U nás doma sa vždy robili viac palacinky ako lievance, až neskôr som objavila čaro sladkých lievancových raňajok. A tak prišlo aj na skúšanie rôznych receptov. Na blogu nájdete niekoľko spôsobov ako pripraviť lievance, či už rôzne bezlepkové, alebo s banánom a ovsenými vločkami. Tento recept mám zapísaný v kuchárskom zošite už dlho a roky sa k nemu vraciam. Možno aj vy oceníte, že cesto sa dá pripraviť večer vopred a ako bonus si ráno popri pečení lievancov urobíte aj fantastickú domácu čokoládovú polevu. U nás majú úspech a aj preto som ich nazvala – najlepšie lievance :)
Najlepšie lievance s čokoládovou polevou
Cesto potrebuje aspoň polhodinku postáť. Môžete si ho však pripraviť aj večer a šupnúť do chladničky. Množstvo vystačí pre dvoch veľkých hladošov (a jedno dieťa :D )
Na lievance:
- 2 vajcia
- 150 g bieleho jogurtu
- 180 g hladkej múky
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 1 PL cukru
- 1 ČL škorice
- 1 plochá ČL prášku do pečiva (vínny kameň)
- štipka sódy bikarbóny
- štipka soli
- olej alebo ghí na pečenie
Na polevu:
- 100 g masla
- 2 PL kakaa
- 3 PL cukru
- 4 PL vody
Všetky suroviny na lievance spolu vymiešame a necháme 30 minút postáť. Cesto si môžeme pripraviť aj večer pred spaním. Panvicu trochu vymastíme a lyžicou kladieme kôpky cesta (nijako ich neformujeme, ani neroztierame), pečieme na miernom ohni z každej strany.
Na čokoládovú polevu si nad parou roztopíme maslo s kakaom, cukrom a vodou. Miešame, kým sa prepoja na hladkú polevu. Čokoládová poleva je zatepla tekutá, ako chladne, postupne tuhne. V chladničke vydrží aj dva týždne. Pred použitím ju stačí len znova roztopiť nad parou.
Ak vyskúšate moje najlepšie lievance s čokoládovou polevou, podeľte sa o to v komentároch.
Ela