo ghí na pečenie

Na polevu:

  • 100 g masla
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL cukru
  • 4 PL vody

Všetky suroviny na lievance spolu vymiešame a necháme 30 minút postáť. Cesto si môžeme pripraviť aj večer pred spaním. Panvicu trochu vymastíme a lyžicou kladieme kôpky cesta (nijako ich neformujeme, ani neroztierame), pečieme na miernom ohni z každej strany.

Na čokoládovú polevu si nad parou roztopíme maslo s kakaom, cukrom a vodou. Miešame, kým sa prepoja na hladkú polevu. Čokoládová poleva je zatepla tekutá, ako chladne, postupne tuhne.  V chladničke vydrží aj dva týždne. Pred použitím ju stačí len znova roztopiť nad parou.

Ak vyskúšate moje najlepšie lievance s čokoládovou polevou, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

4 thoughts on “Najlepšie lievance s čokoládovou polevou”

  1. Dobrý deň,

    prosím Vás, urobila som si cesto a je veľmi, ale ozaj veľmi husté. Nechýba niečo v recepte?
    Ďakujem, Zuzana

    • Dobrý deň Zuzana, áno občas je hustejšie, asi to záleží od jogurtu. Naposledy som pridávala do cesta pár lyžíc mlieka, tak skúste. Už som to doplnila do receptu, ďakujem pekne za spätnú väzbu:) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.