logo

Ríbezľový sirup

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Niekedy si prajem mať dvakrát taký dlhý deň, aby som všetko stihla. Alebo aspoň štyri ruky. Lebo v jednej alebo dvoch stále držím dieťa. Tak veľmi by som chcela stihnúť ešte to a to, vyskúšať taký koláč, mať aj upratané, aj sa povenovať deťom… veď mamky to asi poznajú. A potom si poviem, že je to super presne také nedokonalé ako to je. Nedá sa mať predsa všetko a stíhať vždy všetko. A ak aj ide všetko podľa plánu, tak sa to zachvíľu po…kazí :)

A prečo to píšem v recepte na ríbezľový sirup? No, lebo z ríbezlí sa toho dá tooooľko pripraviť! Domáce ríbezle sú pre mňa ako poklad, neviem, čo s nimi skôr. Zjesť, do mrazničky, na koláč, na sirup, na džem…hmmmm čo je vaša prvá voľba?

Ak máte radi koláčiky s ríbezľami, vyskúšajte tento ríbezľový s penou. Nájdete tam aj zopár ďalších ríbezľových receptov. A ak ste sa dočítali až sem, ďakujem za vašu trpezlivosť :) Spracovávala som asi dve kilá ríbezlí. Niečo šlo do mrazničky na koláče a zvyšok na ríbezľový sirup, tu je recept.

Rýchle osvieženie v lete? Pripravte si melónovú limonádu.

Ríbezľový sirup

Ríbezle som mala od rodičov zo záhrady. Do sirupu som dávala len červené, ak máte trochu čiernych ríbezlí, určite ich primiešajte. Zvýraznia chuť aj farbu.

  • 1 kg ríbezľovej šťavy (asi 1,2 kg ríbezlí)
  • 1,5 kg cukru
  • 20 g kyseliny cirónovej

Ríbezle umyjeme, očistíme a odšťavíme. Ja nemám odšťavovač, tak som ich rozmixovala najemno a precedila cez jemné sitko. Ríbezľovú šťavu zohrejeme na 80°C (dohorúca, ale nevrie), pridáme cukor a kyselinu citrónovú, Keď sa cukor rozpustí, sirup zohrejeme na 70°C a hneď plníme do čistých fliaš. Prípadnú penu pozbierame. Fľaše dobre uzatvoríme.

Trvácnosť sirupu je zabezpečená vysokou dávkou cukru, ako aj zahrievaním.

Ak vyskúšate ríbezľový sirup podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

12 thoughts on “Ríbezľový sirup”

  1. Môj vyšiel úplne krásne :) Ja som však ríbezle pomixovala a ešte cez husté sitko precedila. Pomer ríbezlí a šťavy som mala iný – 2 kg ríbezlí a z toho 1,2 kg šťavy.
    Dala som cukru menej, asi 1,4 kg na všetko a vyšiel krásny a chuťovo skvelý.
    Dokopy mám asi 2,1 litra sirupu.
    Výborný recept :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.