logo

Hruškový koláč so zázvorom a kardamónom

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak máte chuť urobiť niečo tradičné netradične, upečte si hruškový koláč so zázvorom a kardamónom. Hrušky sú jesenná klasika, ale že sa k nim hodí zázvor a kardamón, to som zistila až nedávno. V našich končinách je to možno trochu divoká kombinácia, no mali by ste jej dať šancu. Mne už to pripadá ako dokonalé spojenie :) Veď aj k týmto pošírovaným hruškám som pridala aromatické korenia. Tak prečo nie do koláča. Maslové cesto, jemné hrušky a nezvyčajná chuť zázvoru a kardamónu spolu totiž skvelo ladia. Ak však nie ste fanúšikmi výraznejších chutí, pokojne zázvor a kardamón nahraďte škoricou. Koláč bude stále v jesennom tóne.

Príprava nie je zdĺhava, aj keď na cesto treba najprv vyšľahať maslo s cukrom. Vďaka pridanému jogurtu však koláč nie je ťažký. Výborne chutí tiež ako raňajkový koláčik, je sýty, ale nepresladený. Ale neváhajte dať si ho aj poobede :) Ja si predstavujem, ako z neho odjedám, sŕkajúc horúci čaj roiboos, pritom listujem v časopise alebo nejakej dobrej knihe a za oknom prší. Mne je však teplo, lebo som zababušená v deke, na stolíku bliká svetlo sviečky. A mám pred sebou dlhý večer, lebo sa stmieva už o piatej. Hmmm, no dobre, to som sa až príliš zasnívala. Pri deťoch si zatiaľ koláč dávam len za behu cez kuchyňu a čaj pijem zásadne na ex, ale bola to krásna predstava.

Ak by ste mali chuť na ďalšie hruškové recepty, vyskúšajte aj kuracie prsia plnené hruškou, prosciuttom a syrom Brie. Je to tiež fajn sezónna záležitosť. Ešte vymyslieť nejakú polievku z hrušiek a máme kompletné hruškové menu :D No, nikdy nehovor nikdy.

Hruškový koláč so zázvorom a kardamónom

  • 110 g masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 300 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 200 g bieleho jogurtu (3% alebo smotanový)
  • 30 g čerstvého zázvoru (nastrúhať)
  • 3/4 ČL mletého kardamónu
  • štipka soli
  • 2-3 olúpané zrelé hrušky

Maslo vyšľaháme s cukrom asi 5 minút. Po jednom pridávame vajcia. Pridáme nastrúhaný zázvor, mletý kardamón, jogurt a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Navrch poukladáme nakrájané hrušky. Pečieme pri 175°C 40-45 minút. Necháme vychladnúť a podávame.

koláč, hrušky, cukor

Ak vyskúšate hruškový koláč so zázvorom a kardamónom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.