logo

Morčací guľáš

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Čo tak pripraviť si obed z jedného hrnca pre celú rodinu? Niekedy to predsa dobre padne. My sme tento morčací guľáš jedli asi tri dni a poviem vám, čím dlhšie stál, tým bol lepší. Ono sa to nevraví len tak, aj keď nie vždy sa to dá otestovať. Aspoň môj manžel teda nikdy neostane iba pri prvom tanieri :)

Guľáš doma najčastejšie varíme z diviny, či bravčoviny, to už je klasika. Navrhla som preto skúsiť morčacie. Je to taká ľahšia verzia, guľášovo chutná, ale s chudším mäsom. Postup je veľmi jednoduchý a na varenie vám stačí jeden veľký hrniec.

A keďže som od môjho manžela, ktorý je guľášmajster ako vyšitý, vymámila tipy na vyladenie perfektného guľášu, rada sa o ne s vami podelím.

Ako skvele vyladiť guľáš?

  • Mäso, cibuľu a zemiaky dajte v rovnakom pomere.
  • Paradajkový pretlak spraví chuť, preto ním nešetrite.
  • Časť vody nahraďte vývarom. Ak nemáte vývar, pridajte kosť.
  • Na zvýraznenie chuti použite aj zeleninu – môže to byť lečo, surová paprika, ale aj koreňová zelenina.
  • Cibuľu duste dlho domäkka a dozlata. Neskôr sa dobre rozvarí a zahustí guľáš.

Morčací guľáš

  • 750 g morčacieho mäsa
  • 750 g cibule
  • 750 g zemiakov
  • 400 ml paradajkového pretlaku
  • 2 mrkvy
  • cesnak
  • 1/4 menšieho zeleru
  • 2 ks bobkových listov
  • čierne korenie, červená paprika, majoránka, soľ
  • olivový olej
  • voliteľné: lečo

Cibuľu nakrájame a popražíme na oleji, kým je zlatistá. Znamená to pražiť ju na strednom plameni aj desať minút a miešať, aby zmäkla a podvolila sa. Ku zlatistej cibuli pridáme na kocky nakrájané morčacie mäso. Pražíme, postupne pridáme čierne korenie, bobkový list a majoránku. Keď je mäso opražené a začína púšťať šťavu, prisypeme 1 PL mletej červenej papriky, premiešame a podlejeme paradajkovým pretlakom. Medzitým si očistíme zeler a mrkvu, ktoré pridáme tiež. Podlejeme vodou (časť môžeme nahradiť vývarom) a necháme variť na miernom ohni. Nakoniec vložíme očistené nakrájané zemiaky, soľ a varíme ešte 20-30 minút, kým zemiaky zmäknú.


Ak vyskúšate morčací guľáš podľa môjho receptu, podeľte sa o to dole v komentári.

Ela

10 thoughts on “Morčací guľáš”

  1. Nikdy by mi nenapadlo, ze može guláš z morčacieho mäsa tak dobre chutiť. Velmi pekne dakujem za nápad a recept! Ukladám medzi obľúbené.

  2. Klobúk dole dievča. Aj vývar som dal (zeleninový bujón) a zemiaky som tam vysypal aj s vodou v ktorej sa varili. Cibule som sa trochu bál dal som menej, asi 600 g, ale nakoniec som nemusel sa báť lebo sa krásne rozvarila a zahustila guláš , no paráda. Neenormaaalny gulášik. Manželka aj dcéra si naložili 2 x za sebou.

  3. Mali sme dnes chuť na guláš, ale v chladničke bol len čerstvo kúpený kus morčacieho stehna… Ani som netušila, že aj z toho by sa dal urobiť guláš, ale múdry Google mi ponúkol tento recept. Tak som to riskla. Cibuľu, mäsko a zemiaky v rovnakom množstve, zeler a mrkvu som nedala a namiesto leča či papriky som tam šupla pohárik zavarenej hubovo-paprikovej zmesi. Ostatné podľa receptu. Výsledok predčil očakávanie!
    Veľmi pekne ďakujem, recept si ukladám, určite sa ešte neraz zíde

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.