logo

Pivný kváskový chlieb

kúsok chleba

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Už dlho som túžila pridať do chleba namiesto vody pivo. Videla som to ešte v prvej knihe Jamieho Olivera, ktorá pripravil bochníkový chlieb s droždím. Tu je moja verzia na pivný kváskový chlieb. Tmavé pivo urobí v ceste peknú farbu a zaujímavú zemitú chuť. Páči sa mi vytvarovanie do buchtičiek, dá sa z nich tak chutne odtrhávať. K tomu už len guľáš alebo iná hustá polievka a cítim sa ako na chalupe. Ideálne na leto a sýty neskorý obed pod holým nebom. Cesto však môžete stočiť aj do klasickej ošatky.

chlieb vo forme, kváskový chlieb

Pivný kváskový chlieb

  • 300 g ražného rozkvasu – pripraviť 6-10 hodín vopred
  • 450 g chlebovej múky T650
  • 300 ml tmavého piva
  • 16 g soli
  • 2 ČL medu

6-10 hod. vopred si pripravíme ražný rozkvas.

V mise najprv zmiešame múku s kváskom a pivom, necháme 30 minút postáť. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto robotom alebo ručne 15 minút. 

Necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem (3-4 hod.), počas kysnutia 2-3x cesto preložíme.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 6 rovnakých častí a vytvarujeme buchty. 

Koláčovú formu (24 cm) vymastíme tukom a vysypeme múkou. Uložíme buchty a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu (2-3 hodiny). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre.

Pečenie:

horný a dolný ohrev: 15 minút na 230°C + 25 minút na 200°C

Tip: namiesto tvarovania buchiet môžete cesto aj klasicky stočiť do ošatky.

Ak vyskúšate pivný kváskový chlieb podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Tak veľa kvásku

a tak málo receptov?

Stiahni si e-book

10 kváskových receptov

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.